|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:39 am
Ремонт на лаптопи, телефони и прочие битова техника
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Ремонт на лаптопи, телефони и прочие битова техника
Ами батерията е 3 елемента и, съответно, 3 пина. Всеки поотделно, последователно или успоредно да ги зареждам?
|
| Чет Авг 31, 2023 11:47 am |
|
 |
|
741_
Ранг: Минаващ
|
|
| Чет Авг 31, 2023 1:37 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Каква е тая батерия с три пина? Кабелчето или буксата трябва да са поне със 7: два за плюс, два за маса, CLK, SDA и Bat_ON.
|
| Чет Авг 31, 2023 2:51 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Какви са тези фантазии да зареждате умряла батерия на лаптоп "директно"... Щом е умряла има само едно решение - нова. Миналата седмица на щерката лаптопа почна да се държи странно - за сега диагнозата е батерия. Тия дни ще го пратя на майстора и да седи при него докато го накара да работи нормално. Да му търси там каквото трябва. Ако трябва да му сменя и процесор и видео и квото се сети. Щото сега, за парите дето съм дал за тоя "картоф" (както му вика щерката), не мога да купя нещо и наполовина като него.
|
| Чет Авг 31, 2023 3:49 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Благодаря за насоките, братле, ще пия 1 бира за твое здраве.  На PL100 няма никой, дросела пищи на късо към маса. На PU100 има маркировка "awv6rl". Пуснах гугъла и това е първия резултат. Излиза, че чипсета (по-малкия кристал) е фира, което обезсмисля всякакъв ремонт, освен ако някой не се навие да ми продаде цяло дъно за без пари. Същия проц, най-вероятно, е изключено да намеря. С което намирам въпроса за изчерпан. 
|
| Чет Авг 31, 2023 8:46 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Рек - ще останеш изненадан колко много и най-различни платки имат по сервизите за лаптопи. Този моя майстор има цял гардероб с дъна от лаптопи. Обикалят по битаците и купуват каквото намерят ставащо за резервни части. Купуват счупени с всевъзможни механични повреди - стига да има читави части вътре. Имат и канали за снабдяване с нови чипове. Сменят всичко - чипсети, процесори, видео чипове. На това мойто HP имаше съмнения във флаша на биос-а - смениха го ама той обикновен SO8. В момента при тия цени на нова техника всичко живо гледа да ремонтира старото щото иначе сметката никак не излиза. Аз на 5-6 години сменям лаптоп обикновено с нов. Сега ако тръгна да сменям трябва да си продам единия бърбрек... Втората употреба са котка в чувал.
|
| Пет Сеп 01, 2023 12:48 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами аз потърсих, намират се такива дъна, ама на цена 150 лв.  При цена от 300 лв. за друг лаптоп няма смисъл. За 50 никой няма да ми продаде дъно.
|
| Пет Сеп 01, 2023 5:32 pm |
|
 |
|
Pif
|
Трябва ми оригиналният фърмуер с който телефонът е дошъл. Не ми върши работа 3рд парти фърмуер. Качих комбинейшън фърмуер който трябва да е с бутлоудер същата версия като телефона. В момента в който телефона се ъпгрейдне до андроид 10 то и бутлоудера се ъпгрейдва до по-нова версия. Последната е мисля 21. Андроид 8 работи на версии 1 и 2. Не намерих начин да флашна телефона със стар бутлоудер. Който и да попитам ми казва, че без Джейтаг не става. Ако някой знае как - да каже. Целта е да се върне версията на бутлоудера. Другото е лесно. Няма проблем и да платя на човек който може да го направи.
|
| Пон Сеп 11, 2023 9:36 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Сря Сеп 13, 2023 11:31 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Домашното ми PC ме сюрпризира днес с 3 бипкания и черен екран. Което значи проблем с паметта. Отворих го и наистина фиксатора на едната плочка не беше добре щракнат. Щракнах го, сега пак стартира с 3 бипкания и без екран на биоса, обаче джамците си тръгват нормално и всичко изглежда си работи нормално. Системната информация си дава пълния инсталиран обем памет. Има ли шанс паметта нещо да е прицъркала и да се е скапала, обаче джамците да не им пука?
|
| Пет Сеп 29, 2023 6:29 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Някои BIOS-и реагират така при смяна на памет и докато не влезеш в BIOS-a да потвърдиш смяната чрез запис, не спират да бипкат. Лошо щракнатата памет и оправянето на щракалката може да се възприеме като смяна на паметта. За да си сигурен, може да пуснеш тест на паметта. Ако си с Windows 10, има вграден: https://www.windowscentral.com/how-chec ... windows-10
|
| Пет Сеп 29, 2023 7:46 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ясно, мерси.  ама как да вляза в биоса като не му виждам екрана. Бип-бип-бип и уиндоус
|
| Пет Сеп 29, 2023 8:34 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Като включиш или рестартираш компютъра, още на черен екран почваш бясно да натискаш DEL и/или F1, F2, /най-често/, докато излезе BIOS-a. Ето някои комбинации за влизане в BIOS: https://www.pinterest.com/pin/478718635375425098/
|
| Пет Сеп 29, 2023 8:53 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
За ремонтите  Подгряваща плоча, хвалят я доста https://www.dfrobot.com/product-2530.html
|
| Пет Окт 06, 2023 11:35 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Не съм пипал телевизори от няколко години. Супер е да има отделен раздел за ремонт на електроника, да може темите да се разделят. Сега имам един sharp LC-40LE811E мига диода по средата ...... индицираната грешка е LAMP ERROR. Когато има детектване на грешката на лапите, след 5 грешки, курника гасне и не ще да се пусне Ако е да се отърва от него има опция да сетна Lamp error detection -> off mode. Има опция за ресет на грешката ... Но проблема ще си остане. Тъпите лампи имат свойството да си вдигат тока успоредно със отработените часове ... докато започне да бъде проблем. Проблема е че и импулсното захранването на лампите започва да грее по осезателно и може да дефектира. Аз знам как да излъжа меинборда че тока на лампите е ОК ... но не е въпроса там. Искам да питам , някой сменял ли е лампи на панел на такъв или подобен SHARP. Колко горе долу пръчки са вътре ... и колко ще ми отсече да ги поръчам. Знам че има специализирани форуми за подобна техника ... но по определени обективни причини не влизам в тях. Благодаря и поздрави. 
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Съб Окт 07, 2023 3:10 pm |
|
|