|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:35 am
Превключване на захранване
| Автор |
Съобщение |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 582 Местоположение: Бургас
|
 Re: Превключване на захранване
Много благодаря, че толкова хора пишат в темата повече месец след последния пост. Идеята да се спра на превключването на захранването с дискретни елементи е цената. Тъй като става дума за дребна серия, не за хиляди бройки, ето какво какво се получава като сметки: най-евтините интегрални превключватели започват от около два лева, а тези, които наистина работят както трябва са над 6лв за брой. Дискретно изпълнение дори с 5 транзистора и 5 резистора е не повече от ... 30 стотинки. От работата на платката не зависят човешки животи, така че замяната е допустима. Първата схема, по която вече съм поръчал платки, се справя чудесно. Казвам "чудесно", щото чудеса няма. При нея има малка "дупка" по отношение на външното напрежение, проявяващо се като чуденка откъде да подаде захранване на LDO- от батерията или отвън, когато "отвън" е между 2.6 и 3.0В. Но това е много рядък рядък случай с тези стойности и я се случи веднъж на 1000, я не, а и веднага ще се види, че нещо не е наред. Втората схема, която ми е в процес на тестване, е с външно управление на превключването на захранването и още нямам сигурни данни как се държи при необичайни ситуации. R1 е да превключи на батерията, ако на линията за управление и изчезнат напреженията.
ПП: това LDO също ме изненада. Значи, МСР1711-33, което е на 3.3В, когато входното му напрежение спадне под 3.3В, изхода се изключва. Това на схемите MCP1711-25 е на 2.5В, но когато входното е под 2.5В, изхода не се изключва, а повтаря входното.
|
| Сря Апр 12, 2023 1:09 am |
|
 |
|
al_at
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1625 Местоположение: София
|
|
| Сря Апр 12, 2023 10:15 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Ako от схемата ти зависят човешки животи (safety-critical) махай всичко и слагай два насрещно включени диоди, има такива с малък пад на напрежение - Vf. С толкова много компоненти вероятностт за повреда е доста висока - на запад при такива отговорни схеми се прави FMEA (failure mode and effect analysis) където се оценява вероятността за повреда, дори схемите се правят така че при повреда на един компонент да продължат да работят (single fault tollerant).
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Апр 12, 2023 11:02 am |
|
 |
|
ig_ivanov
|
Възникна едно друг въпрос. Правя си (за себе си, т.е. единична бройка) една машинария, на която трябва да разделя галванично сигналите на TTL RS232 протокола (не е захранването от съседната ми тема), тъй като източника се включва директно в контакта. Общо взето вариантите са два- с оптрони или с разделителни ИС. С оптроните е най-сигурна работата, ама трябват и транзистори и резистори за дооформяне на сигнала, т.е. още малко външни елементи. От разделителните ИС съм се спрял на ADUM1201, като според описанието трябва да включа само двете захранвания и съм в джаза. Някой имал ли е проблеми с нея в устройствата и как се държи, ако от горещата част примерно се падне фазата на 230В, а от другата е MCU, а пък сигнала вътре в схемата се прехвърля през трансформатор, не оптично?
|
| Сря Юни 28, 2023 11:23 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
То не е баш трансформатор вътре в адум-а. Две планарни бобини и диелектрик между тях, и сигнала се модулира от едната страна и демодулира от другата. ISO (изолационните ) продукти на аналог са доста надеждни и търсени. Просто трябва да видиш очакваните пренапрежения дали ще са в рамките за които е сертифициран точно този който си избрал...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Юни 28, 2023 3:01 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Ако не ти е висок баудрейта и наистина ти трябва 1 бройка - слагай оптрони и не се занимавай с "логистики" и доставки само за някакъв специален чип. Ще измислиш дискретната схема и на монтажна платчица ще я лепнеш за не повече от час и забравяш за проблема.
Друг е въпроса, ако искаш да си направиш този "изолатор" като универсален инструмент, който да поддържа и високи баудрейтове и да си го използваш и по други проекти.
А ако въобще не ти се занимава с правене - няма начин да не намериш готово тоакова изолирано адаптерче за RS232 в ибей, али читак и др. подобни. Може даже в олимекс или комет да го имат като модулче.
|
| Сря Юни 28, 2023 3:19 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
|
Очакванията са ми напреженията до 270В да не се прокраднат през чипа до платката, за по-високи би трябвало да сработи защита. 115200bps е скоростта, ама каналите са 4, т.е. 8 оптрона, 8 транзистора и 16 резистора (или някаква едноелементна логика в SOT23-5)- иска си място и време, а няма да са само те. Знам, че с оптроните е най-сигурно, ама нещо не ми е по вкуса бройката елементи и гирляндата, дето се получава. А пък китайските готови платчици ще трябва да ги редя и залепям като пъзел върху някаква основа и после да ги свързвам помежду им...
|
| Сря Юни 28, 2023 6:37 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ползвай си адум-а , ползвай си адум-а и недей бра ядове с шепа оптрони 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Юни 28, 2023 7:04 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
слушай мухата
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Юни 28, 2023 9:38 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
|
Послушах я (мухата). Сега имам тъп въпрос, свързан с картинката. Има източник на отрицателно напрежение -12В (може да варира от -9 до -14В), който има обща маса с микроконтролер. Целта е MCU да измери съпротивлението на линията (не съм нарисувал товара) и ако е в допустими граници- да включи напрежението. Втората цел е да измерва напрежението след като се включи захранването, без да изпуска вълшебния тъмен дим, който е затворен в него.
|
| Пет Апр 26, 2024 10:13 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
За измерването на напрежението ползвай делителя от картинката, за мерене на товара прави следното - пусни -12В за милисекунда-две така че напрежението върху кондензатора да нарасне до -1В, след това изключи напрежението измервай времето до достигане на 0В. Малко време - голям товар.
|
| Съб Апр 27, 2024 2:17 am |
|
 |
|
ig_ivanov
|
Не трябва да се включват споменатите -12В без да им е измерено съпротивлението. Мислех си (когато не е включено напрежението) дали да не пусна с един резистор и p-n-p транзистор (щото няма обратен диод) +3.3В на -12В линията и да измеря падовете на напрежение. Реално в самото захранване за -12В има точно само двата диода и LC филтър.
|
| Съб Апр 27, 2024 12:27 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Аз съм ги правил тези въртели, ама в друга ситуация - имам импулсно на което с реле му включвам 220VAC. Преди да го включа, през друго реле и трназистор с 10k съпротивление му пускам 12V и през делител меря с ацп напрежението - семплират се примерно 100-тина стойности и се получава крива на зареждането на кондензатора - имам заложени криви мин/макс и се фитва измерената крива в тях - ако влиза значи мога да пусна 220 волта. Това е на тестер за готови изделия. Реално единственото дето може да се обърка е някой късо при запояването или нещо незапоено. Най вредно е късото и то веднага излиза при този тест.
|
| Пон Апр 29, 2024 8:28 am |
|
 |
|
kostov
Ранг: Минаващ
|
 |  |  |  | ig_ivanov написа: Възникна едно друг въпрос. Правя си (за себе си, т.е. единична бройка) една машинария, на която трябва да разделя галванично сигналите на TTL RS232 протокола (не е захранването от съседната ми тема), тъй като източника се включва директно в контакта. Общо взето вариантите са два- с оптрони или с разделителни ИС. С оптроните е най-сигурна работата, ама трябват и транзистори и резистори за дооформяне на сигнала, т.е. още малко външни елементи. От разделителните ИС съм се спрял на ADUM1201, като според описанието трябва да включа само двете захранвания и съм в джаза. Някой имал ли е проблеми с нея в устройствата и как се държи, ако от горещата част примерно се падне фазата на 230В, а от другата е MCU, а пък сигнала вътре в схемата се прехвърля през трансформатор, не оптично? |  |  |  |  |
Още един вариант: ISO7420 или ISO7421.
|
| Съб Май 04, 2024 11:09 am |
|
|