Отговори на тема  [ 232 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Следваща
Изчисляване на импулсен трансформатор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Изчисляване на импулсен трансформатор
Съотношението е правилно. Предполагам, че проблемът е в липсата на спомагателна намотка! Ако обърнете внимание на схемата на Иванов, той също използва спомагателна намотка. В документацията се казва, че пин ВР играе ролята на репер - когато се повиши напрежението там, интегралата спира. Когато спанде започва да работи. И е написано, че интегралата може да работи и без спомагателна намотка. Всичко е вярно до тук. Обаче явно когато има спомагателна, тя разрежда кондензатора много по-бързо и съответно интегралата много по-добре реагира на случващото се в изходите. А без нея, както аз съм реализирал схемата, трябва много време да се разреди кондензатора(независимо от стойността) и съответно на по-рядко се включва интегралата. И резултатът е на лице..
Тънки номера от страна на PO...

Сря Май 18, 2022 2:20 pm
Профил

Eто един юнак, който е правил нещо подобно без спомагателна намотка. Той пък има проблеми с греенето:
https://www.youtube.com/watch?v=wnuHmA4HNDY
Схемата:
https://www.voltlog.com/pub/schematic-TNY276.pdf

Последна промяна al_at на Сря Май 18, 2022 3:13 pm, променена общо 1 път

Сря Май 18, 2022 2:37 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
...Ако добавя кондензатор м/у първична и вторична, изходът започва да пулсира м/у 7 и 3V. Опитах различни стойности на C6(100n,1u и 10u). Изходът пулсира...

Стоянов...
Чети я тая документация...
Как 100 нано или 10 микро между първична и вторична бре? Ще се утрепеш или взривиш.

Сря Май 18, 2022 2:40 pm
Профил

Чел съм я, Ицо! Чети аз какво пиша. Става дума за различни кондензатори. Единият е между първичната и вторичната, а другият е С6!

Сря Май 18, 2022 3:07 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

stoyanoff написа:
Добре, а колко волта изкарваш от това ER2793?

Отбелязано е в схемата. 5V стабилни за нисковолтовата част и около 20 (би трябвало да е 24...) за високоволтовата.

Неслучайно писах за BM/P - описанието как да се ползва е пълна каша. Поне за мене. Тогава заложих на сигурно: схемата със захранване от трансформатора - на база основния PDF и application note.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Designing Power Supplies with TinySwitch®-III
TinySwitch III.pdf [5.26 MiB]
88 пъти
Сря Май 18, 2022 9:03 pm
Профил WWW

Извън протокола - със сигурност подкарването на флайбека е придобиване на безценен опит.
Но си мисля, че за направата на изолирано захранване за драйверите на мощни транзистори има и други начини.
Ето един обзор, в който са сравнени различни методи за постигане на целта и дава предимствата на нерегулируемите
LLC преобразуватели на TI:
https://www.ti.com/lit/ml/slyp832/slyp8 ... e.com%252F

Чет Май 19, 2022 1:26 pm
Профил

al_at написа:
Извън протокола - със сигурност подкарването на флайбека е придобиване на безценен опит.
Но си мисля...

Безценен ще бъде, ако вместо да експериментира, започне да мисли.
5 елемента на кръст, няколко месеца не може да ги оправи. Затова и спрях да пиша по темата. То бива бива налучкване, ама това е малко прекалено.

Чет Май 19, 2022 5:40 pm
Профил

Не знам дали сте обърнали внимание, но аз от LLC започнах. За справка TIDA на TI! Не разбирам идеята ви. Понеже примерите, които видях с изброите итеграли от TI, се захранват на ниско напрежение, ги счетох за неподходящи, защото в такъв случай ще ми трябва пак транформатор(или преобразувател), който да свали напрежението от 230/380 на 20-30В. Ако ви разбирам правилно идеята ви е да изградя двустъпална схема?! Освен това ми трябва и доста голям изходен ток - 100мА за единичните и поне 300мА за тройката транзистори. Може ли да ми дадете малко насоки върху какво да помисля, защото не схващам към какво ме насочвате?
Благодаря!

Чет Май 19, 2022 7:17 pm
Профил

al_at написа:
По ПДФ на този траф му дават отношения на навивките 96 : 45 : 10 : 10.
Това са входна, екранираща, и двете изходни. Т.е. входна към изходни е 96:10.
При 300 волта изправено напрежение, това означава приблизително 15 волта в изхода дори при 50% запълване.
Трябва да се провери истинското съотношение на навивките или да се търси някаква друга генерална грешка.

Това по каква формула го изчисли ? Подозирам 300/9.6 = ~30 x 0.5 = 15.
Първо коефициент на запълване 50% дава около 0.7 от напрежението при 100%
Второ импулсът който се получава на вторичната е 15V. 15 х 9.6 = 144V на първичната. Тук се използва импулсът който се получава когато се запуши ключовият транзистор а той не е = 300V. Е може и толкова да се получи... Всъщност се събира със 300те волта и напрежението отскача до 444V. Не трябва да се превишава напрежението на ключовият транзистор. В случая интегралната схема държи до 700. По интересното е ,че докато не се отпуши изправителният диод трафа остава без товар и напрежението в първия момент отскача още-повече. Може да отскочи прекалено много и да повреди ключовият транзистор. Затова има снубер нетуорк. :)

Чет Май 19, 2022 7:46 pm
Профил

Аз от толкова постове вече не съм сигурен какво е правено, какво се прави, какъв е проблема ... не ми се и препрочита всичко, имам няколко проекта, после ако ти е още на зор мога да ти спретна един флайбак със зададените параметри, струв ами се ще ми отнеме по-малко време от четенето и препрочитането на постове :)

Чет Май 19, 2022 10:15 pm
Профил

Slav4o, забележката ти е правилна - смятах го като за понижаващ конвертор, а флайбека е повишаващ в първичната намотка.
Само това твърдение ми се струва неясно откъде идва:
Цитат:
Първо коефициент на запълване 50% дава около 0.7 от напрежението при 100%

За понижаващ конвертор 50% запълване си е точно половината от напрежението за 100%.

stoyanoff написа:
Не знам дали сте обърнали внимание, но аз от LLC започнах. За справка TIDA на TI! Не разбирам идеята ви. Понеже примерите, които видях с изброите итеграли от TI, се захранват на ниско напрежение, ги счетох за неподходящи, защото в такъв случай ще ми трябва пак транформатор(или преобразувател), който да свали напрежението от 230/380 на 20-30В. Ако ви разбирам правилно идеята ви е да изградя двустъпална схема?! Освен това ми трябва и доста голям изходен ток - 100мА за единичните и поне 300мА за тройката транзистори. Може ли да ми дадете малко насоки върху какво да помисля, защото не схващам към какво ме насочвате?
Благодаря!

TIDA с LLC конвертор ми е убягнала - видях в постовете TIDA с LM5180.
Предполагах, че в схемата има източник на ниско напрежение за долните транзистори, примерно 24 волта /+12 и -12/
който да се използва за и генериране и на изолираните плаващи напрежения за горните транзистори. Да, може да се нарече и двустъпална схема.
Ако става дума за среден ток, 100mA за един транзистор ми се струва много голям ток за управление на MOSFET или IGBT.
При Qg = 100nC, което си е доста голяма стойност за MOSFET/IGBT, това отговаря на честота на превключване към 1 MHz, което е непостижимо.

Чет Май 19, 2022 10:21 pm
Профил

100nC е далеч от истината. Примерно да вземем този модул: Цък
От фигура 19 се вижда, че зарядът на гейта при 15V е около 600nC. Но понеже има добавен кондензатор на гейта(семикрон препоръчват 5xCies) около 15nF работата става още по-дебела. Отделно има и драйвер. Та при измерването без товар(само ШИМ през транзисторите 4кХз), единичните черпят към 80-90мА, а тройката над 250мА. Та със застрахоките ги докарваме до съответно 100мА и 300мА.
Мисля, че не разбираме относно проблема при цялостната концепция на захранването. Трябват общо поне 6 галванично разделени захранвания, ако спазваме всички изисквания. 1 за CPU, 1 за управлене на у-вото, 4 за IGBT. Като всяко едно от тях трябва да може да се натоварва самостоятелно от другите - примерно, у-вото не работи и имаме малко натоварване само на CPU. IGBT почиват. CPU веригата трябва да може да понесе електрониката на ниско и примерно 2 релета. Планирам да закача вентилатора на веригата за управление(за да е ДЦ вентилатора), съответно трябва да има възможност да бъде натоварена само това захранване. Отделно управляващите IGBT на практика в покой не черпят почти нищо, а при работа, както казах 100-300мА. Отделно там стойностите на напрежението не бива да преминават прага от 20V, т. е. трябва да има някакъв FB или да се натовари схемата със стабилизатори. Методите за реализация на средна точка, който al_at е дал в документа ги видях, но при по-голям ток са неподходящи. Отделен е въпроса дали да не се премине към униполярно захранване, което е опция.
Та като цяло доста проблеми и ми отнема време да изгладя цялостната концепция. Все пак трябва да е лесно за направа и т. н.
Поздрави!

Пет Май 20, 2022 7:56 am
Профил

И така нещо не ми се връзва сметката. 600nC при 15V отговаря на 40nF входен капацитет. Добавяме още 15nF - става 55nF.
Хайде за запас да е 100nF. Токът през входния капацитет е Ic = C * delta Uc * Fsw = 100*10exp(-9) * 15 * 4000 = 0.006 = 6mA
Ако запушваме с отрицателно - минус 15V, токът ще се удвои - т.е. ще стане 12mA.
Т.е. да разбирам, че останалото до 90mA го харчи драйверът?

Пет Май 20, 2022 9:09 am
Профил
Аватар

Не знам аз ли съм някъв късметлия - миналата седмица пак пусках импулсно с tny277 и трафче от комет - минимум компоненти, схемата подобна като на Стоянов - нямам RC успоредно на трансила. Тръгна си от воле въпреки че бях допуснал тъпа грешка - трафчето опроводено огледално и на 5 волтовата намотка - 24 волтова - е извади си 5-6 волта на 24-волтовата, а на другата някакво доста по ниско. Единствено елементите в обратната връзка нещо не се смятат като хората в PI expert - даде ми 5.1 ценер ама с него изхода става 6 и нещо. На друго подобно само че с lnk го смята с 3.6 ценер и така си вади 5 волта. Като пооправих намотки и 24-те си се "появиха" както трябва.

Съб Май 21, 2022 12:12 am
Профил ICQ
Аватар

al_at написа:
На страница 12 е дадено Maximum Duty Cycle - Min 62% Typ 65%.
По принцип флайбек конверторите работят оптимално при около 50% запълване.
Та от тази гледна точка, трансформатор за 12 волта ще даде около 6 - 7 волта максимум.
Може да се премери истинското отношение на намотките,
като се подаде сигнал от сигнал-генератор през резистор на входната намотка и се гледат осцилограмите на входа и изхода на трафа.
Или с L-meter, като се измерят индуктивностите на намотките на изцяло откачен трансформатор, като отношението е n2/n1 = sqrt (L2/L1)

Айде ще ви дам някои насоки да мислите наново.

1. При флайбек топологията изходното напрежение не е единствено свързано с коеф на запълване (има и други фактори) и изобщо не зависи от коеф на трансформация. Това не е прав преобразувател!
2. Не се препоръчва коеф на запълване над 50% щото това е затворена система с обратна връзка и флайбек при коефициенти над 50% почва да проявява нестабилности, специфични точно за нея (right half plane zero). При този контролер (не съм чел документацията) вероятно не са взети мерки за работа при над 50%.
3. Някой опита ли поне да промени резисторите в делителя за ОВ за да получи друго напрежение?

Изобщо какво се търси, до момента никой не разбра. Стоянов и al_at изглежда си говорят на техен си език и си се разбират някак си (едва ли) и накрая едно голямо нищо.

Пон Май 23, 2022 3:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 232 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Следваща