Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
малка метео станция 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
@zax_ruse, моята станция се състои от следните неща:
темп - lm335
влага - ah31
налягане - mpx4115
скорост на вятъра - перка с магнит и рит ампула
посока на вятъра - потенциометър 0-20kOm, без ограничител

всички датчици се четат от pic16f873 , подава се информацията по rs232 на едни linux server, там информациата се записва в лог файл, и се преобразува във wav файл със изговорени данните от датчиците, в локалната мрежа също са достъпни данните чрез http заявка и чрез един споделен текстов файл който се изработва на всеки 2мин. едно vgetty слуша през войс модем на един телефон, и когато телефона позвъни vgetty вдига и подава речевата информация по телефона.
Работи вече от няколко месеца, засега без забележки.

Чет Авг 17, 2006 8:38 pm
Профил YIM
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
От къде доставяш датчиците mpx4115, ah31.

Пет Авг 18, 2006 11:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
@VANK, колега от форума ме посъветва да се регистрирам за free sample на сайта freescale, те взеха че ми пратиха mpx4115, иначе по фирмите ми направиха едни страхотни оферти че свят да ти се завие. С ah31 ме снабди друг колега. Специално за lm335 и mpx4115 нямам забележки, но от ah31 не съм доволен, когато е изложен на влажност 65 до 75% продължително време при температури 10-15 градуса датчика се насища и забива по влажност. Показва само температурата реално, влагата почва да я греши и показва над 100%. Подавам му синусоида с честота 32Кхц от кварцов генератор на входа за външен тактов сигнал така, че е изключено да го омотвам аз със нещо, просто датчика си има особенности!
Мисля си обаче че меренето на влага не е особено необходимо, по скоро ще ми представляват интерес: слънчевата активност, инфрачервения фон, ултравиолетовия фон, съотношението на кислорода спрямо единица обем въздух.

Пет Авг 18, 2006 12:18 pm
Профил YIM
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
forest_gump написа:
@zax_ruse, моята станция се състои от следните неща:
темп - lm335
влага - ah31
налягане - mpx4115
скорост на вятъра - перка с магнит и рит ампула
посока на вятъра - потенциометър 0-20kOm, без ограничител

всички датчици се четат от pic16f873 , подава се информацията по rs232 на едни linux server, там информациата се записва в лог файл, и се преобразува във wav файл със изговорени данните от датчиците, в локалната мрежа също са достъпни данните чрез http заявка и чрез един споделен текстов файл който се изработва на всеки 2мин. едно vgetty слуша през войс модем на един телефон, и когато телефона позвъни vgetty вдига и подава речевата информация по телефона.
Работи вече от няколко месеца, засега без забележки.

това сам ли си го напоравил или в екип

Пет Авг 18, 2006 1:16 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аз много искам да видя IC датчик за влага дето да работи стабилно на влага над 80%. Постоянно имам проблеми с такива. А такива с конски косми наистина има и са 100% гарантирани. Само че те са с краен изключвател и са напрактика механични регулатори а не датчици. IC-тата като направят конденз и край. А показания от типа 180% влага просто не звучат сериозно.

Пет Авг 18, 2006 1:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@forest_gump благодаря. Разбирам, че си използвам безплатни мостри.
Мен ме интересува, датчик за влажност и за налягане, на свястни цени и които може да се купуват в малки серии. За температура има решение.
Някой да е знае нещо по въпроса?

Пет Авг 18, 2006 2:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@VANK, като резервен вариант за налягането се бях спрял на едни сензори които намерих в електронинвест цената беше доста атрактивна. поствам ти даташийта им. Специално за влагата оставам с впечатление ,че много малко фирми се напъват в тяа област и по тази причина цената ще е висока още доста дълго време, ако не много важна точноста на измерването на влагата може да пробваш да направиш някакво ВЧ генераторче със кондензатор с въздушна междина, едни делител на изхода и към процесора. Друг номер който ми беше хрумнал за влагата е да се сложи кондензатор с възд междина във верига на трептящ кръг с нисък Q фактор като тактов генератор на вместо кварц на един процесор, този процесор ще измерва еталонен времеви интервал подаван от еталонен генератор или RC верига, грешката при това измерване ще е пропорционална на влагата между плочите на кондензатора.
За тарирането на системата има много практически постановки описани в нета, с помоща на химически смеси които генерират водни пари със много точни концентрации при определени температури

Прикачени файлове:
stdpressuresensor.pdf [477.87 KiB]
240 пъти
Пет Авг 18, 2006 2:44 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Честно казано най-свестния датчик за влага който съм виждал представлява една джаджа с навита жичка (доколкото знам нещо с платина) и при определен ток и се мери съпротивлението и нещо такова. Имам една ЕСПА с такъв датчик и работи много точно и няма проблеми с големите влажности и ниските температури. Само, че това нещо е ултра скъпо :)

Пет Авг 18, 2006 3:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ЖОКЕР: Датчикът за влажност може да не натрупва кондензат, ако се загрява над околната температура. Напр. датчик от ЕлектронИнвест с лепнат на него транзистор, разсейващ ТОЧНО определена мощност, напр. 30 mW. Работи желязно, но иска прекалибриране, защото реално е с по-висока температура. Освен това не е необходимо постоянно да се подгрява, достатъчно е да се включи 10 минути преди отчитането. Другият неприятен момент е, че датчикът има хистерезис. това обаче е тема на друг "разговор". И за това си има лек.

Пет Авг 18, 2006 3:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бате, извинявам се предварително, ама на този датчик и фазоинвертен инджектопляктор за перефундация на чимандулейчета ако му сложим ... Какъв датчик е тогава? По добре ТНТМ-то дето го предлагат по горе, поне ще знаем кво правим.

Пет Авг 18, 2006 4:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Бате, извинявам се предварително, ама на този датчик и фазоинвертен инджектопляктор за перефундация на чимандулейчета ако му сложим ... Какъв датчик е тогава? По добре ТНТМ-то дето го предлагат по горе, поне ще знаем кво правим.

По принцип едно нещо за да стане хубаво и да добие някакви разумни параметри, трябва или да е със скъпи компоненти, или да изисква много труд за настройка, или да е изключително гениално. За съжаление, по трета точка не мога да се класирам. :cry:

Пет Авг 18, 2006 4:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Съгласен съм с това, обаче се хвалят датчици които после се оказва че не са това което трябва. Ето това е датчик за влага, само дето не знам откъде може да се купи. С този работя и имам един резервен. Този конкретно е Danfuss.

Прикачени файлове:
Pict0014.jpg
Pict0014.jpg [ 31.97 KiB | Прегледано 1964 пъти ]
Пет Авг 18, 2006 4:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:

Както казах по-горе - аз също съм го ползвал тоя датчик от Sensirion SHT11 и доколкото си спомням температурната компенсация му е вградена вътре. Аз съм го ползвал 3 години, като е работел нон-стоп и съм го четял всяка секунда и никога не е показал повече от 100% влажност. За точността нямам идея каква е била, защото несъм го сравнявал с някакъв точен, но пък показанията му са били приблизително равни на публикуваните за съответния период. С две думи - работи си перфектно датчика 8) .

Последна промяна Dimitar на Пет Авг 18, 2006 4:51 pm, променена общо 1 път

Пет Авг 18, 2006 4:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Някой ползвал ли е тези:
H12K5 и H25K5A от Електронинвест ?

Пет Авг 18, 2006 4:50 pm
Профил
Ранг: Почетен член