| Автор |
Съобщение |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
 Re: CNC контролер
Звърших околосветското пътешествие и отново съм на линия и започнах работа.Пренастрих оста Х да работи на 400стъпки на мм. и нещата с нея се оправиха.Остана проблема с Z. Натрупва грешка в посока +. Имах малко работа но си беше мъка. Написах си една програмка за тестване на осите и сложих индикаторен часовник. Оказа се че не е грешка на всяка стъпка,а на няколко...За 100 цикъла натрупваше 0,2-03мм.Тая грешка за детайлите които правя е пренебрежимо малка и реших да нарежа 1000 заготовки. Речено-сторено. И какво се получи? Мерех първите 3-4 заготовки от всеки прът. Грешка -+/- 0,01мм. по дължина. Проблема изчезна!! Започнах втората операция-центроване, пробиване, фаска и външно престъргване. Вече се бях вманиачил на тема измерване и започнах да меря всеки детайл. По дължина нямах проблеми. Диаметъра се получи от 8,85 до8,89мм. Мисля че е много добре. Единственото нещо което е променено е времето. Грешките ги даваше когато беше студено-около и под 0. Само по Z. Като се стопли заработи както трябва. Сега като остане време ще прехвърля степ пина на Z на друг вход да видя какво ще стане.
|
| Нед Фев 13, 2022 9:54 am |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Работата в "open loop" винаги е била на онче бонче.
|
| Нед Фев 13, 2022 10:15 am |
|
 |
|
ценков
|
Не те разбирам?
|
| Нед Фев 13, 2022 10:21 am |
|
 |
|
itso.t
|
Масовите стъпкови двигатели нямат обратна връзка по позиция. Казваш им "премести се със 100 стъпки" и разчиташ че те са успели да направят това. Но ако механиката има проблем, и в някоя част от хода и е необходио по-голямо усилие за преместване, стъпковата моторетка изпуска стъпка, но никой не знае за това. Та според мен употребата на нещо различно от стъпков двигател с енкодер или серво е "онче-бонче".
|
| Нед Фев 13, 2022 10:26 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами без обратна връзка е нормално в един момент да се стигне до грешака - затова енкодер + серво (обратна връзка - closed loop). Особено при машина която има и някакви усилия и работи на микростеп. А това за студеното - CNC машина дето искаш точност от нея - трябва да бъде винаги в един тесен температурен диапазон - примерно 20-25. Нашите са единствените машини в поещение с климатици и се поддържа 20-25 зиме/лете. Дори и като не работим по 1-2 седмици по коледа или лятото климатиците не се спират.
|
| Нед Фев 13, 2022 10:29 am |
|
 |
|
ценков
|
Мисля че бях писал-ползвам хибридни серва. Иначе за климатизацията си научих урока. Интерсно ми е вие каква точност постигате.
|
| Нед Фев 13, 2022 10:46 am |
|
 |
|
itso.t
|
След като използваш хибридни "серва" как си обясняваш тая грешка? Очевидно нещо някъде пропуска стъпка.
Редакция: Тия серва да позволяват в настройките им да се указват рампи за ускорение и забавяне?
|
| Нед Фев 13, 2022 10:59 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами нашите машини не са самоделки - все пак 1/4 милион струва стругчето и още толкова фрезичката. Точността не зависи само от въртялките а и от инструмента. Нали се сещаш че един нож като издяла 50 кила неръждавейка и вече не е там където е бил в началото. Но като цяло +/- 0.001 е постижимо и колегата го постига (когато е нужно) ама работи много нежно. Енкодерите не ги знам с каква резолюция са но машината отчита на дисплея 0.0001мм на ходовете и 0.001 градуса на шпинделите.
Тези китайските хибриди обикновенно са с резолюция 1000 имп./об. и то сигурно квадратурно са 1000 - две поредици по 250 имп. Нищо чудно да грешат, още повече че стъпките на мотора ще са кратни само когато е на фулл степ - 200 стъпки на оборот. Ако нямаш много повече стъпки на енкодера и те да са кратни на стъпките на мотора винаги ще има някакво неопредлено положение и сервото не се знае точно как го компенсира.
|
| Нед Фев 13, 2022 11:27 am |
|
 |
|
ценков
|
В интерес на истината първия ден си беше жив ад. На всеки 3-4детайла бягаше с 4-5 стотни. Компенсирах но ми писна и започнах експерименти. -Увеличавах/намалях скороста, -увеличавах/намалях ускорението, -променях продължителноста на управляващите импулси, -накрая опитах да оправя проблема с Баклаш. Въвеждах от 0,001 до 1мм. Никъде и нищо не помогна! Реално реших че е калпав оптрона на който съм вързал степа. Реших за следващия ден да го сменя. Да ама като включих машината и пуснах теста всичко беше наред.Та още не съм го сменил.За мен това е проблема. Хибридните двигатели които ползвам нямат настройка на ускорението. Каквото им кажеМача-това. По голямата грешка по Х си я обенявам с недотам добрата конструкция на закрепването на гайката и мисля да поработя по въпроса. За мойте детайли дия грешки са пренебрежими.Въпроса е че ако взема външна работа да знам какво мога да постигна... Стефане, ти каква повтаряемост постигна на твоя струг? Работя на 400стъпки на милиметър.Нямам възможност за по-малко-200на драйвера и предавка 1/2.
|
| Нед Фев 13, 2022 6:30 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Питам защото когато насаждах серво двигателя на фрезата за Z-ос, в престараването си указах и в драйвера да има рампа за ускорение и забавяне. С което за петдесетина цикъла нагоре - надолу добивах разлика в позицията от около сантиметър. Премахването на рампата реши проблема. А за оптрони ако използваш PC817 или LTV817, те са бавни и не стават за тая работа. Нищо че китайците масово слагат такива.
|
| Нед Фев 13, 2022 6:42 pm |
|
 |
|
ценков
|
Не стигнаха финансийте за истинско серво и контролер. Ковид,да му ........
|
| Нед Фев 13, 2022 7:17 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Аз пък не успявам да намеря време за да завърша тестовият проект с линейни двигатели. А съм насъбрал железария за няколко такива. 
|
| Нед Фев 13, 2022 9:38 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Пробвай повече микро стъпки ... примерно 400 или 800 на драйвера и стъпковия мотор не може да ускорява бързо . Моя рутер работи с 800 стъпки и без обратна връзка . Така е настроен че и цял ден даработи не губи стъпка а не е като да не го товаря. Остават само температурните разширения . https://youtu.be/PmlXmp97hMM
|
| Пон Фев 14, 2022 11:17 am |
|
 |
|
ценков
|
Ще опитам още утре.
|
| Пон Фев 14, 2022 3:22 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Другото което ми хрумва е да тестваш closed loop . т.е. да предизвикаш/симулираш загуба на стъпка . След което връщаш на нулева позиция и гледаш микрометъра какво показва . Така ще изключиш проблем с хибридния мотор.
|
| Вто Фев 15, 2022 10:11 am |
|
|