Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Grubi написа:
https://www.nature.com/articles/s41586-021-04281-w

Fusion...

Забавно, 2012-та го бяха прекратили тоя проект (след изхарчени милиарди) поради пълна липса на резултат. После изкрънкаха кинти от военните да им вършат някакви експерименти. Сега явно и тия пари вече ги няма, та трябва спешно да се "генерира" "резултат". :)

Пет Яну 28, 2022 2:18 am
Профил
Аватар

ТОКАМАК...китайски

https://community.element14.com/technol ... d1gKmuSHTs

Нед Яну 30, 2022 6:46 pm
Профил

dan написа:
pipilica написа:
dan написа:
От два месеца се лигавя с нова кола, пак 4х4, пак със заключване на диференциала.

Какво взе

Сузуки витара (хибрид).
В общи линии много прилична колица, най-важното, че на госпожата й харесва. На мен ми идва леееко нисичка - ако си наглася седалката да ми е удобна, главата ми опира в тавана, но аз съм почти 190 см, а госпожата е малко под рамото ми.
Наблъскана е със страшно много сензори и глезотийки (колата, не жената :) ), дето облекчават карането.
Разходът е впечатляващо нисък - някъде около 7,5/100, което за автоматик 4х4 не знам дали го има при друга кола.

Ами това е ползата от хибрида - когато спираш не топлиш атмосферата със спирачките а зареждаш акумулаторите. После им ползваш тока. А на магистралата това няма файда, щото не се ползва спирачка :)

Чет Фев 03, 2022 8:09 pm
Профил
Аватар

Пък аз, бедният, никога не бих си похарчил годишната заплата за купчина желязо и др. боклуци, която просто трябва да ме откара от т. А до т. Б! Поне да беше един път в живота...

Чет Фев 03, 2022 11:05 pm
Профил

Ако годишната ти заплата покрива цената на автомобила си много далеч от беден :D

Чет Фев 03, 2022 11:26 pm
Профил

В цивилизования свят колата трябвало да ти е колкото тримесечния доход а къщата колкото тригодишния ...

Чет Фев 03, 2022 11:41 pm
Профил

Зелена енергия

https://trud.bg/%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B ... %BD%D0%B0/

Чет Фев 03, 2022 11:53 pm
Профил

Според мен колата се избира според това колко ще се кара. Аз карам до 1000км на година и горивото ми е към 300лв. -доста по-малко от данък, преглед, гражданска. В този случай не ми трябва газ или дизел. Бензинът ме устройва, най-непретенциозен и евтин за поддръжка. Колата е на 25г.
Ако колата е служебна и се кара по 100хил. км. на година има смисъл да е нова да гори малко (да е на газ или дизел)

Пет Фев 04, 2022 12:42 am
Профил

Ти даде голяма идея, данъка винетките и застраховките да са на пробег, малко утопично но има смисъл. Не е ли това смисъла да плащаш колкото ползваш? Данък смет да е на човек (генератор на болкук) а не на имот ( в имота може да живее един човек или 10)!

Пет Фев 04, 2022 12:51 am
Профил

По принцип да, ама то данъкът е най-лесно да се сложи като акциз на горивото. А то всъщност си има такъв. Самият разход е правопропорционален на отделеният CO2 за който напоследък е много модерно да се говори.
Със тази система Мики-маус за застраховките ако караш малко като мен, ще си изряден и ще ти я намалят (по-точно няма да я увеличат драстично). В Англия нали има такава опция ако караш малко.
За боклука бяха говорили преди няколко месеца нещо по въпроса.
А за колата данъкът според мен трябва да е според обема и теглото на автомобила т.е. мястото което заема и колко натоварва пътя.
но... То сега ако купувах колата, щях да я избера в малкият данък, тъй като си я карам само по работа, ама тук съм си виновен аз :) Даже съм си мислил много пъти, един Трабант комби в моят случай би бил най-добре, но вече не ги произвеждат... Елементарен, евтин и може да наси бая товар/багаж.

Пет Фев 04, 2022 1:06 am
Профил
Аватар

timt написа:
Ти даде голяма идея, данъка винетките и застраховките да са на пробег, малко утопично но има смисъл. Не е ли това смисъла да плащаш колкото ползваш?...

Май се сещам накъде биеш, затова да допълня идеята:

Горното умножено по броя автомобили които притежава "колекционерът", умножено по наказателен коефициент ъ умножено по възрастта на автомобилите - за авто-бабофилство... :mrgreen:
Над някаква възраст на автомобилите това се премахва - за поощрение на истинските колекционери, а не на трупащите скрап пред блока...
Пък ако искаш имай 70 автомобила които не използваш... :mrgreen:

Редакция:
slav4o.com написа:
...Елементарен, евтин и може да наси бая товар/багаж.

И харабийски глоби за претоварване на МПС... :D

Пет Фев 04, 2022 11:41 am
Профил
Аватар

slav4o.com написа:
но... То сега ако купувах колата, щях да я избера в малкият данък, тъй като си я карам само по работа, ама тук съм си виновен аз :) Даже съм си мислил много пъти, един Трабант комби в моят случай би бил най-добре, но вече не ги произвеждат... Елементарен, евтин и може да наси бая товар/багаж.

Май никога през живота си не си карал Трабант - повярвай ми - много бързо ще се откажеш - в момента Субару-то ми гори в пари колкото един трабант, обаче сутрин в големия студ си пускам отоплението на г...за, на светофара не карам тия зад мене да чакат да тръгна; със сигурност мога да натоваря два пъти повече отколкото в трабанта (хладилник, печка и пералня си влизат без грижи - пробвано)... Данъка и колко да е? 100 лв... толкова гориво ми хваща на сегашните цени едно зареждане... Толкова ще хване и трабанта (+ маслото дето не е много евтино). Другите разходи са същите и за трабант и за голф и за хюндай... На Трабант-а можеш да му направиш ремонт на пътя - и се налага... често... На Суби не може - ама и не се налага.

Пет Фев 04, 2022 12:39 pm
Профил ICQ

Суби, суби ама в момента само оутбек остана да е чист бензин, всичко друго е хибрид ...

Пет Фев 04, 2022 1:50 pm
Профил

Не се бъзикайте с Трабанта. Това е хала с 2 бутАла. :D

Пет Фев 04, 2022 1:57 pm
Профил
Аватар

Е аз нямам нищо против хибрида :)

Аз с Трабант не се бъзикам - карал съм 2 години и повече никога не искам да повтарям. И като казвам че се правят ремонти на пътя и аз съм правил - не е никак приятно. В багажника се носят глави, гарнитури, шпилки, инструменти, бобини, чукчета/наковални (моя поне беше електронен). Блокирал ми е двигател по средата на пътя за където съм тръгнал и на средата на нищото. Добре че знаех какво да правя че да не го прецакам и да мога да продължа - лятото на пресен асвалт и баир - по добре слез и го бутай или през 5 минути спираш и чакаш да поизстине - със скорост над 70-80 блокажа е гарантиран.

Не - мерси.

Пет Фев 04, 2022 8:02 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861 ... 1197  Следваща