|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:42 pm
Един вход - два изхода Step-up/step-down
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Един вход - два изхода Step-up/step-down
Преди известно време бях писал май по въпросът... но сега пак ще се наложи Максим имат подобно, че и калкулатор, но съм малко на границата, пък и не са евтини https://www.maximintegrated.com/en/desi ... utput.htmlВход от Li батерия - 4.2-2.8V Изход 1 - 3.3V / 300mA Изход 2 - 4.2-5V/50mA Бях го направил със Step-Up и после LDO, но не било достатъчно ефективно - щяло да яде батерията повече. Да съм сложил две DC/DC - step-up и step-down, но те щели да ядат повече платка. Някакви идеи?
|
| Пет Яну 07, 2022 5:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
 Re: Един вход - два изхода Step-up/step-down
Мене ако питаш тоя Максим ще изяде повече място от колкото един сепик и един степуп.При тия токове индуктивностите са мънички. Вместо сепик и степ уп, може просто степ уп, и от него степдаун.
|
| Пет Яну 07, 2022 5:12 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Така ще е - щом LDO им идвало неефективно.
|
| Пет Яну 07, 2022 5:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
SEPIC-a или двойното преобразуване UP и после Down свалят КПД-то и цялата работа леко се обезсмисля. Има много анализи на тая тема. Идеята е, че едно добро LDO (low drop естествено) бачка до 3.3. Че даже и до по-ниско ако 3.3-то не е супер фатално. След това напрежение вече батерията я пиши бегала. Въпросът е дали може да постигнеш по-високо КПД от едно LDO в тоя интервал. Ако не го постигаш, то LDO-то издържа повече време докато падне до 3.3, отколкото двоен преобразовател до 2.8 
|
| Пет Яну 07, 2022 5:30 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Цялата работа...според мен е малко тъмна Индия, без няколко практически измервания/сравнения - които шефа ми според мен се опъва да направи, обаче според неговите изчисления понижаване на ефективността с 30% си е направо обезсмисляне на продукта. Аз не съм на същото мнение, но ще гледам да измисля нещо по въпроса, което да помогне всички да са доволни. И изобщо тия "оптимизации" понякога ми идват повече - красиви кутиийки, миниатюризации и т.н. за неща които изобщо не са нужни, защото тия устройства рядко се виждат от публиката, нито пък отиват някъде на ревю - ако го бяха направили в нормална кутия, просто щяха да имат по-голяма батерия, или дори 7.4V вместо 3.7V, и тогава тия дискусии щяха да са безпредметни. Но винаги има "но"...
|
| Пет Яну 07, 2022 6:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да двойното преобразуване свалят КПД-то, но то и с LDO няма да е много високо тъй като ще сваля от 5 на 3.3. Тук въпроса е дали ще е от 4.2 или от 5. Ако е от 4.2 LDO е по-добрият вариант, ако е от 5 вече не е съвсем ясно, от 5 на 3.3 КПД да речем е 67% спокойно може да има степдаун който да е 80%. Първото преобразуване не ни вълнува тъй като то винаги го има. Е те тук едно съвсем непретенциозно измерване : https://www.nklabs.com/post/2020/01/14/ ... -converterВижда се че над 3.8-3.9 В LDO има по-нисък КПД. А всъщност ако сметнеш коректно, КПД-то на първия не е съвсем без значение, защото загубите от LDO-то стават още по-големи. Съвсем хипотетично : две импулсни с КПД и на двата 87%, понижаващият отдава 0.99 Вт и консумира 1.13, отделно на 5-те В има още 0.2 или общо 1.23 Вт от 5-те или 1.41 от батерията. 5 В на първото и LDO, от ЛДО се дърпат 0.99 Вт от 5-те се дърпат 1.48 отделно още 0.2 от 5-те или общо 1.68 от 5-те което е 1.93 от батерията или около 40% разлика.
|
| Пет Яну 07, 2022 6:22 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Значи...темата не е толкова безинтересна, за колкото я мислих.
|
| Пет Яну 07, 2022 6:32 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/tps63 ... e.com%252FЕдин такъв или подобен за 3.3V и един synchronous boost за 5-те волта с общ вход от батерията. Така кпд ще гони над 90% и за двете напрежения. Може и два такива. Лошото е, че в момента нищо няма налично.
|
| Пет Яну 07, 2022 6:40 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Това батерийно устройство изключва ли се тотално или се приспива под напрежение? Ако се приспива под напрежение, нещата стават още по-интересни ... Процесора в този случай трябва да се захранва през стабилизатор, а консумацията е минимална. Т.е. вероятно ще се върви и към вариант LDO паралелно на импулсно...
Последна промяна emilvtc на Пет Яну 07, 2022 7:19 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 07, 2022 7:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мда, тоя тексаския става, аз като писах сепик нямах в предвид само конвенционалните сепици. Има чипове на диодес, има и разни по китайски ...но като цяло с power чиповете си е драма.
|
| Пет Яну 07, 2022 7:19 pm |
|
 |
|
Grubi
|
На 3.3V имам контролер с радиочаст - може да работи като приемник на 50мА и като предавател до 250мА (с резерва до 300). Не се изключва и не заспива. На 4.2V-5V имам едни RGB свтодиоди, които като са на батерия, могат и да "заспят" след известно време. Иначе външно захранване от USB, тогава нищо не се изключва и се зарежда вътрешната батерия.
А иначе причината за цялото упражение е липсата точно на тия TI buck/boost и на един RGB контролер, който от центове вече е 25 долара. Но като им ги заместиш и им дадеш просто решение, пак някой е недоволен...
|
| Пет Яну 07, 2022 7:37 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
Ето един, който го има в момента и е на добра цена: https://www.mouser.bg/ProductDetail/Ren ... dRdQ%3D%3Dhttps://www.mouser.bg/datasheet/2/698/R ... 823356.pdfНо да не стане, както стана при мен - нямаше Тексас, избрах един чип на Вишай и опроводих за него и на следващия ден вече го нямаше. Има и други в наличност за преглеждане: https://www.mouser.bg/c/semiconductors/ ... ystocked=y
|
| Пет Яну 07, 2022 9:13 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Като смятате ефективности, отчитате ли, че преобладаващото време на работа ще е при напрежение на батерията в платото на разрядната характеристика, което е около 3,8V?
|
| Съб Яну 08, 2022 10:44 am |
|
 |
|
ToHu
|
Където и да е няма особенно значение защото той иска да работи от 2.8 нагоре, т.е. LDO от батерията отпада като вариант. Две независими dc/dc е най-удачно в случая.
|
| Съб Яну 08, 2022 4:17 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Виждам, че иска, ама няма да може. 
|