Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Active Noise Canceling 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Active Noise Canceling
Снощи си играх, понеже отдавна искам да си направя такива слушалки или система за подтискане на страничните звуци.
Даже намерих и схемичка. Не съм я повтарял. Принципът който описват е, че се използва подаване в противофаза на същият звук. Използвах подръжни средства. Всъщност накрая сглобих две стъпала с LM386 и свързах слушалки и два електретни микрофона към тях. Усилват си, има си доста шум от LM-ките, но при някакво положение на усилването успях да получа подтискане на шум от вентилатора на климатика и компютъра. Разменях и входовете, за да инвертирам/неинвертирам усилвателите, но не ми се удаде да потисна забележимо външни звуци освен от тези два специфични източника. Микрофоните ги залепих за слушалките откъм съответните страни, подобно на картинката в горната схема.

Уж принципът е съвсем прост - усилва се звука и се подава противофазно да гаси вълните, но нещо не се получава. :(

Сря Дек 22, 2021 2:36 am
Профил

Мнение Re: Active Noise Canceling
Жалко, че не съм аудиофил (или да кажем съм начинаещ такъв и се боря с грамофони в момента), за да ти помогна с аналоговите схеми. Но най-малкото можеш да погледнеш мненията в тази тема - питащият там дава като референция и тази схема, която и ти си посочил, сглобил я е и е бил разочарован от резултата. Отговорите в темата не са много и детайлни, но дават идеи за размисъл:

https://electronics.stackexchange.com/q ... ot-working

Сря Дек 22, 2021 3:04 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

На този принцип имах фабрични слушалки но бяга с повече елементи определено. Работеха някак си но губеха и полезен сигнал. В момента съвременните слушалки имат тази опция и го правят по цифров път. Определено се справят по-добре.

Сря Дек 22, 2021 10:07 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
slav4o.com написа:
Снощи си играx.....
Уж принципът е съвсем прост - усилва се звука и се подава противофазно да гаси вълните, но нещо не се получава. :(

Ами то и да плетеш чорапи има писано как става... но докато не ти покаже някой, и не се опиташ , нищо няма да се получи.. :)
Хубаво имаш аналоговата техника, но трябва да сложиш цифрова обработка на сигнала...
Да не говорим,че в съвременните системи се прави модел на източник на шум на базата на реалният, и се предвижда какв сигнал точно са де подаде, за да се л сеюира най много от заобикалящият шум..

Сря Дек 22, 2021 3:05 pm
Профил

А как си товариш ушите с тази играчка, ако знаеш...

Сря Дек 22, 2021 3:45 pm
Профил
Аватар

EarPods pro заглушават прилично, но са една камара алгоритми вътре. Иначе с тях спокойно си карам колелото до булеварда и слушам аудио книга без да ми продънва ушите. Аз бих казал, че ако е добре направено не ги товари а облекчава, но това е мнение на лайк.

A Cisco правят някакви уникални магии с Webex. Жената крещи, сушилнята бумчи, детето реве, телевизора работи и отсреща ми викат че не чува нищо друго освен моя глас. Някакъв акустичен беамформинг дето изключва всичко що идва от по-далече от 20 см от микрофоните

Сря Дек 22, 2021 6:52 pm
Профил WWW

Още едно лаишко мнение на база личен опит - ние караме на Jabra GN headsets. Имат си тази функция, имат и шумоподтискане, а се е случва много често да съм в лабораториите, където тествам мегаватови системи и шумът си е доволно над 80-90dB. И се е случвало да имам митинги оттам. Не чувам особено подобрение, фоновия шум е по-нисък, но си е там. Вероятно част от спектъра се заглушава добре, но няма как да е целия фон. Шуми и бръмчи, та се къса. Обаждателите отсреща казват - чуваме те прекрасно, аз казвам - чувам ви някак, но не е пълно щастие. Затова и избягвам да го ползвам в силова лаборатория за митинги. Най-добре е с шлемофони, а и има и такива, които заглушават 90% и нагоре. И това не е добре, защото трябва да се ослушвам дали конвертора със всичките товари и мегаватов траф си бръмчи както трябва при различните натоварвания. Но на база личен опит - и ме боли глава от тези решения, и не заглушава идеално всичко, което потребителят определя като "шум". Теоретично е невъзможно това да стане, според мен, защото разликата шум-полезен сигнал, даже и тези обертонове насложени към него в зависимост от звуконосителя, е много условна и е зависима от лични възприятия.
Тези схеми, предложени в нета са за много ограничени спецификации (спектри) и всичко измерено на осцилоскоп и анализатор вероятно ще работи много добре на хартия и според спецификацията - "ето тази честота/лента е канселирана, както и искахме, готово, работи според заданието". Затова ти дадох и линк с подобна тема и някои отговори засягащи именно тези въпроси и очакваната ефективност на подобни хоби решения.
Аз си казвам пак, че съм лаик и това са си мои разсъждения. Но с чисто аналогова схема и без цифрова обработка на сигнала едва ли ще постигнеш блестящи резултати в по-широк диапазон.

Сря Дек 22, 2021 7:17 pm
Профил
Аватар

Ся, не им разбирам на изкуствения интелект, но на бас, че само с един залепен отвън микрофон не може да стане!

Сря Дек 22, 2021 8:03 pm
Профил
Аватар

Ами не знам, но вече са на ниво да вадят сигнал под нивото на шума. Вярно модулацията е известна, но и човешкият говор е сравнително ограничен, да не говорим ако имаш възможност да тренираш мрежата индиживидално.

Сря Дек 22, 2021 8:10 pm
Профил WWW

Кое е шум според теб? Една плоча, преса отпреди 1994, никога няма да мине "модерните тестове" за шум на цифровите звуконосители, стандарти и прочие. Един албум, издаден на плоча преди 1994 и пресован на ново през този век (да кажем след 2007, когато масово започнахме пак да си купуваме плочи) има различно звучене. Новото звучене е по-бедно, ремастирано, търсещо цифровата стерилност на компактдиска. Една "нова" плоча (неизползвана) на примера с този албум от 70-те да кажем струва поне 2 (обикновено 3-4) пъти повече от нова преса от миналата година да кажем, която можеш да си намериш в магазина. То старите плочи секънд хенд не падат под 30 франка или евро (а колко са въртени само продавача знае), а същите заглавия можеш да ги намериш пак в магазина, нови издания, на същите цени, че и по-евтино (един албум, нова плоча, е под 25 евро обикновено). Причината за това е по-богатия звук, който съвременните цифрови обработки и стандарти възприемат автоматично като шум и го филтрират. Още като дете се чудех защо ми харесва повече звука на плочата и касетата спрямо звука на CD - нямаше го този обем, китарата зазвучава от CD-то, ама някак почва от нищото - нито вайб, нито обем, точно някаква стерилност усещах.
Малко излизам от темата, но както определянето на полезния сигнал и шума е доста разтегливо понятие, така и задачата става доста по-комплексна и да се каже, че се вади сигнал под нивото на шума ми се струва малко пресилено. Аз разбира си казах, че не разбирам, и само да вметна че всичкото това AI, machine learning и всякави модерни техники и процеси са нещо наистина впечатляващо, обаятелно дори, не за всеки също така, и постиженията в тази сфера са уникални. Но те работят с чиста математика, която не търпи компромиси или чисто човешки предпочитания. Една тренирана система ще поднесе на теб един изчистен от шум сигнал, а на мен няма да ми звучи добре например. Или пък ще ми е "шумно" спрямо моя слух и предпочитания.

Сря Дек 22, 2021 8:31 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Ся, не им разбирам на изкуствения интелект, но на бас, че само с един залепен отвън микрофон не може да стане!

Имаш предвид, че в обема на слушалките трябва да има контролен микрофон за да се следи резултата?
Мого е вероятно...

Сря Дек 22, 2021 8:36 pm
Профил
Аватар

Не е ли цифрово по-добре? :) Миналата година, след като гледах това клипче се запалих по идеята за Андроид апп с нула или минимум електроника (освен мултимедията), ама бая ми куца теорията.

Сря Дек 22, 2021 8:55 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
.... Имаш предвид, че в обема на слушалките трябва да има контролен микрофон за да се следи резултата?
Мого е вероятно...

Точно за това не се бях сетил, но е идея!
Във всеки случай аналоговщината вършеща работа ще иска раница на гърба. А цифровото до колко върши работа - предпочитам да не знам.

Сря Дек 22, 2021 8:58 pm
Профил

Е някакви специализирани чипове, примерно на Analog Devices примерно дали няма ?

Сря Дек 22, 2021 9:23 pm
Профил

То че има, има, ама трябва си работа и четене...

https://www.analog.com/en/applications/ ... ation.html

Сря Дек 22, 2021 9:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща