|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:20 pm
Водородна горивна клетка като батерия за фотоволтаична инст.
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Водородна горивна клетка като батерия за фотоволтаична и
After_Dark това са към 700 квч, предполагам домакинство от един човек? Ние сме 4 и под 3000 квч на година и това без климатици не можем да ги докараме. Колкото и да са енергийно ефективни уредите фурна, пералня, сушилна, миялна, че и прахосмокачката робот работят кажи-речи постоянно. Осветлението е изцяло на ЛЕД, но на мен ми е депресивно като е тъмно и всичко свети на макс.
Тони, по-на юг викаш. Ама тогава само превклюшваш климатика от топло на студено...
|
| Сря Окт 20, 2021 8:59 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Хем ще има и роби да ти обработват памука 
_________________ Хайде де!
|
| Сря Окт 20, 2021 9:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ей как бързо разкри тайния ми замисъл  . Зависи от много неща, малката като ходеше на истинско училище, нямаше как да не се пере поне веднъж на два дни, само от там що ток заминава. А като беше бебе се переше по два пъти на ден. Та зависи от много неща, е на в мексико съм сам, ама и там въртя перлнята всеки ден, като се прибера дрехите директно за пране, щото съм прасе и все с нещо намирам да се омажа, и те на сам човек а пералня сушилня пак всеки ден. Моята теза е , че стигнеш ли до там да гледаш сметките за комунални услуги нещо не е наред, или държавата ти е грешна или работата.
|
| Чет Окт 21, 2021 12:43 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Дяволът е както винаги в детайлите. Действително всички колектори са с много високо КПД на входа, ако говорим за приемане от Слънцето. Но на изхода имаш топлинна енергия в някакъв флуид и не малко загуби докато тоя флуид най-накрая стигне до бойлера. Демек високо кпд на входа и обикновено ниско кпд на изхода. При фотоволтаиците действително кпд-то на входа е 2-3 пъти по-ниско. Но на изхода имаш електричество, което стига до бойлера с много ниски загуби. Да не говорим, че ако използваш електричеството за термопомпа може да постигнеш кпд на изхода 300-400%, че и повече. От към цена също има големи уловки. Действително китайските колектори са евтини. Почват от около 1000лв. Но имат един куп забележки, а и както моя след една година протече 1000лв за един сезон вече хич не е евтино. Предполагам при марковите качеството би трябвало да е значително по-добро, но пък и цената е различна  При фотоволтаиците цената се надува от електрониката. Просто липсва или поне аз не съм видял читав регулатор. А не е ракетна технология. Просто трябва да се направи MPPT + съгласуване с импеданса на реотана. По принцип при марковите има решения в които или инвертора има такава функция или има допълнителен регулатор, който си говори с инвертора. Но това вдига доста цената. В смисъл ако панелите са грубо левче на ват. За обикновен инвертор още левче, а за инвертор с такива функци или за допълнителен регулатор още левче. С други думи за 1квт-пик отива минимум на 3 бона. Аз си мисля, че решение само с регулатор трябва да спре на половината, което би го направило много по-добро от китайските колектори. Верно ще е само за топла вода, но който иска винаги може да си сложи решение с инвертор. Основното предимство на фотоволтаиците обаче е практичността. Значи аз си сложих колектор на село, щото там нямам грижи и 10 да сложа. Но вкъщи съм в апартамент и въпреки че на покрива на блока имаме колкото искаш място, просто не върви да опъвам тръби. Докато кабел до покрива все ще намеря начин да прекарам. Отделно отпадат проблеми с течове, проблеми с кипения и със замръзвания.
|
| Чет Окт 21, 2021 10:23 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Когато енеркоизточникът е безплатен, дали е от особено значение колко точно е КПД? Ако е нисък, евентуално трябва да се сложат няколко панела повече...
|
| Чет Окт 21, 2021 11:11 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Брутфорсът не винаги дава добри резултати  Няколко колектора в повече означава големи ядове през лятото. Разбира се, можеш да ги махаш или засенчваш. Но мисълта ми е, че винаги е добре да знаеш какво правиш или поне какво да очакваш от тая или оная технология, преди да се набутал. Действително пряко кпд-то няма значение, важно е колко трябва да инвестираш и какво ще получиш насреща. Но кпд-то косвено влияе върху тези неща. Примерно при фотоволтаиците зависи дали ще избереш монокристал или поликристал. Количествено винаги може да докараш една и съща мощност, ама на едните кпд-то им пада по-рязко в облачни дни и когато наближи нула даже и да добавяш още панели, файда няма. Същото се получава и при колекторите. Важно е как е изградена системата, щото това определя под каква температура и слънце няма да имаш топла вода, въпреки че колекторите сами по себе си може да са супер ефективни.
|
| Чет Окт 21, 2021 11:47 am |
|
 |
|
itso.t
|
Разбира се че не означава ядове през лятото. Какво остава пък и да са големи... Означава единствено, че народът го мързи да мисли и повтаря чутото някъде като папагал. На прима виста - до панелите за топла вода има и панелче за ток. То задвижва вентилатор, който е до радиатор, който при нужда охлажда системата за да не кипне. Край на "проблемите лятото". Апропо, тия мигачи които цъкаш са много заговорнически и тарикатски. Оставят впечатление, че обаждаш неща които са неизвестни до момента... 
|
| Чет Окт 21, 2021 11:54 am |
|
 |
|
sthx
|
Щракалка на 50Hz, два транзистора към трансформатор със средна точка и няколко извода на вторичната намотка за съгласуване на съпротивлението на нагревателя. Работи. Единственото, което трябва да се преглътне са загубите в трансформатора, но за сметка на това бойлерът не се пипа. Отначало го направих с контролерче, което избира подходящия извод на трансформатора в зависимост от осветяването на панелите, но след няколко седмици наблюдение избрах една и го шунтирах.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Окт 21, 2021 12:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Търся да закупя нещо готово... Най-вероятно ще си поръчам от тия българските, ако до пролетта не намеря нещо по-добро. Те ме съмняват, че правят променливо. Едното има шанс да съдържа някакъв степ-доун (ползват стринг). Но кутийката му изглежда прекалено мъничка даже за индуктивност, камо ли траф.
|
| Чет Окт 21, 2021 12:23 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Доста от съвременните консуматори могат да работят с постоянно напрежение. Мислили ли сте по този въпрос, в случая, че не иде реч да продавате ток?
|
| Чет Окт 21, 2021 12:24 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Всъщност консуматорите които могат да работят с постоянно напрежение са много малко...
|
| Чет Окт 21, 2021 12:26 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Чак пък много малко. Всъщност тези "многото", за които говориш са само тези с нискочестотни трансформатори, с капацитивни делители или с асинхронни двигатели, заханвани от мрежата.
|
| Чет Окт 21, 2021 12:48 pm |
|
 |
|
itso.t
|
...с фазово управление, такива с комутация с тиристори или триаци, с еднополупериодно изправяне, с LC филтри на входа (щото филтрите ще спрат да филтрират), с PFC, с електромеханични контакти които не са предвидени да комутират DC, и други които ме мързи да измислям в момента, но и те няма да бачкат, ще бачкат не както трябва, на магия или на свети крепки... 
|
| Чет Окт 21, 2021 1:08 pm |
|
 |
|
syscop
|
За чий Х са работещи филтри при постоянно входно напрежение 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Окт 21, 2021 1:19 pm |
|
 |
|
itso.t
|
За чийто Y са поставени и при криво входно напрежение Не се губете в детайлите. Гледайте общата картинка... А тя обажда, че малко уреди ще работят коректно, някои от тях ще поработят, но по-кратко, други ще замиришат на скъпо, а бобино-кондензаторо-резистора ще бъде злостно попържен за идеята. 
|
| Чет Окт 21, 2021 1:25 pm |
|
|