| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Клеми за разклонителни кутии
Здравейте! Не съм се занимавал от доста време с домашни ел инсталации и просто да съм в час с нещата да попитам, до колко тези клеми за разклонителни кутии са надеждни спрямо спайк? Заслужава ли си да се използват? Изглеждат удобни, но да не правят парчета в дългосрочен план? Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Нед Юни 20, 2021 10:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Клеми за разклонителни кутии
Ами използват ги доста, има и интересни тестове с тях, конкретно тия на ваго. В същото време обаче навремето имах доста проблеми точно с ваго. Сега дали е защото бяха нов продукт и не бяха достатъчно изпипани, дали в моя случай не бяха подходящи но трябваше всички да ги разкарам.
|
| Нед Юни 20, 2021 11:11 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
Спайка става, но да е запоена. WAGO клеми ползвам от няколко години и нямам ядове. До 30-ина ампера си държат. WAGO 221 ползвам.
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Пон Юни 21, 2021 8:41 pm |
|
 |
|
timt
|
Единственият проблем на спайката че държи поне 100 години Не съм имал проблем с щипките а съм работил доста с тях но им нямам доверие, поне за в къщи съм със спайки наясякъде. Вагото е по добрият вариант когато съединяваш едножилен с многожилен проводник.
|
| Вто Юни 22, 2021 10:29 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
+1. Ъ? За първи път чувам някой да запоява спайки.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юни 22, 2021 10:43 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Какви са били проблемите?
|
| Вто Юни 22, 2021 11:30 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Има хора го правят. Уж за по-добър контакт. Но се получава преход от метал в метал и е само за вкъщи. Не ми харесва на мен.
_________________www.elkran.com
|
| Вто Юни 22, 2021 11:32 am |
|
 |
|
michev
|
Ще ме извинявате за тъпия въпрос, но какво е
|
| Вто Юни 22, 2021 12:07 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Байчовско усукване на проводник към проводник...
|
| Вто Юни 22, 2021 12:18 pm |
|
 |
|
741
|
Като ученик карах практика за елтехник, помня една от оценките ни беше за спайка. Искаха ни ги споени.
|
| Вто Юни 22, 2021 12:41 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Между другото инсталацията в селската кухня беше само с 2-3 усуквания. Проводниците бяха от твърда мед, с изолация от вече ронеща се гутаперча и с доста горлива "коприна" отвън, най-дебелият не надхвърляше 2.5 квадрата. Не знам точно кога е правена, но някъде между преди 50 и 70 години. И това чудо е издържало на бойлери и печки!
Сега пак я правих с усукване с клещите (спайка е малко по-друго), но заголвах проводниците от 5см нагоре. Е па трябва да издържи 100г., поне на теория.
|
| Вто Юни 22, 2021 1:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе в САЩ масово се използват wire nuts, това са конусчета с пружина вътре. Пружината е с квадратен или правоъгълен профил на телта и остри ръбове. Това работи много добре при всякакви условия. Значи в нета има много сравнения на wire nut с ваго, но не са много коректни. От една страна се тестват току що направени връзки, от друга не се взема в предвид че връзката може да мърда. Когато е в клемна кутия в стената у дома движение няма, но в много други приложения има най-малкото вибрации. Също така вагото работи добре с нов кабел, ако кабела е бил 10 години в стената/земята вагото не може да направи добър контакт.
|
| Вто Юни 22, 2021 4:24 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Байчовското усукване е само част от набора спайки. https://i0.wp.com/housetronic.ru/wp-con ... ovodov.jpgИзпълнена качествено спайката си е напрактика вечна. Доказано е. От друга страна Wago-то на първо четене изглежда доста надежно, след 100 години ще се знае със сигурност  Като цяло голямото удобство там е ако трябва да се вържат мостово повече от три проводника, особенно с вариации в дебелината.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юни 22, 2021 5:40 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Нема ли спойка върху спайката, не ми я хвали... 
|
| Вто Юни 22, 2021 6:37 pm |
|
 |
|
ToHu
|
От този тип съединители на Ваго използвам поне от 20 годни, но почти всичи са били или за платка, или като клеморед, а не снадки. Почти навсякъде са били за сигнални кабели, и са били фиксирани. С платки проблеми не помня да съм имал, тези които са тип клеморед също мисля съм нямал много проблеми. Е те на тоя обект работят от 2009-та 10-на ткаива табла и 20-на кутии може би, няколк хиляди клеми, и до момента е нямало никакви проблеми, но всички са в кутии и табла, кабелите навсякъде са укрепени, всички кабели бяха нови ... това като принцип е много сходно на ваговската снадка. Но според мен много зависи от приложението, и с нищо не променя нежеланието ми да използвам ваговски снадки 
|
| Вто Юни 22, 2021 6:40 pm |
|
|