Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Бейсик за микроконтролери 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Тони в съседната тема обяснява как се прави закъснение 10mS:

"на всяко ..... таймерите се сетват с setup_timer() виж хелпа, примерно :
setup_timer_0(RTCC_DIV_2); това ти сетва таймер 0 да работи в режим на броя1 с вътрешен клок с прескалер 2. Т.е. ако честотата ти е 4 Mhz на кварца, вътрешната ти е 1 Mhz, т.е. делено на 2 тймера ще се тактува с 500 khz, или ще се инкрементва на всеки 2 us. Таймера е 8 битов, т.е. препълване ще имаш на 512 us. В този случай за 10 ms имаш 10/256~0.039 мс, т.е. трябва да делиш на 39, такъв делител няма, избираш по големия, 64 и получаваш. 1 Mhz/64 = 15.625 Khz = 0.064 ms Сега смяташ колко ти трябва за да получиш 10 мс, 10/0.064 = 156,25 или 156. Т.е. трябва да сложиш таймера на да дели на 64 и да заредиш в него 100, за да имаш 156 такта до препълване.
setup_timer_0(RTCC_DIV_64);
set_timer0(100);

след това във прекъсването също трябва да го зареждш със тази стойност.
#INT_RTCC
RTC_ISR()
{

SET_TIMER0(100);
start adc conversion
}

вече в зависимост на колко делиш и колко ти се губи в прекъсване може да се наложи да коригираш стойността която зареждаш, тъй като таймера може да се е инкрементнал вече един или няколко пъти. Просто го четеш и вадиш това кеото си прочел от това което искаш да заредиш, редно е и да си предивдиш времето за изчитане на таймера и калкулиране на това кето ще зареждаш както и времето за зареждане.
В случая ще има прекъсване на всеки 156*0.064 мс или на вски 9.984 мс. За по голяма точност трябва да си избереш подходящ кварц."

В Протона е :
DELAYMS 10

Нед Юли 09, 2006 1:12 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
е, да ... а на асемблер ще падне доста писане

Нед Юли 09, 2006 1:15 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Относно компилаторите.
За всяка платформа си има компилатор който е най добър.
Обикновенно IAR е сред най добрите за повечето платформи. Но е най тежък за усвояване. Много особенности и работата с него е доста зор докато свикнеш.

за PIC е спорен въпроса. Hi-Tech,CCS,IAR който да вземеш ще върши работа. При PIC18 везните се накланят към IAR повече.

за AVR и MSP430 еднозначно IAR.

В библиотека има един pdf дето го бях постнал преди доста време. Нещо като кратък справочник за синтаксиса на C на български. Изтегли си го ще ти е от полза.

Нед Юли 09, 2006 1:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Горния пример със Тони е ценен и с още нещо.
Той илюстрира как опитен професионалист греши .

А натова :
DELAYMS 10
Просто няма какво да му сбъркаш

Нед Юли 09, 2006 1:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
fuser написа:
е, да ... а на асемблер ще падне доста писане

Какъвти асемблер това е С :lol:
Чесна да ти кажа понякога невиждам разлика

Нед Юли 09, 2006 1:31 pm
Профил

Мнение 
а какви са отзивите за компилатора на Микрочип???

Нед Юли 09, 2006 1:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
противоречиви :)
Долу горе ставал. Аз го пробвах преди ама не ми хареса изобщо.

Hi-tech си е класика,сега е интегриран с eclipse средата изглежда доста приятно но аз лично нямам наблюдения доколко е удобно да се работи така.
Но поработи с microC-то да посвикнеш с езика и тогава ще ти е лесно да минеш на нещо друго.

Нед Юли 09, 2006 1:41 pm
Профил

Мнение 
CCS не е лош, верно има си някои косури, и определено не е истински С кмпилатор, в смисъл нямаш възможност за оптимизации, не че няма параметур амане видам ралзика, нямаш make фаил, коеот пък не е толкова зле, но в същото време е малко по странно когато проекта ти е от много файлове .. абе .... но е съвсем приемлив с оглед пика и неговоте възможности.

Нед Юли 09, 2006 1:45 pm
Профил

Мнение 
трябва да се започне от някъде :) смята полека-лека да се посветя на език от високо ниво

Нед Юли 09, 2006 1:53 pm
Профил

Мнение 
Ами относно езика от високо ниво мисля няма много за мислене и маяне, С трябва да е според мен, а вече за компилатора ... зависи .. примерно за х51 кейла е доста добър, да не кажа че е сигурно е най-доброто. За ПИК е много относително, но принципно ако искаш да пишеш на С за много платформи .. в това отношение може би IAR е най удачно, тъй като има кмпилатори почти за всичко. Лично на мен не ми допадна никак, трябва си повече време д му свикне човек, така че си позлвам keil за 51 CCS за PIC. IAR го мъчих за TI обачре нещо не ме кефи. KEIL правят и за ARM ...въпрос на избор

Нед Юли 09, 2006 2:02 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
Ами относно езика от високо ниво мисля няма много за мислене и маяне, С трябва да е според мен, а вече за компилатора ... зависи .. примерно за х51 кейла е доста добър, да не кажа че е сигурно е най-доброто. За ПИК е много относително, но принципно ако искаш да пишеш на С за много платформи .. в това отношение може би IAR е най удачно, тъй като има кмпилатори почти за всичко. Лично на мен не ми допадна никак, трябва си повече време д му свикне човек, така че си позлвам keil за 51 CCS за PIC. IAR го мъчих за TI обачре нещо не ме кефи. KEIL правят и за ARM ...въпрос на избор

Хиляди благодарности за съветите

Нед Юли 09, 2006 2:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Bascom-avr да го споменем и него за атмелите.
За пиковете е ясно.
Все пак темата е за Бейсик.

П.П.
Тони няма ли да си коригираш Обяснението за 10ms?

Нед Юли 09, 2006 2:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@rumen, това дето ToHu го обяснява в съседната тема май не си го разбрал. Обяснява как софтуерно да си направиш допълнителен таймер, а не как да направи закъснение 10ms. Във CCS компилатора също както в Proton има някой вградени функции, които ти спестяват преоткриването на колелото, за да направиш софтуерно закъснение 10ms в CCS пишеш:
Код:
delay_ms(10);
...също толкова просто както при Proton.
Мисля, че си доста заслепен от тоя Proton, вземи отвори Help-а на CCS и няколко примера поне да знаеш какво изпускаш :wink:

PS. Извинявайте, че ви отклонявам темата от Basic, но не се сдържах

Нед Юли 09, 2006 2:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@rumen мисля че е редно първо да изясниш за себе си поне разликите между компилатор, развойна среда, библиотека с готови функции и тогава да даваш съвети на хора без опит или да спориш с хора които имат доста повече опит от тебе в програмирането. Единственната причина поради която си позволявам да ти дам този съвет е защото го обърна вече на избиване на комплекси с този бейсик.
Аз лично бих стоял надалеч от решения като:
DELAYMS 10
На теб щом ти върши работа кефи му се. Но като допреш един ден(ако въобще допреш) до сериозна работа, а не само да се бъзикаш "за отмора" :lol: ще разбереш народната поговорка:
"Да би 255 шамара изял, но да би от бейсик далеч стоял" :lol:
Повтарям не заблуждавай хората с този бейсик и Протон.
То най-лесно и достъпно е една чикия да си удариш ама и ти гледаш нещо женско да барнеш.

PS: Сега гледам не съм единствен дето не съм се сдържал

Нед Юли 09, 2006 2:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
"Бейсик за микроконтролери"

Четенето на темата не задължително.
А прочитането не ви задължава да пишете. Още повече ако незнаете какво да напишете.(по темата)

Нед Юли 09, 2006 3:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща