| Автор |
Съобщение |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
На газов котлон ли ги пържиш!? Що не пробваш с бензинова лампа - ефекта ще е като с духалка (почти  ). И понеже нагрява бързо, а и духа, докато подадеш огъня към платката и елементите ще са илетели вече (ако не са се изпарили), а и няма да има време да се нагрее въздуха в мехурчетата на калпавите платки и няма да гръмне разбира се...
|
| Сря Юни 28, 2006 5:40 pm |
|
 |
|
Stanislav
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 4:44 pm Мнения: 342 Местоположение: Стара Загора
|
_________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си.
|
| Сря Юни 28, 2006 5:44 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
А можещ да пробваш и с шашка тротил да разпояваш елементите. Супер качествено ще се разпоят. Никога няма да имаш проблем с тия елементи после.
|
| Сря Юни 28, 2006 6:42 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
И този момент го има... Ама обикновенно се получава като се престараеш с загряването и загрееш платката докато почернее и да продължаваш да греееш...
Тогава се получава момента с "гърмежа" придружен с мноооого пушеци...
Поне аз го постигнах това, като пробвах до колко мога да загрея с духалката една платка , която ми беше за изхвърляне. 
|
| Сря Юни 28, 2006 6:47 pm |
|
 |
|
Stanislav
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 4:44 pm Мнения: 342 Местоположение: Стара Загора
|
А като нямам станция как?молих те поне 20 пъти откакто се познаваме да ми разпоиш един 9-10 чипа и ми отказваше.Не казвам че си длъжен да ми помагаш но поне да не се заяждаш щото само аз си знам как се пили корпус на интегралка поради счупен крак и се запоява върху пластинката вътре.И все пак ако някой път реша да ги разпоявам/откъртвам по твоя метод ще пробвам пред офиса ти в 6 сутринта  базик де  .
_________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си.
|
| Сря Юни 28, 2006 6:49 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
А как стои въпроса със спойващата паста ?
Да речем че си намеря (изработя ) шаблон за нанасяне, тази от Комет върши ли работа ?
|
| Сря Юни 28, 2006 6:50 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
това за споиващата паста и на мен ми е интересно. Някой пробвал ли е такава техника за насищане на платка. Ако може да сподели впечатление и опит.
IGBT ако продъжжаваш да не си сядаш на задника и да хвърчиш по небесата помощ от мен няма да видиш никога. То се помага на хора,а ти се държиш като говедо. Помощ за теб е загубено време.
|
| Сря Юни 28, 2006 7:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Моля те, всичко мога да преживея дето го пишеш - само недей да казваш на интегралните схеми - интегралки или интеграла. Направо ми бъркаш в мозъка. Казвай им чипове, схеми, интегрални схеми и т.н. "Интеграла" е баси и селското изпълнение  . Това е поради простата причина, че хората от които съм го чувал досега са били все супер прости - не ме карай да те асоциирам с такъв тип хора. Поне си младо момче и имаш поле за развитие  .
|
| Сря Юни 28, 2006 7:38 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Пробвах, но не ми хареса резултатът. Вероятно причината си е в мен.
Става въпрос за стандартни чипове и елементи 805- изисква доста прецизно нагряване.
С проста духалка се получиха късини м/у крачетата (невидими с просто око). Но нямам и опит с това.
Явно температурата не е била добра. После с поялничето ги дооформях.
BGA не съм правил и нямам намерение.
|
| Сря Юни 28, 2006 7:56 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
BGA се лепят без паста.
Мъчил си се с топъл въздух предполагам затова не е станало. Трябва платката да се напраява цялостно сигурно. Или пастата да не е била подходяща евентуално.
|
| Сря Юни 28, 2006 8:10 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Вероятно е така - с духалката някак си не се прибра към крачетата пастата, за да се
оформи спойка. С поялника обирах после. Но щом се произвежда - проблемът си е бил в мен явно.
Но идеята е някой да сподели как става, а не да казваме как сме засрали някоя платка....
Затова - млъквам и аз 
|
| Сря Юни 28, 2006 8:15 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Добре де, духалка, духалка, но с каква мощност, с какви накрайници ? Да не се окаже, че само приказвате 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Юни 28, 2006 9:23 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Пистолет за топъл въздух с електронно регулиране на температурата.
Може би най свястната марка е Metabo. Продава се в Bosh-Kirov.
трябва ти накраиник за него с F един 2 см. аз ползвам около 2 см,колегата с същия успех ползва 1 см но той се бори с GSM-и предимно и му трябва малък размер.
Ктайските духачки са си боклук. Ако искаш станция нещо марково че да си нямаш дертове. Китайските са дървета отвсякъде.
Но варианта с пистолета е в някои отношения по добър и от маркова станция,само дето е по шумен и иска известно време да навикнеш да работиш с такъв голям пистолет по някаква дребна платка 
|
| Сря Юни 28, 2006 10:21 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Май ключа за бараката ще се окаже общо нагряване на платката.
По филмчетата и разни описания този елемент присъства навсякаде а аз винаги съм го пренебрегвал.
И при мен със паста се получаваше късо междо изводите за BGA става въпрос.
|
| Сря Юни 28, 2006 10:42 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
не четеш,малко по нагоре ясно съм написал че BGA не се пои с паста
|
| Сря Юни 28, 2006 10:57 pm |
|
|