Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Запояване на TQFP корпуси с духалка ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
На газов котлон ли ги пържиш!? Що не пробваш с бензинова лампа - ефекта ще е като с духалка (почти :lol: ). И понеже нагрява бързо, а и духа, докато подадеш огъня към платката и елементите ще са илетели вече (ако не са се изпарили), а и няма да има време да се нагрее въздуха в мехурчетата на калпавите платки и няма да гръмне разбира се...

Сря Юни 28, 2006 5:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Gogo написа:
На газов котлон ли ги пържиш!? Що не пробваш с бензинова лампа - ефекта ще е като с духалка (почти :lol: ). И понеже нагрява бързо, а и духа, докато подадеш огъня към платката и елементите ще са илетели вече (ако не са се изпарили), а и няма да има време да се нагрее въздуха в мехурчетата на калпавите платки и няма да гръмне разбира се...
:oops: :oops: :oops: Сега схванах-като нагрявам на котлона платката се нагрява цялата а като разпояваш с духалка температурата е съсредоточена върху тинола на разпоявания елемент и той се разпоява преди да се е нагряла значително платката.Извинявам се за недоразумението.Успех

Сря Юни 28, 2006 5:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А можещ да пробваш и с шашка тротил да разпояваш елементите. Супер качествено ще се разпоят. Никога няма да имаш проблем с тия елементи после.

Сря Юни 28, 2006 6:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
IGBT написа:
Абе вие внимавайте с тези духалки че ако е гаден гетинакса/текстолита и има въздушно мехурче в нега при нагряване се разширява и става едно гадно пукане придружено с летящи SMD-та.

И този момент го има... Ама обикновенно се получава като се престараеш с загряването и загрееш платката докато почернее и да продължаваш да греееш...
Тогава се получава момента с "гърмежа" придружен с мноооого пушеци... :D

Поне аз го постигнах това, като пробвах до колко мога да загрея с духалката една платка , която ми беше за изхвърляне. :wink:

Сря Юни 28, 2006 6:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
А можещ да пробваш и с шашка тротил да разпояваш елементите. Супер качествено ще се разпоят. Никога няма да имаш проблем с тия елементи после.
А като нямам станция как?молих те поне 20 пъти откакто се познаваме да ми разпоиш един 9-10 чипа и ми отказваше.Не казвам че си длъжен да ми помагаш но поне да не се заяждаш щото само аз си знам как се пили корпус на интегралка поради счупен крак и се запоява върху пластинката вътре.И все пак ако някой път реша да ги разпоявам/откъртвам по твоя метод ще пробвам пред офиса ти в 6 сутринта :twisted: базик де :wink: .

Сря Юни 28, 2006 6:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А как стои въпроса със спойващата паста ?
Да речем че си намеря (изработя ) шаблон за нанасяне, тази от Комет върши ли работа ?

Сря Юни 28, 2006 6:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
това за споиващата паста и на мен ми е интересно. Някой пробвал ли е такава техника за насищане на платка. Ако може да сподели впечатление и опит.

IGBT ако продъжжаваш да не си сядаш на задника и да хвърчиш по небесата помощ от мен няма да видиш никога. То се помага на хора,а ти се държиш като говедо. Помощ за теб е загубено време.

Сря Юни 28, 2006 7:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
IGBT написа:
интегралка .

Моля те, всичко мога да преживея дето го пишеш - само недей да казваш на интегралните схеми - интегралки или интеграла. Направо ми бъркаш в мозъка. Казвай им чипове, схеми, интегрални схеми и т.н. "Интеграла" е баси и селското изпълнение 8) . Това е поради простата причина, че хората от които съм го чувал досега са били все супер прости - не ме карай да те асоциирам с такъв тип хора. Поне си младо момче и имаш поле за развитие :) .

Сря Юни 28, 2006 7:38 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
това за споиващата паста и на мен ми е интересно. Някой пробвал ли е такава техника за насищане на платка. Ако може да сподели впечатление и опит.

IGBT ако продъжжаваш да не си сядаш на задника и да хвърчиш по небесата помощ от мен няма да видиш никога. То се помага на хора,а ти се държиш като говедо. Помощ за теб е загубено време.

Пробвах, но не ми хареса резултатът. Вероятно причината си е в мен.
Става въпрос за стандартни чипове и елементи 805- изисква доста прецизно нагряване.
С проста духалка се получиха късини м/у крачетата (невидими с просто око). Но нямам и опит с това.
Явно температурата не е била добра. После с поялничето ги дооформях.
BGA не съм правил и нямам намерение.

Сря Юни 28, 2006 7:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
BGA се лепят без паста.
Мъчил си се с топъл въздух предполагам затова не е станало. Трябва платката да се напраява цялостно сигурно. Или пастата да не е била подходяща евентуално.

Сря Юни 28, 2006 8:10 pm
Профил

Мнение 
Вероятно е така - с духалката някак си не се прибра към крачетата пастата, за да се
оформи спойка. С поялника обирах после. Но щом се произвежда - проблемът си е бил в мен явно.
Но идеята е някой да сподели как става, а не да казваме как сме засрали някоя платка....
Затова - млъквам и аз :D

Сря Юни 28, 2006 8:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Добре де, духалка, духалка, но с каква мощност, с какви накрайници ? Да не се окаже, че само приказвате :wink:

Сря Юни 28, 2006 9:23 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Пистолет за топъл въздух с електронно регулиране на температурата.
Може би най свястната марка е Metabo. Продава се в Bosh-Kirov.
трябва ти накраиник за него с F един 2 см. аз ползвам около 2 см,колегата с същия успех ползва 1 см но той се бори с GSM-и предимно и му трябва малък размер.
Ктайските духачки са си боклук. Ако искаш станция нещо марково че да си нямаш дертове. Китайските са дървета отвсякъде.
Но варианта с пистолета е в някои отношения по добър и от маркова станция,само дето е по шумен и иска известно време да навикнеш да работиш с такъв голям пистолет по някаква дребна платка :)

Сря Юни 28, 2006 10:21 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Май ключа за бараката ще се окаже общо нагряване на платката.
По филмчетата и разни описания този елемент присъства навсякаде а аз винаги съм го пренебрегвал.
И при мен със паста се получаваше късо междо изводите за BGA става въпрос.

Сря Юни 28, 2006 10:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
не четеш,малко по нагоре ясно съм написал че BGA не се пои с паста

Сря Юни 28, 2006 10:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща