Отговори на тема  [ 400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 27  Следваща
Въпроси около CNC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Въпроси около CNC
Вече споменаха кога се ползват такива бързи ходове по Z - когато пробиваш дълбок отвор с обикновено свредло (щото има и 8мм свредло за пробиване на 150-200мм дълбочина) трябва след определена дълбочина да вадиш по малко за да изхвърля стружката - иначе става инфекция. Та тази операция истинските машини я правят за части от секундата. Не че са жизнено необходими такива скорости но спестяват много време. Има и специални свредла дето нямат нужда от chip breaking, обаче 1. трябва ти машина с охлаждане през инструмента и 2. по добре да не знаеш колко струва едно свредло ама все пак - 8мм с дълбочина до 150 - около 250-300 лева. Това свредло може да си оправдае парите само при големи серии

Вто Май 19, 2020 8:28 am
Профил ICQ

goose написа:
Да, но ти мърдаш нагоре само 100 от тях, другите 100 ги мърда надолу гравитацията :) Така че реално се получава докато ти дърпаш тези 100 нагоре, другите ги дърпа гравитацията надолу с ускорение 9.8 метра в секунда и на теб ти трябва много по-малка сила, за да поддържаш системата в движение при съответните скорости.

още един дето бърка скорост и ускорение :D
вече писах веднъж - проблема не е в скоростта, а в ускорението, и колкото по-бързо се опитваш да ускоряваш, толкова намалят тези 9.8 висящи от другата страна, дори с мека връзка като верига пак ускорението влияе - при 0.5Г ускорение вече нямаш 100кг от другата страна, имаш 50 и системата вече не ти е в равновесие, за това пружината/въздуха е по-добрия вариант защото като няма маса има постоянна сила независимо от ускорението, и при 0Г и при 0.5Г все си дърпа със 100кг и баланса е постоянен дори по време на ускорение
пак да кажа - не говорим за постоянната скорост, говорим за времето за което се достига тази постоянна скорост, или още наричано ускорение, до сега никой не е успял да избяга от физиката

Вто Май 19, 2020 3:10 pm
Профил

Нали се договорихме след брекзит да го отменяме тоя закон... винаги е по-добре да балансира без допълнителен товар. То е като във Ф1, най-лесно е да сложиш 5 оловни плочи и ще получиш сцеление, ама хем трябва да ги ускори, хем да ги търтриш по завоите.

Вто Май 19, 2020 4:59 pm
Профил

ToHu написа:
Нали се договорихме след брекзит да го отменяме тоя закон...

Забози нещо работата там!

Вто Май 19, 2020 5:48 pm
Профил
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
Струва ми се че динамиката на балансирана система от 100 кг глава на фреза и 100 кг контра-тежест от другата страна на ролката би могла да се уподоби за по-лесно визуално разбиране с динамиката на въртяща се около остта си балансирана автомобилна гума - 1кг. .... или въртящо се балансирано търкало на валяк -> 1 тон търкалце :) .

Вто Май 19, 2020 7:53 pm
Профил

Да доста добро сравнение. Изключая разпробиването рядко е да видиш код с много динамика по Z. Когато движението по Z е на масата е съвсем ясно, там са накачени и другите две оси и нормално да е трудно да се постигне същата динамика, когато обаче шпиндела се движи по Z като маса не е много различно от Y-ка, като при тоя на видеото. Това не знам по навик ли продължава да се прави или е умишлено, има чуство че самите предпроцесори предпочитат да елиминират по възможност бързи движения по Z. Примерно дори когато инструмента и заготовката позволяват директно обхождане на контур през Z повечето CAM генерират стъпаловидно обхождане и единствено финалното го правят с контур по Z. Сега аз отдавна машини гледам най-вече в тубата и чат пат като ходя по подизпълнители но това ми е направило впечатление.

Вто Май 19, 2020 8:29 pm
Профил

а още по-нагледно - в космоса :D
удряш го на кантара - 0кг, обаче 2 неща по 0кг ускоряват 2 пъти по-бавно от едно нещо по 0кг... 0+0=0 що така 2 пъти... :D

Сря Май 20, 2020 3:31 am
Профил

Да Тони е прав ,аз съм се изразил неправилно - под амортисьор, имам предвид газова пружина.На моята фреза, имам два от капак на VW по 240Nm всяка .Така, тежестта на Z се уравновесява и не се забавя движението.Освен при пек дрилинг, бързи движения по Z има и при 3D финишинг или енгравинг.Тогава, с постъпателни движения по Y и много бързи по X и Z,се обхожда контура.
Цекинс,вече видях и свредла с 50D дължина (тоест при D=8 пробиващи на 400мм) но бурьола през тях, трябва да върви с над 70Bar и няма как да сложиш индикация, за дебита през свредлото и ..... добре че са за чугун, че там не може да ти влезе стружка в охлаждащия отвор.Иначе, ще имат много голяма смъртност.

Съб Май 23, 2020 1:08 pm
Профил
Аватар

Ние направихме грубата грешка да вземем фрезата без охлаждане пре инструмента и сега си таковаме душата. Струга има ама той пък не може големи инструменти да върти. И даже и 100мм си е предизвикателство да се прибира. Имаше едни огледала за топлообменник с по 200 отвора ф20 в 30мм неръждаема. Единственото свредло дето може да работи читаво е с охлаждане през него. Пробиваха с HSS и на 10-15 отвора точи, мери... ужас.

Нед Май 24, 2020 11:41 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Що така? фрезата ли не може да го носи или не сте пробивали с карбидно ?

Нед Май 24, 2020 12:13 pm
Профил
Аватар

Абе с 32kW шпиндел как мислиш - дали не може да го носи. След 20-30 отвора и се пръсва. Купиха едно и се оказа че ще излезе по-евтино с HSS да свалят и точат като го видят че заминава. Неръждавейката е шибан материал а те бяха 6 огледала с по 150 дупки и 2 със 180 и 2 със 225. Това карбидното не може и да се точи как бъде на шмиргела. Той фрезиста най накрая се ядоса и почна и него да точи, ама то като стане нещо и се пръсва върха и трябва да му махнеш 5-6 мм. HSS като почне да свири - спира, сваля, точи, мери и продължава. Всички търговци предлагат свредла дето щели да гарантират мин. 500 отвора ама все с охлаждане през свредлото. Нормални има ама не стават.

Нед Май 24, 2020 2:26 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

Препоръчвам за неръждавейка MPC-10.Предлага се от фирма Бактрейд- Пловдив. Ще останете доволни.

Нед Май 24, 2020 4:12 pm
Профил

Някак си ми звучи странно ... аз опит с такъв голям инструмент нямам .
Пробивал съм неръждавейка ф5 с 2м карбиден и то за алуминии ..за 200+ дупки не успях да го счупя . Струва ми се че просто инструмента не е бил пуснат в режим .
Иначе аз щях да пробвам първо със сменяемите пластини .

На рутера с карбидно свредло 8мм в обикновена калибрована стомана 8мм не понесе спецификацията на производителя ... стружката си я прави като от фреза но на 8-10 дупка се сетих че няма да я бива работата . Тогова я пуснах на 30 или 60мм/мин .... с тоя режим направи 360 - 380 отвора и се отчупи малко от върха пак за алуминии си става :) Ако е на истинска фреза трябваше да направи поне 3000 отвора преди да трябва да се смъква натоварването .

Нед Май 24, 2020 4:45 pm
Профил
Аватар

Човек - идва един от Солтех с прехваления Garant - дава акъли, чете, пита по телефона, чеса се по главата - с настройките които каза, свредлото още на втория отвор взе да свири и докато стигнат до аварийния стоп, стана половин свредло - направо се взриви. Малки отвори се пробиват - ф20 си е сериозен отвор. Досега между другото не съм видял инструмент в неръждавейка да работи както е написано на етикета - обикновено режимите са на 1/2 или 1/3. Фрезиста ни е като цяло и малко страхлив, ама когато пробва и машината като почне да бръмчи малко по силно, веднага спира. То лошо няма - пази машините, ама и режимите никога не ги достига. Със свредлата обаче се опитаха, щото беше много работа и много бавно. Е не става. Свредло с пластини става ама пак трябва да му пуснеш охлаждане през него - имаме такива, че даже и ф20 има - и с него пробваха - на 2 отвора заминават пластините - няма ли охлаждане - не става. Това че го къпе отгоре явно не му помага въобще.

Нед Май 24, 2020 5:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Има толкова видове "неръждавейка"...
Че и не всички са стомани...

Нед Май 24, 2020 5:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 27  Следваща