| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: MACH3 бъгове
Ами нежна конструкция - цялата машина я дига с мотокара като перце. На микростепа нашия мотокар (3 тона) се понапъва като вдига само портала. За масата нищо няма да кажа - словаците искали 10-тина хиляди евро за маса и си я правихме сами по техни чертежи. За работна площ 4,5 х 2 м масата тежи около 3 тона при това е предимно от ламарина. То под 5мм ламарина в нея няма. Ламелите от 5 и 8 мм. (така е по чертеж) и на тоя дебелия ламел като сложиш една тънка неръждавейка, така яко се осира като мине плазмата от там че не е истина. Шефа се е заканил да я модифицира яко тая маса.
Вносните машини имат предимство и че работят с големи вносители в БГ. Щото тая плазма нали се сещаш, че е по проект. И там работата задебелява. Не че не сме вземали и китайски машини по проект ама сложна работа.
|
| Чет Юни 29, 2017 10:45 am |
|
 |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
Работата е ясна бе Cekins,натоварваш отвсякъде конструкцията даречем с 3 тона - 5-6000Е допълнителен разход,голямо важно, това е само ДДС на плазмения източник HyperthermHPR130.Ермаксан 1.5/3м тежи 4.3 тона ,само вентилацията е 23кW.Е,ефект от нея няма ,ама пък е по мощна от източника !!! По лошото е, че ако до нея сложиш олекотена и пресметната за maximal pеrformance както се казва машина,тя ще изглежда като макет.И ако клиента не е познавач ,а той по правило не е ...... ясно е какво избира. А най гадното е, ако се заммислиш - по европрограма, не е ли по добре да купиш българска машина и така всички пари да останат тук,а не да им ги върнем с горница ?
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Чет Юни 29, 2017 10:50 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами аз знаех че ще купуваме машина ама не знаех нито каква нито колко скъпа. Не знам дали е уместно да казвам колко струва затова ще кажа само че е 6 цифрена сума - без аспирация и без маса. Източник Килберг 280А с ръчна газова конзола (между другото НИКОГА НЕ СИ КУПУВАЙТЕ РЪЧНА ГАЗОВА КОНЗОЛА) и като екстра има газопламъчно рязане.
В Евромаркет имат един монтажник дето е такова леке че ако беше работник в нашата фирма нямаше да изкара повече от седмица. Още на втория ден изкара мен извън нерви а на следващия ден ядоса шефа така както никога не бях го виждал. Едва ли не му бяхме длъжни да му слугуваме. Претенции до безкрай а изръси толкова много откровени простотии за 4-те дни дето беше при нас че не е истина... Между другото същия умник като видя какъв вентилатор сме си купили за аспирация и каза че въобще нямало да дърпа (5 киловата охлюв) и после цъка с език половин час като видя как от дърпане чак едвам им отварят клапите по масата и грам пушек няма в помещението.
|
| Пет Юни 30, 2017 7:44 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Истината ето каква е (пиша я щото ме е яд на тези мурафети) - тази машина особено без маса и вентилация едва ли е и 50000Е.Източника макар и с ръчна конзола е поне 25000Е .Евромаркет са спретнали една фактурна стойност, от порядъка на 120000Е като услуга, така че да предпочетеш тях .Целта е, какъвто и кредит да ползваш докато дойде машината ,сумата която ще ти върнат като 75% ,ще бъде по голяма от действителната стойност на машината.
|
| Нед Юли 02, 2017 10:15 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Да докладвам и аз за новооткрити бъгове по буламача ... При използване на 4 ос G0 на практика не работи или по скоро работи малоумно . Пример : Оста се върти до A1900 . след което и казвам по най бързия начин да се върне G0 A150. Вместо да направи проста сметка върти кат гламав по обратния път до достигане на A150. Когато в g кода има редове със самостоятелни координати на ос А се получава забавяне / накъсване на движението и не зависи от скоростта . Пример : А1. А2. А3.
Ако участва поне още една ос в движението проблем не се наблюдава.
|
| Нед Дек 08, 2019 10:25 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Ооо, бледнееш пред бъгът който аз открих. Не мога да определя еднозначно дали е от мача, или от плъгина за моушън контролера, ама мача е боза и затова ще овикам него. Преместваш някоя от осите с MPG. Мачът отчита новата позиция. Моушън контролера също. От команден ред казваш да се върне където е бил, и не следва никакво движение. Ако кажеш да отиде на различна от предишната позиция, отива на разликата между това което си казал и преместването с MPG. На следваща команда всичко е наред. Тоест, всички джаджи знаят къде са били, знаят новата позиция след преместване с MPG, но в същото време не знаят новата позиция и не знаят че са се преместили. Е как да не съм хепи с такъв тъп и весел бъг. Когато за пръв път се сблъсках с него, вероятно съм гледал така: 
|
| Нед Дек 08, 2019 10:53 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Еха... това сигурно е от плъгина При мен пък в 23:59 - 00:00 часа ако работи машината и става мазало  паралелния порт се рестартирва следствие на което цялата машина спира рязко и детайла е за коша Аз и друго се чудя как смело и безотговорно подменя височината на инструмента ако е зададен от Г-кода . 
|
| Нед Дек 08, 2019 11:26 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Апропо, има логика тая функция да работи по тоя начин. Сещам се за два случая в които ако работи както ти се иска, ще има проблем. 1. Машина с абсолютни екнкодери. Там връщане в изходна позиция с ход напред не е еквивалентно на връщане назад. А и абсолютните екодери имат лимит на хода напред и назад който могат да отчетат. 2. На работната маса на четвърттата ос имаш кабеляци и/или маркучи, да кажем за някаква автоматизация на процеса. При твоят тачин на движение, като ги навиеш, навиеш и пак навиеш, няма да имаш маркучи и кабели. Може би било удачно това да се конфигурира - как да се връща - по обратния път или директно. А вероятно има и други проблеми за които не се сещам в момента...
|
| Пон Дек 09, 2019 12:59 am |
|
 |
|
stivemaster
|
Да бе Ицо - заваръчен робот например.Ако програмата е свястна обаче - може да има опцийка при настройка (при G0 движение по най късия път).Какво имам предвид ? Ако си избрал тази опцийка и правиш обработка- фрезоване с ротационна ос и с G1 си изминал от A0 до A364 ,след което трябва да направиш същия ход с по нисък Z, трябва да преместиш с G0 до A0 - с тази екстра прави движение в същата посока само 1 градус, а не 364 назад.
|
| Пон Дек 09, 2019 9:46 am |
|
 |
|
itso.t
|
Е що през паралелния порт?
|
| Пон Дек 09, 2019 2:30 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Меса картата си стои в кашончето до сервата в очакване на новата машина На тая не ми се слага контролер за 500лв Явно и ти още не си "играл" това по*но с четвъртата ос  . По принцип ако не си ограничил / лимитирал движението няма какво да я спре оста да навърта и километрични отсечки Голям недостатък е това че G0 не работи като хората . Днес открих G92  частично решава проблема , но свърши ли програмата , контролера си връща първоначалните координати с начислените метри
|
| Пон Дек 09, 2019 6:56 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Каква железария използваш за четвърта ос?
|
| Пон Дек 09, 2019 7:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Аз зимата гледах един робот, кука, с оригинално управление но измислен софт който генерира G кода, няма спасение от малоумно написан G код. Само на пръв поглед времето можеше да се оптимизира с мин 50%, това от безмислени ходове и ротации, а там са 6 оси ако си спомням правилно.
|
| Пон Дек 09, 2019 8:09 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Не е за казване  Трябва си вълнов редуктор или червяк . Мотора е сервак на ABB 750w с предавка 1:9 , и идва малък  не удържа позицията при по сериозен товар когато е по посока на въртене на щпиндела
|
| Пон Дек 09, 2019 8:50 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Имам в долапа два вълнови редуктора. Имам и серва за тях. Някъде се мотаеше и една дребна китайска въртяща се маса, която става за работа в хоризонтално и във вертикално положение. Ама няма кой да ги сглоби да станат в едно... 
|
| Пон Дек 09, 2019 10:52 pm |
|
|