|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:41 pm
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Съществуват и доволно количество не-български алхимии, които се ширят по нашия пазар и които са достойни само за кофата. Като правило, човек следва да се доверява на няколкото световнопризнати марки. Може да са малко по-скъпи, но в крайна сметка крайният резултат си струва.
|
| Вто Юли 16, 2019 11:39 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Правете разлика между лепила и уплътнители, никак не е малка и в 90% от случаите не са взаимно заменяеми. С полиуретанови те, особено потопени във водна среда трябва да се внимава и чете. За смолата, дали да е епоксидна, полиестерна, акрилна или друга зависи на-вече от материала, някои пластмаси нямат добра адхезия с повечето смоли, на други се разтварят от епоксидна. Качествен ремонт обаче ще изисква омазване, дали си струва ? Дай някакъв нишан какъв е материала, има твърдо ПВЦ, има полиетилен ВН, има полиетилен HD, който може и да е като ВН може и да не е баш, има АБС-и, а има и от термо реактивни пластмаси.
|
| Вто Юли 16, 2019 12:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не искам да си правя експерименти, затова ми беше питането. Аз не съм в час с химиите, а бутането на стени не е много приятно, като изключим че жената ми се махна за уекенда да не гледа  Засега има някакъв шанс за заместител, поне така твърди производителя (Видима). Но го казва търговец, който сравнява каталози от едно време. Поне ми даде чертеж с размери на новото, довечера ще ги проверя и ако има шанс заръчвам. Хич не ми се лепи, щото ходих преди малко при едни дето уж лепят брони но ме отсвириха. С полиуретанови лепила имам лош спомен. С тях фугират подпрозоречни дъски тук местните "макстори". Изглежда много добре и след 1-2 години на слънце все едно че го няма. За всеки случай взех някакво лепило с което лепели фризерите, уж било много добро. Довечера може и да се поомажа, взех и някаква хидроизолационна лепяща лента. Ако ми хареса лентата дори и да сменя с ново казанче и новото ще го обинтовам... профилактично  ба ли го... Изглежда като 20 литрова туба от едно време. Едно такова бяло, леко прозиращо, но не знам дали материала е прозрачен или просто дебелината е няма никаква.
|
| Вто Юли 16, 2019 12:37 pm |
|
 |
|
lcr
|
При положение, че трябва да се бута и после изгражда стената, аз не бих лепил настоящото казанче. Трудът е много а крайният резултат - неясен. Дори и да се залепи, не е ясно, дали няма да цъфне другадe. Очевидно материалът е нефелен.
|
| Вто Юли 16, 2019 12:42 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Не го "бинтовай". Някои химии не се харесват с други химии. Ама това се установява след време, и по трудния начин. Класически пример - клавиатура за ПЦ. Прибрана е в долапа с омотан около нея кабел. След време, там където кабелът се е опирал в ръбовете на клавиатурата, те стоят като разтопени от алхимия. Естествено това не работи на всяка комбинация клавиатура-кабел, но има и не малко работещи...
|
| Вто Юли 16, 2019 12:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
И на мен хич не ми иска, но няма как да сменя конструкцията, защото тогава трябва да бутам и предната стена, а тя е с плочки... Новите конструкции са ги стандартизирали общо взето на 50 см. А моята е 58 май. И бутоните са големи, което по принцип е добре, понеже нормално през тях се сервизира. Няма как да сложа по-малък и изобщо нещо с различен размер... И те така... Изводът е не си слагайте вградени казанчета, че после филмът е голям ;-(
|
| Вто Юли 16, 2019 12:54 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако стената с пльочките е гипс-картон, изрязва се внимателно между плочките с ножче и се маха барабар с тях. правиш си ремонта на казанчето и после я лепиш на същото място. малко е врътня, но е по-малка от сваляне на плочки.
|
| Вто Юли 16, 2019 1:46 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Съществуват ли управляеми/програмируеми съпротивления?  Какъв е най-добрия начин да се симулира температурен датчик, освен моторче, въртящо съпротивление? 
|
| Вто Юли 16, 2019 1:48 pm |
|
 |
|
lcr
|
https://www.analog.com/media/en/technic ... AD5246.pdfОбикновено въпросното съпротивление е част от някакъв делител на напрежение. В такъв случай може да се ползва ЦАП или PWM изход за да се изработи еквивалентното напрежение. Втория въпрос не го разбрах.
|
| Вто Юли 16, 2019 1:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Вто Юли 16, 2019 2:15 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
иха, чак и избор има  мерси!
|
| Вто Юли 16, 2019 2:54 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Само да спомена, че в общия случай напрежението което ще разцъкваш трябва да е по-малко от захранващото на чипа. Тоест, тия чипове са като потенциометър с моторче, ама не баш...
|
| Вто Юли 16, 2019 5:00 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Имаше вариант да се ползва полеви транзистор JFET като регулируемо съпротивление.
|
| Вто Юли 16, 2019 5:17 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на мокрочип някои модели имат отделно 'аналогово' захранване, което може да е +-18V спрямо Vss. четириканалните не са толкова ларж, но пак държат +12V при Vdd=5V
така че - чети чаршафа
|
| Вто Юли 16, 2019 5:18 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Не, няма проблем, трябва ми за 0.5-1.5V