Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Енергия от електромагнитно поле на високоволтов проводник 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Грешката в схемата (и в разсъжденията) е, че няма маса!
Това става, ако не се забравя, че напрежение наричаме "потенциалната разлика" между две точки.
Едната точка е проводника, а другата?

Съб Апр 29, 2006 1:41 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тя масата е ясна, нищо, че не е нарисувана. представям си я. (на маса съм в момента).

Съб Апр 29, 2006 1:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Тя масата е ясна, нищо, че не е нарисувана. представям си я. (на маса съм в момента).

"Земя" ли да използваме, или "нула"?

Как да му обясним на младежа, като не е учил теоретична електротехника, че заряда има енергия, ако се движи, а се движи, само ако има потенциална разлика....
Като зарежда кондензатира, трябва нещо да го разрежда, и т. н.

Съб Апр 29, 2006 2:01 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Syrius-B става вьпрос за транспорт на Енергия чрез капацитивна врьзка. Т.е. с помощта на Е-полето около високоволтов проводник. Това Е-поле поражда поларизация в изолатора м/у 2-те метални повьрхности на цилиндричен кондензатор. Поларизирането на молекулите на Диелектрика пораждат образуване на заряд Q по металната повйрхност на 2-те части на кондензарота.
От гледна точка на физиката обяснението е, че при отсьствие на Е-поле един атом се намира в "нормално" сьстояние. При наличието на Е-поле настьпва т.н Изкривена поларизация, в този случай атомьт се измества от пьрвоначалната си позиция спрямо орбитите на електроните. Ако се отдалечим от атомната физика, и разгледаме диелектрика като цяло говорим за ориентирана поларизация. В този случай поляризираните молекули на диелектрика заемата (почети) единно пространствено положение и Е-полето на границата Диелектрик-Метал поражда образуването на заряд по повьрхността на кондензатора.
Това се случва в Ц2, по нататьк тези положителни и отрицателни заряди се стремят кьм сьстояние на енергиен баланс, това поражда насоченото им движение, което наричаме ток. Ток тече м/у 2 точки лежащи на различни потенциали. В нашия случай 2-те повьрхности на кондензатора са тези две точки. Отрицателните повьрхностни заряди намиращи се на едната пластина на кондензатора се "предвижват" по галваничната врьзка кьм положителните на другата пластина. Защото в металите говорим за електронен ток, противно на техническата посока на тока от + кьм -.

Не сьм сложил маса на схемата, понеже тя служи по-скоро за онагледяване на принципа, ако сложа маса ще изглежда сякаш сьм заземил 110кВ проводник, което би било една уникално глупава идея.
Все пак проводника лежи на потенциал 110кВ, а масата се приема за 0В, вярно че става вьпрос за определение, но не мисля че ще пасва на схемата.

Predator Цялата идея е да се зареди Ц4, Ц4 от своя страна храни схема с µЦ, транспондер и т.н., тази схема е вьрзана паралелно на Ц4 и не е отбелязана на горната схема.

BateAz ме подсети за нещо, което в момента не мога да си обясня, иначе това, което предлагаш изглежда функционално, обаче има едно НО. Искам да попрегледам едни учебници ако успея да си изясня вьпроса, ще знам коя от двете схеми е по-подходяща и дали вьобще тази, която сьм дал ще трьгне. До по-кьсно.
Благодаря на всички включили се, без критиката нямаше да се появят тези вьпросителни, те щяха де ама при тестовете, което е много кофти изживяване.

Съб Апр 29, 2006 2:42 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ОК, все пак най-железният метод за научаване е личният опит. Пиши после какво се е случило и как си го направил. Успех. И не прекалявай с немската бира.

П.С Аз бих прекалил.

Съб Апр 29, 2006 2:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Syrius-B написа:
заряда има енергия, ако се движи

Не е необходимо един заряд да е в движение за да има Енергия. Енергията бива както потенциална, така и кинетична.
Цитат:
, а се движи, само ако има потенциална разлика....

И това не е вярно, Един заряд може да има кинетична Енергия и в случаите, когато нямаме разлика в потенциалите. Методьт се използва вьв Физиката, чрез "повдигане" на електроните на по-високо енергиино ниво.
Цитат:
Като зарежда кондензатира, трябва нещо да го разрежда, и т. н.

на няколко места сьм споменал, че паралено на C4 има тежест, която го разрежда.

Съб Апр 29, 2006 2:50 pm
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
HCL какво стана с проекта вървили :roll: , аз вчера си правих едни опити,малко опасни :lol: под един далекопровод 220 Кv които минава през балкана там около нашия град и на едни скали които са на около 5 метра от жиците рехих да пробвам какво напрежение мога да дръпна по индуктивен път, и няма да повярваш че от 3 метра разпънато алуминиево фолио по посока на проводника на далекопровода което се изпозва за печене , и някво преметивно заземяване (то заземяване е силно казано) извадих потенциална разлика 80волта, и това без магнито провод :roll: Мали малко се отказах да провеждам повече такива опити :lol:. Безопасноста на първо място ,е тока беше някви микро ампери ама пак има риск ,незнам спрямо моя потенциал колко ще извади :lol:
Аз просто исках да пробвам дали на принципа на антената ще мога да дарпам и се оказа че може.

Пет Май 05, 2006 8:31 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
MIPS внимателно с опитите , че при такива високи нарежения особено при влажно време индуцираното напрежение никак не е малко а има опасност и от волтова дъга.
Желая успех на HCL в начинанието му !!!

Пет Май 05, 2006 10:11 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
MIPS, не знаеш ли, че по принцип не е желателно(даже незнам дали не е забранено) да се правят лозя под далекопровод,чиито телове за които се връзват лозите са успоредно на далекопровода, а трябва да се правят перпендикулярно :lol: последствията могат да бъдат сериозни в зависимост от дължината :wink:

Нед Май 07, 2006 7:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Здравейте, е аз съм взел всички мерки за безопасност :lol: .минималното разстояние до жиците не беше по малко от 4 метра, времето беше слънчево и сухо, а аз бях добре отделен от земята , а това за лозите миля ,че май наистина е така :lol: ,опитите ги направих от чисто любопитсво, искам да сложа там на около едно устройство и смятам да вземам захранване от жиците ,и да жареждам една батерия :lol: :lol: :lol:

Пон Май 08, 2006 3:39 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
MIPS написа:
... и смятам да вземам захранване от жиците ,и да жареждам една батерия :lol: :lol: :lol:

Много ми е чудно дали няма някой и друг закон или казус или там нещо друго според което да те криминализират за кражба на ел.енергия?

Пон Май 08, 2006 7:29 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
tropper да си екранират проводниците аз какво съм виновен :lol: :lol: :lol:

Вто Май 09, 2006 11:51 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4