Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Енергия от електромагнитно поле.... (offtopic) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
"Днес попитах и други колеги дали в БГ са се извършвали такива ремонти и отговора беше положителен, даже ми обясниха подробно, че допреди 10год. във Варна се извършвала специална подготовка на специалисти за работа под напрежение на далекопроводи 110 220 и 400kV."

А я ми обясни в какво се състоят работите под напрежение на далекопроводи 110 220 и 400kV и на какво разстояние са се намирали работниците от проводниците?

Виж за какви размери става дума за 110кВ а за 400 всичко това което го виждаш на преден план го умножи по 3 и нагоре включително :-)

Прикачени файлове:
Коментар на файл: 110kV
110kV.jpg
110kV.jpg [ 43.33 KiB | Прегледано 1328 пъти ]
Сря Май 03, 2006 7:54 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
//offtopic
Мисля, че след поста на DEF от вчера темата отиде в съвсем друга посока. Бих си позволил да предложа на Реконструктора да отдели в друга тема постовете свързани с електроразпределителните мрежи.

Сря Май 03, 2006 8:05 pm
Профил WWW

Мнение 
@MGBY :"Тук в БГ не цялата земя е частна и има изградена много гъста мрежа от далекопроводи за които енергото не плаща наем на никого и не е проблем да се изключи даден далекопровод и да се извърши захранване от друг,но защо не се позаинтересуваш как е в Япония където за площа която заема един стълб се плащат големи суми за наем , поради която причина на един далекопровод има вякакви линии със всякакви напрежения (ниски, средни и високи), има телефонни линии,оптични и т.н. Според теб когато се повреди една изключват всички ли? "

Ей такова нещо все още не съм виждал, би ли приложил и някоя снимка? То и тук е така по стълбовете в градове и села освен проводниците има и кабели на разни интернети и кабеларки , но я си представи какво ще се случи ако случайно проводник с 110 или по нагоре се скъса и се изпраска в другите проводници за средно и ниско напрежение или до другата фаза или до бог знае какво ?

Ок няма смисъл да се спори по тази тема , има си правила , правилници и още куп бумащини. Просто исках да разясня на тези които само са чували за тези високи напрежения за какво става дума и че нямат нищо общо с напрежението в контакта :-) .Съжалявам че не мога да прикача и едно клипче с отваряне на разеденителите под напрежение да се види каква дъга се получава но и от снимката става ясно.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: PV_400Kv_line_opened_under_load
PV_400Kv_line_opened_under_load.jpg
PV_400Kv_line_opened_under_load.jpg [ 6.47 KiB | Прегледано 1782 пъти ]
Сря Май 03, 2006 8:16 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Не мога да разбера защо се запъваш като магаре на лед? Ти да те питам къде си видял разеденители на далекопровод 110,220 и т.н. киловолта( не броя РОС-овете на 20kV)?Всички снимки които си постнал са в подстанции. Аз си направих труда да питам направи го и ти - потай във Варна или поне колегите си (ако не си от Варна). Ако на мен не вярваш мога да те свържа с хората с които съм говорил телефона ми е 0898 320515 . Аз казах че съм го виждал по TV как ремонтират далекопровод под напрежение.
Какво щяло да стане ако се скъса проводник - ами по същата логика ще ти отговоря: каквото стана когато в едно село в нашия район селския траф пусна 20 или 6kV(не помня вече) вторично напрежение!
пп: Ама кво ли съм седнал да се разправям - поразпитай малко и тогава се деркай!

edit: Дали съм влизал в подстанция - ами работата ми е свързана с това да обикалям всички предприятия на средно напрежение в нашия район и да следя за меренето а където се налага да сменяме напреженови и токови трансформатори та ти сам прецени дали съм влизал в подстанция!

edit2:
Цитат:
Когато работещият има потенциала на тоководещата част, до която непосредствено се допира, но е изолиран от земята или има постоянно потенциала на земята, но е изолиран от тоководещата част, по която се работи.

При изкачването по стълбове -от вътрешната страна на стълба но там има пределно допустими разстояния на работника до тоководещите части

Всъщност за какво спорим? това горе ти самия си го писал :wink:

Сря Май 03, 2006 8:40 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ама така се получава когато не се чете нещо до край , ако беше попрочел малко по-надолу правилника щеше да прочетеш това :
Чл. 379. Работа по ВЛ с напрежение над 1000 V се извършва с изключване на напрежението, с наряд или с нареждане. Работите, които могат да се извършват без наряд и без изключване на напрежението, са посочени в чл. 133 и 134.
Я сега да видим какво гласят съответните членове. :D

Чл. 133. По ВЛ работи с нареждане могат да се изпълняват по нетоководещи части, за които не се изисква изключване на напрежението, в т. ч.:
1. изкачване по стълбове до 3 m от земята, смятано до краката на човек;
2. без разглобяване на конструктивни части на стълбове;
3. разкопаване на фундаменти около стълб на дълбочина до 0,5 m;
4. разчистване трасето на ВЛ, когато не се налагат мерки срещу падане на клони и дървета върху проводниците.
Чл. 134. Разрешава се изпълняване на работа с нареждане от едно лице с трета квалификационна група за:
1. оглед на ВЛ в леснопроходима местност при благоприятни климатични условия;
2. възстановяване на табели и обозначения на стълбове;
3. измерване на габарити с ъгломерен инструмент;
4. противопожарно почистване на площадки около фундаменти.

и още малко по-надолу :
Чл. 388
(2) Работата с изкачване до върха на стълб без изключване на напрежението може да се извършва при всяко разположение на проводниците при условие, че най-малките разстояния от намиращи се под напрежение проводници до тялото (колоната) на стоманобетонен/стоманорешетъчен стълб са, както следва:
1. на ВЛ с напрежение до 110 kV вкл. - 2,0 m;
2. на ВЛ с напрежение 220 kV - 2,5 m;
3. на ВЛ с напрежение 400 kV - 4,5 m.

Така я сега човек им се обади на твоите познати и им прати много поздрави от мен и ако си забелязал тук говорим за 110кВ и нагоре а не някакви си селски подстанции на 20 кВ , и забележи че правилника е разделен за "до 1000В" и "над 1000В" аз ти говоръа именно за над 1000В защото човека искаше да прави устройство за 110кВ.

И за линейния ножов разединител ...ако се загледаш в схемата на една подстанция ще видиш че разеденители - има преди и след прекъсвача и първо се изключва прекъсвача и после се свалят линейните разеденители.

Вземи че влез в подстанция 110/220 или 400 кВ и вий там за какво става дума., аз тези за средно напрежение изобщо не ги броя защото тук говорим за 110кВ

Прикачени файлове:
Коментар на файл: ПРАВИЛНИК за безопасност при работа в електрически уредби на електрически и топлофикационни централи и по електрически мрежи
pravilnik po bezopastnost.doc [985.5 KiB]
270 пъти
Сря Май 03, 2006 9:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
:D DEF не се отказваш обаче.
В подстанция не сьм влизал. Жалко само, че не мога да намеря снимките от лабораторията за да ги постна. Тези са от техническия в Дрезден. Не прилича да са като за "селски напрежения" нали.

Изображение
Изображение

Миналата година присьствах на експеримент, при който вьздухьт в помещението загуби качествата си на изолатор ;) Това са кьм 30кВ/см, а студентите бяхме на по-малко от 3м. Има си правила за сигурност при работа, които зависят до голяма степен от оборудването на лабораторията и когато се спазват няма проблеми или поне така казват "даскалите" :)

Това което пишеш относно тези правилници или разпоредби, хубаво, но нищо не пречи информацията да е неактуална, невярна или просто напасната кьм финансовите условия.
Както писахме вече с MGBY ремонтни и всякакьв вид дейности се извьршват и при наличие на напрежение.
А относно опьването на оптика, това е често срещана практика, независимо дали си виждал или не. Няма да споря с теб, образован човек си, намери литература и прочети. Ако нямаш вьзможност потьрси в Интернет, има много писано по темата.
Питаш за снимки, тук има една. В текста ясно е казано, че напрежението не се изключва, дори при 400кВ.
http://www.electhem.at/_borders/Vom_Hausruck.jpg
В учебника ми по физика имаше една много готина, кьдето хеликоптера беше оборудван с платформа, но сьм го вьрна в библиотеката и не мога да я сканирам, сигурен сьм обаче, че с гооглето ще намериш подобна, и не само една.
С Поздрав!

Сря Май 03, 2006 11:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ти ако си мислиш че знам целия правилник наизуст та да ми казваш малко по- надолу ит.н. с цели 200 - 300члена дълбоко се лъжеш!Знам това което ми е необходимо за работата и което се изисква от мен да знам !
Ти казваш:
DEF написа:
Здрасти HCL ей прати му ного поздрави на твоя професор ..май хич не е в час Smile)).Никакви редприятия не се вързват на 110/220кВ .Просто тава са енергиините пръстени на системата.

Ами направи справка с Неохим Димитровград и тогава говори глупости кои предприятия с какви напрежения се захранват. За селските подстанции - не забравяй че тези които ходят по селските подстанции и се занимават с някви си там нищо и никакви 20kV влизат и в уредби 110 и 220 kV.
Аз засега не съм влизал в 220kV уредба но в 110kV съм имал честа да вляза и то много пъти.
Цитат:
И за линейния ножов разединител ...ако се загледаш в схемата на една подстанция ще видиш че разеденители - има преди и след прекъсвача и първо се изключва прекъсвача и после се свалят линейните разеденители. :

Изрично те помолих да ми кажеш къде си видял разединители по далекопровод а не в подстанция?
Информацията ти за "модерните" елегазови прекъсвачи е доста стара
Второ защо така нещеш да попиташ колегите си за работа по далекопроводи под напрежение?
Може би не ти отърва?!?! Не, че не мога да разбера от първа ръка ама аз ти дадох достатъчно инфо къде да потърсиш от там нататък си е твой проблем. Това, че знаеш правилника наизуст (което дълбоко ме съмнява) въобще не те прави спец. Ти работиш в преноса, тук в нашия пренос има един дето скъсва задниците на колегите от преноса на изпитите по ТБ(и знае правилника почти наизуст той друго и не знае де)а самия той не знае как се държи отверка и когато него са го изпитали (само че на практика в подстанция), не на теория - добре че са го спрели защото е щял да подпали РУ.
Все пак HCL знае в какъв университет учи и аз вярвам повече на очите си и на приказките на доста колеги , които навремето са се занимавали точно с такива рамоти а не на писаниците на някакъв експерт по правилника по ТБ. Аре със здраве :wink :wink:

Последна промяна MGBY на Сря Май 03, 2006 11:51 pm, променена общо 1 път

Сря Май 03, 2006 11:27 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Абе DEF стига говори глупости :roll: :roll: :roll: ,ти за елегазови Уредби чувал лиси ако неси сега чу :?:
Така че не е необходимо цяло поле за уредба 110КV а е необходимо само една стая :!:
Мога дати кажа че в Ту-Варна има синтетичен контур за изпитване които имам максимално напрежение около 600КV,
Има такива групи които работят под напрежение по далекопроводите,има и такъв смъртен случаи в БГ,има и големи глупости в правилника по техническа безопасност,

Сря Май 03, 2006 11:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2