Ама така се получава когато не се чете нещо до край , ако беше попрочел малко по-надолу правилника щеше да прочетеш това :
Чл. 379. Работа по ВЛ с напрежение над 1000 V се извършва с изключване на напрежението, с наряд или с нареждане. Работите, които могат да се извършват без наряд и без изключване на напрежението, са посочени в чл. 133 и 134.
Я сега да видим какво гласят съответните членове.
Чл. 133. По ВЛ работи с нареждане могат да се изпълняват по нетоководещи части, за които не се изисква изключване на напрежението, в т. ч.:
1. изкачване по стълбове до 3 m от земята, смятано до краката на човек;
2. без разглобяване на конструктивни части на стълбове;
3. разкопаване на фундаменти около стълб на дълбочина до 0,5 m;
4. разчистване трасето на ВЛ, когато не се налагат мерки срещу падане на клони и дървета върху проводниците.
Чл. 134. Разрешава се изпълняване на работа с нареждане от едно лице с трета квалификационна група за:
1. оглед на ВЛ в леснопроходима местност при благоприятни климатични условия;
2. възстановяване на табели и обозначения на стълбове;
3. измерване на габарити с ъгломерен инструмент;
4. противопожарно почистване на площадки около фундаменти.
и още малко по-надолу :
Чл. 388
(2) Работата с изкачване до върха на стълб без изключване на напрежението може да се извършва при всяко разположение на проводниците при условие, че най-малките разстояния от намиращи се под напрежение проводници до тялото (колоната) на стоманобетонен/стоманорешетъчен стълб са, както следва:
1. на ВЛ с напрежение до 110 kV вкл. - 2,0 m;
2. на ВЛ с напрежение 220 kV - 2,5 m;
3. на ВЛ с напрежение 400 kV - 4,5 m.
Така я сега човек им се обади на твоите познати и им прати много поздрави от мен и ако си забелязал тук говорим за 110кВ и нагоре а не някакви си селски подстанции на 20 кВ , и забележи че правилника е разделен за "до 1000В" и "над 1000В" аз ти говоръа именно за над 1000В защото човека искаше да прави устройство за 110кВ.
И за линейния ножов разединител ...ако се загледаш в схемата на една подстанция ще видиш че разеденители - има преди и след прекъсвача и първо се изключва прекъсвача и после се свалят линейните разеденители.
Вземи че влез в подстанция 110/220 или 400 кВ и вий там за какво става дума., аз тези за средно напрежение изобщо не ги броя защото тук говорим за 110кВ