|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:20 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Boeing 737 Max 8
От един момент нататък дори и без система изравняването е невъзможно, още повече с толкова отклонени кормила, на тях им трябва значително време да се върнат, и то ако са се сетили навреме, защото това не става вече със щурвала. като с има в предвид че може би все още са били и на малка височина, времето е било твърде малко. Самолета няма склонност да забива нос, така че това няма връзка с двигателите, той има склонност да го вдига, а случая е обратен. Най-вероятно тая система е работела твърде дълго време и ситуацията вее е била неспасяема когато са се сетили да я изключат. Ако са били в стръмно пикиране дори да бяха успели да сложат кормилата за максимално издигане едва ли е щяло да стане нещо, освен да разпарчетосат самолета във въздуха, все пак това е граждански, не е изтребител, не знам досега да има изваден такъв от стръмно пикиране.
п.с. пилотският проблем е бил може би в липсата на достатъчно тренинг с този самолет, едва ли симулатора симулира подобан ситуация, но тя не е само тяхна, а на всички по веригата, просто по-късно са осъзнали проблема може би.
|
| Сря Апр 03, 2019 10:56 pm |
|
 |
|
bobihot
|
 |  |  |  | ToHu написа: От един момент нататък дори и без система изравняването е невъзможно, още повече с толкова отклонени кормила, на тях им трябва значително време да се върнат, и то ако са се сетили навреме, защото това не става вече със щурвала. като с има в предвид че може би все още са били и на малка височина, времето е било твърде малко. Самолета няма склонност да забива нос, така че това няма връзка с двигателите, той има склонност да го вдига, а случая е обратен. Най-вероятно тая система е работела твърде дълго време и ситуацията вее е била неспасяема когато са се сетили да я изключат. Ако са били в стръмно пикиране дори да бяха успели да сложат кормилата за максимално издигане едва ли е щяло да стане нещо, освен да разпарчетосат самолета във въздуха, все пак това е граждански, не е изтребител, не знам досега да има изваден такъв от стръмно пикиране.
|  |  |  |  |
Има случай с Б-747, когато изпада в пикиране и успяват на 100-на метра височина да го изведат. Оживяват, но самолетът не ставал повече.
|
| Чет Апр 04, 2019 12:07 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами възможно е, не съм чувал, но е нещо твърде трудно, въпрос и на време, ако падаш от 10км е едно, ако от 2-3 е съвсем друго. И не на последно място 747 е проектиран за военен самолет, не съм гледал кой какви G-та издържа, но нищо чудно да е доста по-издръжлив от 737 или някое ербъсче, и е мислен за карго, да носи гориво.
|
| Чет Апр 04, 2019 1:17 am |
|
 |
|
nik
|
грешен линк си пуснал като стане дума за милиарди и нас ще изкарат виновни че с лоши думи по форумите сме предизвикали падане на самолет 
|
| Чет Апр 04, 2019 3:35 am |
|
 |
|
ToHu
|
Не знам дали четете нещата в оригинал, но Бг преводите са много неточни, и в руските виждам доста ... свободен превод на това което пише в оригинал на английски. Не не става въпрос за милярди, дори да се пусне по емърдженси мрежата в цял свят че самолета е паднал защото Бойнг са направили егати левашкият бъг, нищо няма да се промени, най-много да изгубят 1-2 млрд като обезщетения, нищо повече няма да се случи Да им откажат и някой друг сaмoлет, на фона на хилядите поръчки е нищо.
Твърде много надценяваш възможната реакция и подценяваш бизнес интересите. Тези самолети ще се купят, защото са изгодни за авиокомпаниите, не случайно са поръчани. Бойнг ще си оправят проблема и абсолютно нищо няма да се промени за тях. Сравнено със стотиците милярди които струват тия самолети, ъпдейта на софтуера, добавянето на 5 мигалки и някакви функционалности е пренебрежимо малка сума.
Тук обаче е важно защо са се случили двете катастрофи. И вариантите не са много, или конкретно в тези самолети е имало нещо което го е нямало никъде другаде, или вероятността да се случи е много малка, или проблема е точно този който се описва, случвал се е и на други пилоти, но те са били с по-добър тренинг, повече знания за тази система и са реагирали по-адекватно. Вариант 1 е малко вероятен, вариант 2 е възможен но няма факти сочещи към това и най-вероятен е вариант 3.
Това не е обвиняване на пилотите, но ако си се интересувал от авиация, там почти ежедневно настъпват ситуации които могат да доведат до авария, единствено временната и адекватна намеса на пилотите ги предотвратява. Сигурно ако пътниците знаеха за всички проблеми които възникват по време на полетите пътнико потока щеше да намалее поне с 1/3. Пилота е част от системата, и се очаква да реагира бързо и ефективно. Липсата на добра подготовка рядко е вина на пилота, по скоро на авиокомпанията, а в случая и бойнг имат вина за оскъдната информация. Но със всичко останало на лице, в края на краищата пилотите са хора, и при този недостиг на пилоти, никоя компания не може да си позволи лукса да наема само най-добрите, то е като с програмистите. И аз знам как се кара кола, и аз знам физичните принципи които я движат и държат в пътя но все си мисля че ако седна в Ф1 ще съм в пъти по-бавен от професионалните пилоти, та не от всяко дърво става свирка.
|
| Чет Апр 04, 2019 4:00 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
|
| Пет Апр 05, 2019 3:03 pm |
|
 |
|
nik
|
дойдохме си на думата.... и сензора калпав и софтуера калпав...
|
| Пет Апр 05, 2019 3:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ей да им имам преводите, в изявлението никъде не се казва нещо такова. С две думи казва, както при всяка друга авария това е последица от събития, бла бла бла,... и анализирайки този проблем, открихме още един не съществен проблем извън тази система за който имаме решение и ще коригирам... не казват какво друго са открили, а неофициално фаа са казали че ако не се отстрани и той няма да разрешат полети. Никъде не се казва абе имаме калпав датчик, е работещ! =калпав. За единият самолет това е и документирано от поддръжката, но не са го оправили. Този датчик едва ли е по различен от всички останали в другите им самолети. Не знам защо не четете нови ите в оригинал, и на български и на руски преводите почти винаги са трагични, от давам го на гугъл транслейтор.
|
| Пет Апр 05, 2019 6:17 pm |
|
 |
|
nik
|
гледах видеото - преди да каже поредица от събития казва "системата се е задействала неправилно от грешна информация за ъгъла на атака" което си означава точно това - и софтуерен и хардуерен проблем едновременно
|
| Пет Апр 05, 2019 6:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами БГ превода е куц, а калпав не знам дали е точната дума, особено за сензора, по тая логика всичко е калпаво. Проблема в софтуера не се отрича от никого за да има какво да се признава, всъщност първо Бойнг изразиха съмнение именно за тази система. Датчика си е датчик, същите са и на ейрбъсите, между другото и там е имало съвсем сходен проблем и то не един, най-сериозния е 2014 но става на 10км и пропадат около 1000 м преди да го овладеят. Същата причина, системата на ербъса решава че ъгълът на атака е много голям и забива нос.
|
| Пет Апр 05, 2019 6:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Човека каза "Системата се е задействала от грешна информация от сензора". Къде чу "неправилно" задействана система и че и софтуера и хардуера са калпави?
|
| Съб Апр 06, 2019 1:29 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе че е куцо измислено така е, ама това нито значи бъг, нито непременно катастрофа. Ще е интересно да видим какво ще кажат за многократните включвания, нищо чудно самите пилоти да са се опитвали да я вкл.и изключват неколкокранто.
|
| Съб Апр 06, 2019 1:36 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Много зависи кой какво разбира под бъг ... бъг може и в кода да има, може и в логиката и т.н. За да няма двусмислие по редно е да пише грешка а не бъг.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Апр 06, 2019 1:52 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
поне засега изглежда че най малкото софтуера е бил бъгав https://www.bbc.co.uk/news/business-47834556тук има репорт на инцидента според черните кутии, но нямам идея дали е окончателен: http://www.ecaa.gov.et/documents/20435/ ... af1ee17f3eСтраница 25, последните две точки на INITIAL "FINDINGS" - After the autopilot disengaged, the DFDR recorded an automatic aircraft nose down (AND) trim command four times without pilot’s input. As a result, three motions of the stabilizer trim were recorded. The FDR data also indicated that the crew utilized the electric manual trim to counter the automatic AND input. - The crew performed runaway stabilizer checklist and put the stab trim cutout switch to cutout position and confirmed that the manual trim operation was not working.
|
| Съб Апр 06, 2019 2:21 pm |
|
 |
|
nik
|
https://www.vox.com/2019/4/5/18296646/b ... are-updateдокато едни спорят дали имало или нямало софтуерен проблем, вече втори има потвърден, и то от боинг, добре че самолетите са вече на земята та да си признаят...
|
| Съб Апр 06, 2019 3:23 pm |
|
|