|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:52 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 modbus crc16 mcu:pic16
Пиша си код за генериране за CRC16 за modbus и като цяло нищо сложно.
Даже за няма и 5мин написах кода, обаче нещо не се получава.
_едит_
нарочно пиша тук след правилата веднага , и
значи изпълняват се 3-та стъпка след това 4-та и след това се брой , така го разбирам.
И относно кой LSB се проверява, това extract ме тегли повече към мисълта , че новият LSB се чете.
Кода на този вариант не съм го дал , ще го дам нарочно в нов пост, но пак не ми излизат стойностите, вярно близко
edit2: hmm дори и това ново разбиране обаче се оказва не както трябва
получавм C198 , вместо А194
а и не се връзва ...  защо е толкова двузначно написано е*ати.
кой shift-ваня се броят и кой не да му ***
_крайедит_
 |  |  |  | Код: ERRORLEVEL -302
LIST p=PIC16F628A #include<p16f628a.inc> __CONFIG _CP_OFF & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _XT_OSC & _LVP_OFF & _BODEN_OFF #define RAMBASE 0x20
#define RESET_VECTOR 0x000 #define INT_VECTOR 0x004
ORG RESET_VECTOR goto start ORG INT_VECTOR
goto interrupt
CBLOCK RAMBASE
CRC_HI, CRC_LO, CRC_SHIFTC
ENDC
MODBUS_CRC_INIT MACRO
movlw 0xFF movwf CRC_HI movwf CRC_LO
ENDM
start:
MODBUS_CRC_INIT
movlw 0x0b call modbus_crc16 movlw 0x0f call modbus_crc16 movlw 0x00 call modbus_crc16 movlw 0x00 call modbus_crc16 movlw 0x00 call modbus_crc16 movlw 0x01 call modbus_crc16
goto $
modbus_crc16:
xorwf CRC_LO,F
movlw 0x08 movwf CRC_SHIFTC ; shiftcount
crc16_shift:
bcf STATUS,C rrf CRC_HI,F rrf CRC_LO,F decfsz CRC_SHIFTC,F goto crc16_continue return
crc16_continue:
btfss STATUS,C goto crc16_shift movlw 0xA0 xorwf CRC_HI,F movlw 0x01 xorwf CRC_LO,F
goto crc16_shift ; ;
interrupt:
return ; ;
END
|  |  |  |  |
вярното CRC на горното е
CRC_LO = 94
CRC_HI = a1
а аз получавам
CRC_LO = EB
CRC_HI = 49
|
| Нед Апр 30, 2006 1:29 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
http://www.embeddedrelated.com/groups/p ... w/4385.php
близко съм бил ,ама с тея двузначни правила ... едит2: просто гледам първият ми опит и разликата е , че след последният shift (8-мият не се прави една проверка на LSB и съответно се губи един евентуален XOR, поне така го виждам аз). крайедит2 едит: Значи забелязва се къде е разковничето точно в интерпретацията на повторният shift ако LSB=0 и броенето все пак. Не ме радва никак факта , че такива правила са написани така двузначно , вместо човек сам да си свърши работа, за да ги разбера трябваше да намеря готов код. Не ми хареса.  |  |  |  | Код: ERRORLEVEL -302
LIST p=PIC16F628A #include<p16f628a.inc> __CONFIG _CP_OFF & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _XT_OSC & _LVP_OFF & _BODEN_OFF #define RAMBASE 0x20
#define RESET_VECTOR 0x000 #define INT_VECTOR 0x004
ORG RESET_VECTOR goto start ORG INT_VECTOR goto interrupt
CBLOCK RAMBASE
CRC_HI, CRC_LO, CRC_SHIFTC
ENDC
MODBUS_CRC_INIT MACRO
movlw 0xFF movwf CRC_HI movwf CRC_LO
ENDM
start:
MODBUS_CRC_INIT
movlw 0x0b call modbus_crc16 movlw 0x0f call modbus_crc16 movlw 0x00 call modbus_crc16 movlw 0x00 call modbus_crc16 movlw 0x00 call modbus_crc16 movlw 0x01 call modbus_crc16
goto $
modbus_crc16:
xorwf CRC_LO,F movlw D'8' movwf CRC_SHIFTC ; shiftcount
crc16_shift:
bcf STATUS,C ; zero the MSB rrf CRC_HI,F ; shift toward LSB rrf CRC_LO,F ; STATUS,C carry the bit frmo HI to LO
btfss STATUS,C ; check LSB goto crc16_end ; if 0 -> shift again + MSB=0
movlw 0xA0 ; if 1 -> CRC16 XOR 0xA001 xorwf CRC_HI,F movlw 0x01 xorwf CRC_LO,F
crc16_end:
decfsz CRC_SHIFTC,F goto crc16_shift return ; ;
interrupt:
return ; ;
END
|  |  |  |  |
и всичко точно.
|
| Нед Апр 30, 2006 10:14 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Не разбирам, защо сте се втренчили в CRC. Никак не е удобно за реализация с процесор.
Модбъс има и ASCII вариант, и проверката за грешки се прави побайтово - LRC. Играчка работа.
CRC е измислен за хардуерна реализация и там върши работа наистина.
|
| Пон Май 01, 2006 12:38 am |
|
 |
|
the_real_maniac
|
modbus като цяло е нещо ново за мен.
Чел съм една част от документацията на протокола и да ... има modbus RTU и modbus ASCII, обаче в моят случей се ползва RTU - това (1) . Правя master
(2) може и аз да съм се заблудил, но правилата при RTU ми се виждат по-прости, а защо ненужно да усложнявам.
При modbus ASCII всеки байт се праща с 2 байта - всяка 8бит стойност се представя в шестнайсетичният й вид чрез ASCII (ясно , че това го знаеш , но започвам мисъл  )
1byte = 0xA1 -> 2bytes send 'A' '1'
- добавям още една задача към процесора да преобразува 8бит стойност в 2 ASCII.
отделянето на младшата и старшата тетрада не е проблема.
- генерирам двойно повече трафик.*
Не знам, но не виждам плюса
Относно LRC - определено изглежда по-лесно за генериране и пак не знам дали Този + си заслужава.
Много Ви благодаря за включвате , ще го имам предвид , очевидно имате опит с Modbus.
* - сетих се и за това -> използвам двойно повече време , а знаем , че серийната комуникация е чуствителна към времената , т.е увеличавам времето през което мцу-то не може да прави друго, освен да се занимава с приемане изпращане. Не че в случея има такова нещо, но реших да го спомена.
|
| Пон Май 01, 2006 9:46 am |
|
 |
|
Syrius-B
|
В режим RTU даже и с UART-а ще имаш проблем - таймингите между байтовете са критични, тъй като основния рзделител между пакетите е по време.
CRC освен това ще ти харчи на порядък повече и памет и производителност. Ако и времето и ресрсите (процесора) са ограничени - дали заради 0х00 формата на данните си струва?
|
| Пон Май 01, 2006 10:23 am |
|
 |
|
the_real_maniac
|
ОК. В случея при положение , че Slave у-вото е с RTU и да иска човек няма как да работи с ASCII ..., нали ?
Не виждам проблема с RTU и UART.
Master си подготовя запитването - всеки един от байтовете в съобщението и ги праща един след друг (т.е в момента , в който байт N е изпратен , се изпраща N+1 и така). Така че няма да се се достигне timeout
При получавне на отговора от страна на master-a се изисква само да слуша и евентуално да следи да не се получи timeout. Така че пак не виждам проблема с UART-a.
Относно CRC, LRC. Определено CRC е по-усложнено за изичсление - което ме подсеща ,че трябва да видя колко време отнема в най-лошият случей изчисляването за 1byte  Но пък 16бит стойност намалява вероятността за грешка до ...
Въпросът , който повдигаш е наистина интересен.
Доколкото те разбирам казваш, че генерирането на CRC на съобщението е повече или голяма част от време за 'преобразуването на всеки байт в два ASCII код числа за цялото съобщение + изчисляване на LRC'.
|
| Пон Май 01, 2006 10:51 am |
|
 |
|
Syrius-B
|
Ако Slave у-вото е с RTU и това не зависи от теб - наистина нямаш избор.
Ако по бавна линия ще пращаш големи масиви от данни (файлове?), и същевременно ще управляваш нещо в реално време - RTU е по-бързо (но само 2 пъти)
Във всички други случай RTU е по-зле на порядък (!10 пъти)
|
| Пон Май 01, 2006 11:32 am |
|
 |
|
the_real_maniac
|
1. У-вото е RTU.
2.Далеч съм от мисълта за файлове - просто данни (1bit access & 16bit access).
Линията е бавна - 9600bps (знам , че modbus дефинира 9600/19200 за серийна линия, а нагоре ако искаш имаше някои правила, за да се изчислят timeout закъсненията , но това не ме интересува; 9600 е скоростта)
Отделно още не мога да се представя какво е "файл" според Modbus. Май файл се ползва по-скоро като масив от данни, отколкото в смисъл на файл, но това е друга тема.
Случеят е този - бавна линия, през <1сек някъде ще се извлича информация с команди 01,02,03,04 за всички digital & analog i/o , които има Slave у-во; а Slave у-вото управлява в реално време.
Грубо(!) смятам , че имам да прочета около 50 байта.
Много благодаря за информацията относно ASCII ! Бях останал със съвсем друго впечатление
едит: всъщност у-вата ще са няколко ~4 така че се получават ~200байта/сек полезна информация.
|
| Пон Май 01, 2006 12:06 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|