|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:29 am
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Управление на триак
За по нататък замислям и вариант с включване в нулата и изключване на ъгъл ама и това ще оскъпи доста - дали ще е с два мосфета или с грец и транзистор - всичкото е чарколяк, управления и други чудесии.
При положение че се мъчим да правим нещо ако не по евтино, то поне съизмеримо като цена с китайците, няма как да го натруфя като коледна елха с всякакви обезшумители. Какво остава да минаваме лаборатория за 20-30 бройки. Дай боже някой да каже искам 20-30 хиляди ама не би...
|
| Пон Авг 10, 2015 4:16 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Мисълта ми беше, че вече има мосфети с прилични параметри и прилични цени. Аз просто не се занимавам и очаквах, че на тия волтажи ще са или с голям Rds или много скъпи, а то примерно FDB14N30 - 300 V, 14 A, 290 mR за доларче... А има и по-мощни и по-евтини, всякакви...
А пък ако трябва да се обезшуми с мосфет ще е къде къде по-лесно и по-евтино...
|
| Пон Авг 10, 2015 5:44 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами и аз виждам по разни китайски джаджи разни дребосъчести фет-ове с меко казано впечатляващи параметри. Само, че трудно се намират в кварталното магазинче. А за дребносерийно производство няма как да купим един контейнер. И долар ми е много в някой случаи - търся нещо от сорта на 20-30 милиома (максимум), 50 волта и гейтов капацитет не повече от 600-700pF за максимум 20 цента.
|
| Пон Авг 10, 2015 8:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
eee... за около 20 цента има, само че на ролка от 3к Пък за дребносерийното си мисля, че цената на фетовете ти е най-малкия проблем 
|
| Пон Авг 10, 2015 8:48 pm |
|
 |
|
Cekins
|
За едно от устройствата, точно цената фетовете е едно основно перо - там има 30. Най-близо до изискванията е IRFZ24N - 40ст. без ДДС за бройки около 500. Ако сложа транзистори за по 2 лв. + още 30-40 за другите неща и без печалба излизаме на равно скитайските еквиваленти. Целта в момента е да направим нещо малко по-добро от китайското, на горе долу същата цена и да имаме някаква печалба - колкото и да е странно - възможно е ама с много малко добавена стойност и естествено с пропускане на ЕМС и всички други подобни.
|
| Пон Авг 10, 2015 9:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Идеята да се конкурираш с китайци по цена е грешна, лош маркетинг....
|
| Вто Авг 11, 2015 12:45 am |
|
 |
|
Cekins
|
Честно казано чак по-евтино от китайците не го правим - ама и все пак трябва да има на какво отгоре, това дето го правим да е по-скъпо. Засега освен с малко по-кораво изпълнение, печеля по точки с това, че има поддръжка в БГ и клиента си получава устройството ден след като го е поръчал. Щото ако правя нещо дето същото си го купуват от Китай с 30-40% по евтино - просто няма смисъл да го правя.
|
| Вто Авг 11, 2015 8:49 am |
|
 |
|
dvrachkov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 8:20 am Мнения: 231 Местоположение: Bansko
|
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Вто Авг 11, 2015 8:53 am |
|
 |
|
pldimitroff
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Мар 19, 2009 11:22 am Мнения: 38 Местоположение: Стара Загора
|
Здравейте! Не пуснах нова тема, защото щеше да е с подобно заглавие, а и всичко да е на едно място. Има много написано за управлението на симисторите/тиристорите, но не можах да намеря за продължителност на управляващия импулс. Навсякъде пише, че е кратък. Искам да попитам колко може да е кратък управляващия импулс? С микроконтролер може да се зададе от микросекунди до колкото си искаме.
|
| Сря Яну 30, 2019 10:12 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Ами зависи от триака/тиристора и от товара. Общо взето токът трябва да е толкова продължителен, че токът в силовата верига да нарасне над тока на задържане. Тоест ако имаш чисто резистивен товар е едно, ако имаш силно индуктивен - ще ти трябва по-дълъг импулс. Има и един друг момент - ако имаш голям резистивен товар (или още по-лошото - капацитивен), ще трябва да обърнеш сериозно внимание и на силата на отпушващия ток. Защото, ако отпушващия ток ти е твърде малък, може да се получат локални прегрявания около "гейта" в кристала и тиристора да изгори. Дай някаква конкретна схема и ще ти отговорим колко точно трябва да е продължителността.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Яну 30, 2019 11:13 am |
|
 |
|
pldimitroff
Регистриран на: Чет Мар 19, 2009 11:22 am Мнения: 38 Местоположение: Стара Загора
|
Ще управлявам активен товар до 3kW на 220V AC. За пробите използвам лампа, за да съм сигурен, че тока ще е по-голям от тока на задържане при маломощен консуматор. С импулс 0.2ms се отпушва симистора. Тъй като захранването ми е слабо и затова искам да е по-кратък импулса. От +5V с PNP транзистор и колекторен резистор 51 ома подавам на управляващия електрод. При постоянно отпушен транзистор ми събаря захранването и не може да се отпуши  Да, при индуктивен товар тока ще нараства бавно и ще трябва по-дълъг импулс. Не бях се замислял. Благодаря Ви!
|
| Сря Яну 30, 2019 1:20 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Активният товар е пей, сърдце!!! Обаче: - Виж чаршафите на триака за време на отпушване и големина на тока. - Добре е да смениш полярността, за да го отпушваш с отрицателен ток. - Препоръчват поне 100-200 Ома между управляващия електрод и "катода". - Няк'ва снубър верига няма да е излишна. - Най-добре е за отпушване да ползваш оптотриак със следене на нулата - малко по-скъпо, но джилязно.
|
| Сря Яну 30, 2019 1:40 pm |
|
 |
|
pldimitroff
|
Защо да сменя полярността? Нали при положителна полувълна и отрицателен импулс трябва пак по-голяма стойност на управляващия ток, както и при отрицателна полувълна и положителен импулс. Снубър не ми е ясно какво е, но ако е RC веригата паралел на симистора - ще поставя, повече трябва при индуктивен товар. С микроконтролера си правя включване малко след нулата, за да е по-голям тока от задържащия. Не ми трябва галванично разделяне. Беше ми интересно каква продължителност за управляващия импулс ползвате и какви проблеми са се получавали, когато е малка. Не зная 200µs малка ли е или мога още да я намаля.
|
| Сря Яну 30, 2019 3:04 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ся, набърже: и в двата полупериода триакът се отпушва по-лесно с отрицателен, отколкото с положителен ток. Прави се лесно: разменяш условната маса и захранване на управлението спрямо тези на триака, както и логическата единица. За снубър пиши резистор 220 Ома/0.5Вт (голям) и 100 нФ/630В кондензатор. Галванично разделяне може да не ти трябва, ама ривеш за управляващия ток и др. особености. С оптотриака нямаш такива проблеми: малък управляващ ток, отпуши ли се - отпушва и главния. А следенето на нулата си е важен бонус от гледна точка на смущенията и др. А бе от опит го казвам, щото к'во ли не съм ремонтирал. Иначе навремето бях правил големи магарии, но всичко беше според конкретната ситуация.
|
| Сря Яну 30, 2019 3:20 pm |
|
 |
|
pldimitroff
|
Аз, както написах, следя нулата. С написаните стойности, управляващия ток е около 60mA, но средната му стойност е малко над 1mA (60mA*0.2ms/10ms) и кондензатора, както и захранващата му верига, успяват да се справят. При оптотриака ще трябва да подавам по-дълги импулси, че да умеря неговото включване при нулата. Целта ми е да е много кратък импулса.
|
| Сря Яну 30, 2019 3:50 pm |
|
|