Отговори на тема  [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
trakon написа:
Има си прозаични причини за корекциите от електрониката в таблото - суровите сигнали са не-линейни,

Това не е довод при съвременните автомобили. Суровия сигнал вече не е линеен, той е дискретен. :) Към таблото си отива директно стойност по шината - 100км/ч. А то показва 110км/ч. Няма друго обяснение, освен, че тази аномалия е направена нарочно.

itso.t написа:
На таблата които съм виждал, двигателите задвижващи стрелките не са стъпкови...

Е какви да са? Признавам незнам, ама не виждам смисъл да са други.

Пет Окт 26, 2018 9:13 am
Профил ICQ
Ако взема от сензора и АЦП-то сигнал който примерно брои от 0-2048 и го изгладя и 'оразмеря' да показва от 0-200км (за да му е удобно на човека подслушващ по жицата :D ), после като го вкарам това 0-200 в таблото, трябва да го 'разтегна' до 2000 и кусур ступки - май не е много удачно. От къде си сигурен че към таблото отива '100' а не примерно '1040' , подслушваш ли директно интерфейса към таблото или четеш от компютъра, оразмерена като за него стойност за неговите си цели.

Последна промяна trakon на Пет Окт 26, 2018 10:36 am, променена общо 1 път

Пет Окт 26, 2018 10:30 am
Аватар

Цецо написа:

https://en.wikipedia.org/wiki/Air_core_gauge

Пет Окт 26, 2018 10:34 am
Профил
Аватар

trakon написа:
Ако взема от сензора и АЦП-то сигнал който примерно брои от 0-2048 и го изгладя и 'оразмеря' да показва от 0-200км (за да му е удобно на човека подслушващ по жицата :D ), после като го вкарам това 0-200 в таблото, трябва да го 'разтегна' до 2000 и кусур ступки - май не е много удачно. От къде си сигурен че към таблото отива '100' а не примерно '1040' , подслушваш ли директно интерфейса към таблото или четеш от компютъра, оразмерена като за него стойност за неговите си цели.

Това дето го пишеш беше за коли преди 10 години. В момента по жиците си върви директно скороста като число. И така е логично, клъстера и софтуера му не го интересува какъв е датчика и как е адаптиран. Той се прави от други хора в друга фирма. Така нещата са много по-модулни и лесно заменими, върху модула на ABS-a и модула на кутията си има процесор дето се грижи да си прави сметките и т.н.

Пет Окт 26, 2018 10:46 am
Профил ICQ
Аватар

Реконструктор написа:
Считай се за страшен късметлия. :) Тая разлика дето я вкарват (за да лъжат за разхода, да не си помислите друго), ме вбесява. Едно от нещата дето мисля е как да вкарам някакъв signal conditioner за да ми показва истинска скорост на прибора.
Ако не е тайна - каква е колата?

На Рено Клио 2, дизеляк беше теста. Но еднократно и само при 120. Другата седмица ще имам излизане извън града с помощник до мен, та ще му възложа да следи скоростта по гпс на таблета и по външен гпс, закачен на таблета.

Пет Окт 26, 2018 10:58 am
Профил
Аватар

Не съм засичал гоуфо по ГПС, но показанията за последните изминати километри съвпадат с картата на гуглето.

Пет Окт 26, 2018 12:13 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Не съм засичал гоуфо по ГПС, но показанията за последните изминати километри съвпадат с картата на гуглето.

Индикацията за изминат пробег и скоростомера са различни джаджи и няма техническа пречка да работят по различен начин...

Пет Окт 26, 2018 12:22 pm
Профил
Аватар

Да де, ама ставаше дума за лъгане на разход. В този смисъл ми се струва тъпо само скоростомерът да лъже.
Естествено гоуфо е кола и половина - питайте всеки перничанин!

Пет Окт 26, 2018 12:32 pm
Профил
Между другото - някой да знаете да произвежда/продава още такива д-арсонвалови задвижки като от линка на Ицо. Търся 20-тина от има-няма две години, и все едно се опитвам да си уредя среща с 20 годишната Катрин Зита , тук и сега.

Пет Окт 26, 2018 2:38 pm
Аватар

Това ли търсиш:
https://www.google.bg/search?q=air-core ... OJmgWV775o

От горния линк:
https://www.ebay.com/bhp/chevy-stepper-motor

Пет Окт 26, 2018 2:53 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
trakon написа:
Има си прозаични причини за корекциите от електрониката в таблото - суровите сигнали са не-линейни,

Това не е довод при съвременните автомобили. Суровия сигнал вече не е линеен, той е дискретен. :) Към таблото си отива директно стойност по шината - 100км/ч. А то показва 110км/ч. Няма друго обяснение, освен, че тази аномалия е направена нарочно.

itso.t написа:
На таблата които съм виждал, двигателите задвижващи стрелките не са стъпкови...

Приличат на галванометри. Не са стъпкови наистина.

Пет Окт 26, 2018 3:34 pm
Профил
Знаем ги.
Но тая дискусия е за оная тема 'Кво стаа с електрониката' . Не се произвеждат вече и
цената на останалите за резерва е теглото им в злато. Драйверите им също не се произвеждат. Повечето им функции могат да се заменят от стъпковите мАтори, но не всички- при стъпковите мъници за да се завърти оста 360 градуса , ротора се завърта доста повече пъти. При аир-кора - ротор и ос е едно и също , т.е. - една комбинация на sin/cos намотките може да служи за зануляване на стрелката. Стъпковите мъници се зануляват с/у механичен стоп, ама хайде занули стрелка по тоя способ, която се върти на 360+ градуса.
Хайде да бягам че ми омръзна да ме оспорват , а е и Петък - 'Деня на майстора' :D

Пет Окт 26, 2018 4:55 pm

Ами той стъпковия докато премести стрелката на 7000, мотора отдавна ще си е чул прекъсвача :lol: .

Пет Окт 26, 2018 11:47 pm
Профил
Аватар

Значи: днес се върнах по пътя от най-горният ми пост, но този път с включен GPS на талафоня. Мии ограничението било 100 км/ч (едва към Бяла стана 90) и ако моите "150" са били до 120 - к'во толкова нередно за изпреварващ по идеален път?! Със 100 щеше да е по-лошо.

За сметка на това между Бяла и Русе едно ГОВЕДО и то със що-годе нова кола насъбра колона след себе си, но на редките участъци където можеш да го изпревариш ускоряваше с над 100. Само един джигит успя да го изпревари и то на забраненото.
Навремето вуйчо ми размаха пистолет на един такъв и оня драсна и се не видя.

След Русе чак по нашенско имах случка: знам пътя наизуст и си карам със 120, а един джиБ с небългарски номер ми направи "фиуу" (най-вероятно новозамогнали се турчеещи се цингета). Не намали достатъчо в отсрещното село и "легналият полицай" така го хвърли, че се върна да си търси болтчетата.

Иначе: още при тръгването пред мен имаше няколко коли каращи с до 80 и от любопитство не ги изпреварих. Както се очакваше те пътуваха до близките села. За тях разликата беше няколко минути, но за мен щеше да бъде час. Освен това без никакво джигитство и други явни неразумности аз пристигнах с половин час по-рано от предреченото от Гугъл, а това привечер е много важно.

Съб Окт 27, 2018 10:39 pm
Профил
Аватар

Вземи напиши един очерк... До Шопето и назад. ;)

Нед Окт 28, 2018 12:44 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604 ... 1080  Следваща