|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:43 pm
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
това ми звучи като: абе ходих в магазина на Мерцедес, но тези пичове много пари искат, затова реших да си направя един сам, хем нещо ще науча, следобед рових в интернета и намерих много информация за автомобилостроенето, много работи ми се изясниха, колкото за икономическия ефект няма как да няма такъв - колата тежи кажи-речи 2 тона (х 2 лв за кило желязо сметнах че ще ми струва материала към 4000 лв) а го продават за 200 000 лв в магазина ще спестя много дори ако ми отнеме повече време от необходимото
айде със здраве, хората с години работят докато изкарат читаво изделие на пазара и минават през 10 прототипа/модела докато всички проблеми се изчистят
|
| Пон Апр 10, 2006 5:16 pm |
|
 |
|
gss
Ранг: Минаващ
|
Аз също съм запален по тази тема и мога да ви споделя няколко неща.
Като сума инвертора излиза около 300 лева. Най-евтиния който съм виждал е бил Einhell - 600 лв. в Praktiker с мах. ток
ако не ме лъже паметта до 110 ампера. Масово се продават до 150 А като цените започват от 1100 лв.
Ако някой се е навил сам да си го прави да го мисли за мах. токове 180 - 200 А само тогава има смисъл да се поизмъчи.
|
| Пон Апр 10, 2006 5:41 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Трудът няма да е оправдан, ако човек реши да си направи една бройка за себе си . Ако обаче се помисли за разработка на серийно изделие, трудът би бил оправдан! И цената може да се свали. За съжаление, вече не виждам!
|
| Пон Апр 10, 2006 5:45 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Виждам че и тук подехте темата поставена от мен в eshop.bg и мога да споделя че имам готово изделие (самоделка) и най трудното за направа в него е импулсния трансформатор 1.Трудно е да се намери магнитопровод (особенно в Сливен където скоро и двустраннофолиран гетинакс нямаше:)
Управлението тогава го правих с тл494 но сега се опитвам да го преработя с контролер и засег адобре се крепи.
За съжаление нямам фотоапарат за да снимам но съвети мога да дам
Най скъпото е Електролитните кондензатори филтриращи първичното мрежово напрежение и магнитопровода
|
| Вто Апр 11, 2006 11:50 am |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
Само не знам защо така яко го подхванахте младежа да му обяснявате колко безмислено е начинанието! Та то не бях примери за мЕрцедеси и прочие! (Дали не се получи нещо подобно на баснята за лисицата и гроздето? )
Темата е много благодадна и обещава доста дивиденти ! Та ако щеш дори и само за придобитите нови знания !
Спокойно могат да се извадят посочените мощности и за под 300 лв. в домашни условия! Стига разбира се грешките да са сведени до минимум !
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Сря Апр 12, 2006 4:01 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Абе аналогията е неудачна, според мен.  Сравнява се слон и хлебарка. Относно годините и прототипите - къв е проблема? Важното е да си поставиш цел.
|
| Сря Апр 12, 2006 4:17 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Готови деца има много, но всеки предпочита да си направи свое!
|
| Чет Апр 13, 2006 1:18 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Хехехе, златен лаф!!! Евала. 
|
| Чет Апр 13, 2006 3:51 pm |
|
 |
|
WDW
|
Нещо конкретно по темата ? 
|
| Чет Апр 13, 2006 10:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако въпроса беше поставен така - искам да се науча да правя инвертори - щях да го разбера и да го подкрепя. Но той беше - искам да направя на един приятел инвертор, защото му е скъпо да си купи готов. Ей това не разбирам, и въпреки, че несъмнено ще има някакви дивиденти като знание за младежа, който ще го прави, то насърчаването на такъв род мислене в никакъв случай не е полезно - защото видяхте какво иска оная откачалка в темата за спиид-контролера - някой да му проектира нещо дето струва 40 лв., защото му било скъпо да го купи. Та така - аз знам само едно - ако правиш нещо дето и идиот да може да го ползва - само идиоти ще го ползват, ако се занимаваш с мизерници - и ти ще бъдеш такъв. Кой както иска да го разбира и каквото иска да си мисли.
|
| Пет Апр 14, 2006 12:24 am |
|
 |
|
valioman
|
Да вземем да стъкнем едно проектче тук ли
Предлагам управление с ПИК и IGBT крайни транзистори
Не знам какви магнитопроводи има на пазара!! Предложения??
|
| Пет Апр 14, 2006 9:31 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Дросели, трансформатори, механични конструкции, лице и т.н. - това са 90% от подобно устройство. И като време за разработка/направа, и като цена. Електронните компоненти са бял кахър.
|
| Пет Апр 14, 2006 9:43 am |
|
 |
|
daniel_stefanov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 27, 2005 12:40 am Мнения: 206 Местоположение: София
|
Dimitar, вероятно си абсолютно прав, че ако бях задал така въпроса щеше да бъде по разумно, но нали се сещаш че ако го бях направил едва ли някой от Вас (хората с голям опит в тая наука и ценно време) биха се наели да обясняват изоснови това как се прави инвертор. Това все пак изисква много време, а то е ценно. За мен лично е много по-добре найстина да започна от самото начало с направата на това устройство, като се започне с това от къде да тръгна и какво трябва да знам за да направя инвертор.
Не се сърди за така зададения въпрос. Идеята беше хем да помогна, хем в бързината да науча нещо. Напълно приемам критиката. И във тази връзка, нека да помоля тогава някой да обясни тези неща. От къде да започна? Каква е идеята на инвертора? Кои са основните звена в схемата на инвертора? Как трябва да се управлява? и др. Нека да тръгнем от това. Мисля, че като е ясен принципа на действие на такова у-во, на много хора ще им е по-лесно да се включват с предположения и мисля, че ще стане хубава тема.
Valioman, нека упавлението бъде с PIC и IGBT транзистори. За да изчислим какъв магнитопровод ни трябва, нетрябва ли да знаем малко повече изходни данни за инвертора - мощност, мин. и макс. ток с който ще заваряваме, напрежение при отворена верига, достатъчно да запали изкрата и др. Нека да уточним това.
|
| Пет Апр 14, 2006 2:50 pm |
|
 |
|
WDW
|
Управлението е последна грижа ! И с PIC-че е неоправдано и не особено надеждно! По-добрият вариант е да се ползва специализирана ИС,която да поеме основното управление на инвертора,а с ПИК-а могат да се реализират спомагателни функции !
Силовата част (самия мост) е тънката работа ! IGBT е добър вариант, но на мен нещо ми се въртях из главата тиристори !?! 
|
| Пет Апр 14, 2006 3:01 pm |
|
 |
|
valioman
|
Просто забрави за тиристори все пак за голяма мощност и малки габарити трябва да е висока честотата (от 30 до 100 кHz) пък и всичко това се смята според магнитопровода
и не напразно започнах с материалите .Всичко се прави набазата на материална база иначе ......... правиш и псуваш.
А колкото до специализирана ИС , няма проблем но с PIC по лесно щ еси правим настройките софтуерно а не да сменяме елемнти като луди  (примерно проблема в старта на устройството трябва да е "мек"). и т.н.
Дайте предложения за магнитопровод!!!!!!!!
Мощността на такъв инвертор ще е около 2 киловата.
Изходно напрежение +50 V
Останалото са прости сметки.
И за опрпстено навиване на трафа предлагам МОСТОВА схема.
Иначе и най малката разлика между рамената и ........... бум.
|
| Пет Апр 14, 2006 3:47 pm |
|
|