Re: Захранване от PC - за по-високо напрежение
Е, значи много от нас просто имат различни по вид инструменти и принадлежности, поради различната специфика на работата си.
Аз например не само, че не нося уред за изолационно, но и не притежавам такъв. Обаче част от инструментариума ни се повтаря. Като дадох примера с клещите - за мен е все още като идея, и засега си нося обикновените клещи и обикновения тестер, и двете евтинички. Та ToHu като каза "марки" - се замислих, че в куфара ми единственото марково нещо е лаптопа ми - ултрапортативен бизнес-клас Fujitsu Siemens Lifebook P1610 (стар модел, ама лачен), 1.1 kg с малък адаптер. Останалите неща са предимно евтинджоси, подбрани така, че да са по-мънички.
Например:
- комплект отвертки с една обща дръжка;
- комбиниран инструмент тип "джобно ножче" с плоски клещи (ако трябва обаче да се стисне силно - много ръбят ръката);
- малки клещи-секачки;
- кримпващи клещи;
-
тестер за кабели за $4;
- макетен нож;
- няколко пинцети;
- флюсове "Cynel-1", "Amtech RM-223" и "Amtech NC-559", сложени в пластмасови спринцовки по 2 ml;
- тинол в пластмасови цилиндърчета;
- desoldering wire;
- тънка жица "wrapping wire", навита върху ролка от "desoldering wire", че заема по-малко място;
- вакуум-помпа (ръчна с пружина);
-
газов поялник и запалка;
-
поялник с регулатор;
-
портативна станция за горещ ветър;
- портативен мултицет
Mastech MS8216 DMM;
- портативен осцилоскоп
DSO-203;
- такер за скоби;
- клещи за забелване на кабели;
- рулетка;
- LED челник;
- … и множество дребни неща, които с течение на времето се събират в куфара, и все не остава време за пролетно разчистване.
В капака на куфара съм подбрал няколко кабела, специфични за дейността ми, шепа резервни части, предимно SMD-та, батерийки тип "стотинка", и т.н. неща.
Мултицета е модел, който не може да измерва ток. Но преди някой да каже, че измерването на ток е жизнено-важно нещо - решението е просто. В капака на куфара имам и резистори 1 ohm и 0.1 ohm, които използвам за измерване на ток с помощта на същия мултицет. С тях може да се измери тока и през осцилоскопа, което дава още по-голямо удобство в някои конкретни случаи.
Та за работа на обект много по-удобно щеше да е, ако си нося и по-голямата станция за запояване, захранващия блок, големия осцилоскоп, големия мултицет, стелажа с части, настолния компютър с големия монитор и прочие неща, но ако почна да товаря сервиза 1:1 за носене - не само, че няма да остане място за мен в колата, ами направо ще ми трябва камион.

И те така. Идеята ми беше за най-основните неща, които човек с течение на времето е подбрал за носене според опита си.