|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:23 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Малко RF миксери
За радиоспецовете (аз не съм такъв) Използваме HMC219AMS8E, който вече не се произвежда (поради променена или затрита фабрика, след като Аналог купуват Хитайт) http://www.analog.com/media/en/technica ... mc219a.pdfЕвентуален аналог е HMC787 http://www.analog.com/media/en/technica ... mc787a.pdfкойто е има-няма 8 пъти по-скъп, дори при 10к на година. Използваме ме го на две места - за конвертитане от 2.4 на 5, и 5 на 2.4 със LO 7-8.2, всичко в GHz. Който се интересува ще му дам точните стойности за IF, RF, LO. Възможни идеи 1. Намираме склад от стария (работим по-въпроса). Минимални промени 2. Намираме нов с подобен корпус и характеристики, и цена. (по-това също се работи). Минимални промени 3. Намираме два отделни миксера за повишаващата и понижаващата страна, пак с минимални промени. 4. Намираме нов чип, който поддържа досега използваните честоти и модулации (всичко в едно). Радио частта отива в небитието, или поне голяма част от нея. 5. Използваме нов миксер, различен от стария - което означава сериозен ре-дизайн. 6. Правим ново, дискретно решение - което означава сериозен ре-дизайн.
|
| Чет Мар 08, 2018 2:26 pm |
|
 |
|
Pif
|
 Re: Малко RF миксери
Аз съм ползвал техни. За бройки цените падат доста. https://ww2.minicircuits.com/WebStore/Mixers.html
|
| Чет Мар 08, 2018 3:42 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Питах ги, засега без резултат. Освен Mini-circuits, Analog гледах и някои други, но повечето не са в този диапазон. Проблем е, че IF на следващото поколение HMC219B ходи само до 7GHz, иначе IF са го увеличили до 3GHz. Има и начин да се промени миксирането мисля, но тогава ще трябва да променяме филтрите след това. Както казах, прочел съм някои неща, но далече не съм специалист.
|
| Чет Мар 08, 2018 3:55 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Не може ли хетеродина да го направиш 2.6 GHz вместо 7.4
|
| Чет Мар 08, 2018 4:10 pm |
|
 |
|
Grubi
|
да, може и така - въпроса е какво ще трябва да се филтрира след това, и тогава ще трябва да се сменят филтри вероятно.
май на това му викат high side injection и съоветно low side injection, ако съм прочел правилно
|
| Чет Мар 08, 2018 4:32 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Да ще трябва. Ще имаш и честоти 2.6 - 2.4 = 200 MHz. Тях лесно ще ги филтрираш. В радиопримениците се ползва повече high side, ако применикът е пренастройваем. Примерно пренастройка 100 MHz : От 7.4 до 7.5 GHz хетеродина по-лесно се пренастройва отколкото от 2.6 до 2.5 ... но това важи по-скоро за стари концепции. Със сегашнита елементна база е друго. 
|
| Чет Мар 08, 2018 4:57 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ще почета малко, да си напиша домашното или да си припомня това което е минавало през двете уши. Струва си, при положение че миксерът може да струва и 40 долара за бройка...
|
| Чет Мар 08, 2018 5:30 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
Щях да добавя и важно е какви са точните честоти и ленти на сигнала. Защото макар и много добре подтиснат, вторият хармоник на хетеродина може да попадне в лентата на полезния сигнал. Коефициента на преобрзуване не трябва да е цяло число, защото това са хармониците. Откъм спектър high side е по-чисто.
|
| Чет Мар 08, 2018 5:44 pm |
|
 |
|
Pif
|
Ако ще го преправяте има хубави и евтини нови модерни активни смесители и каквото се сетиш. Какво предава това радио? Модулация, ширина на лентата, цена на частите?
|
| Чет Мар 08, 2018 10:24 pm |
|
 |
|
Grubi
|
2.4, 5.2, 5.8GHz, GFSK, max. 2Mbit като скорост Ще пиша и за лентата, каналите при 2.4 са като при WiFi, a високата честота e "транслиранa" от 2.4 Има чипове на Cypress и Mедиатек с 2.4 и 5.2, но незнам дали са съвместими по модулация и ленти с Нордик(това се използва в момента). Решението с миксера е относително сложно и скъпо, но върши работа. Както казах, тепърва се уча 
|
| Пет Мар 09, 2018 10:21 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Grubi, може да опиташ с HMC220B , той е от 5 до 12 GHz. Разликита с HMC219 за минимални, корпусът е еднакъв , лесно ще преработиш платката. Не те съветвам да се захващаш с преобразуване "отдолу" , т.е с по-нисък генератор. Интересно ми е какви филтри има след преобразуването, каква е мощността и дали си поглеждал спектъра в изхода. Странни работи правите там, това е нещо като стрелба с гаубица по врабци.
|
| Съб Мар 10, 2018 3:02 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ицо - благодаря! Изглежда като добър кандидат, и може би не безумни по-скъп. Пропуснал съм го някак, а гледах всички в малки корпуси.
Незнам защо са избрали такова решение. Основния чип е Нордик 2.4GHz, и с тия 5.2 и 5.8 стават по-гъвкавт там където 2.4 е натъпкан с други юзери.
Сега се опитвам да ги убедя за нещо под 1GHz, а лошото за 2.4 и 5, че новото решение трябва да е съвместимо със старите. На другите конкретни въпроси ще гледам да ти отговоря скоро.
|
| Съб Мар 10, 2018 4:57 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Някой от вас използвал ли е такъв или подобен адаптер WiFi//RS232RS485/RS422, по-интересното да е поне двубандов като този? https://www.besd.nl/en/products/wifi-et ... wlg-ida-s/Гледам чипа е бил на Ubicom, значи Qualcomm / Atheros, значи почти невъзможно да се докопам до чаршаф или да ги купя за проба, освен ако не си купя цялата кутийка...
|
| Вто Мар 13, 2018 5:43 pm |
|
 |
|
Grubi
|
@Ицо / писал съм повече за параметрите на лични. Предполагам не ти е останало време да погледнеш, но ще ми е интересно да разбера как може да го направим по-лесно, т.е. да не избиваме врабчетата с гаубици...
|
| Сря Мар 14, 2018 1:08 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|