|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:30 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Заглушаване на акустичен шум
| Автор |
Съобщение |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
 Заглушаване на акустичен шум
Някой има ли читава схема за активно заглушаване на шум. Става въпрос за хладилна витрина с компресор и вентилатор, и издава доста силен шум. Е, не чак силен, но си е шум, а шума за продължително време си е голям дразнител.
Намирам информация единствено за слушалки с активно заглушаване на околния шум, но в моя случай става въпрос за конкретен източник на шум, и искам да заглуша само него.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Пет Фев 02, 2018 2:52 am |
|
 |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Заглушаване на акустичен шум
Тц, в твоя случай само шумоизолация помага или да изключиш източника на шума
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Фев 02, 2018 9:25 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Витрините (и не само те) са правени да не шумят много, значи нещо се е раздрънкало. Вентилаторите първи дават фира и се сменят превантивно като се раздрънчат. Може и гумен тампон да е или просто някоя тръбичка да опира където не трябва. Ако е компресорът - лошо.
|
| Пет Фев 02, 2018 12:03 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Попадах няколко пъти на реклама на това устройство: https://www.spisanie8.bg/%D0%BD%D0%BE%D ... D0%B0.htmlНе знам колко е практично, и също не знам евентуално на каква цена ще бъде то. В моя случай става въпрос само за един конкретен източник на шум, и вероятно "гасенето" на шума с обратна фаза би било малко по-просто от заглушаването на всички околни звуци (междувременно ми се струва малка фантасмагория това устройство "Muzo" да разпознава кое е моя глас, измежду всички околни шумове и гласове, но това е тема на друго изследване). Направих няколко експеримента с бръмчащ вентилатор. Сякаш може да се получи заглушаване, но възниква проблем със самовъзбуждане на схемата.  И също така заглушаването е успешно само в една определена посока, а не на 360°.
|
| Съб Фев 03, 2018 4:26 pm |
|
 |
|
fred
|
Шашма ми изглежда, като онези които ти обещават безплатен ток. За да заглушава освен че спектърът на звука трябва да е същият но и фазата точно обратната. А тя зависи от разстоянието източник-ухо. Малко да мръднеш главата и двата звука се наслагват вместо взаимно да се унищожат. Като сложиш и че източника на шум не е точков а разпределен по повърхност, т.е. с различни разстояния до теб съответно фаза съвсем шашма изглежда. Единственият начина са слушалките с активно шумозаглушаване. Мери какво е стигнало до ухото ти и генерира точно обратното. Не съм ползвал но казват, че имало един макар и малък високочестотен шум. И следващото са прости тапи в ухото. Там неприятното е, че ухото свиква на ниският шум, повишава си чувствителността и пак почваш да чуваш. Знам го от личен опит, нали ми кряскат дечурлигата до 2ч през нощта под прозореца и с тапи в ушите се опитвам да се спасявам. Хем плътно прилягащи тапи от пластичен материал и като мине време пак почвам да ги чувам. Сега се сетих, за витрина и компресор ставало дума. Ами просто пусни някаква музика по-силничко. Ухото и мозъкът се нагаждат към нея и компресорът не дразни толкова. Но преди това ремонт, не издават толкова шум компресорите им, нали и аз пазарувам покрай тези витрини. А и всичкото е психология. Ти знаеш че има шум и му обръщаш внимание, тези които не знаят може и да не го забелязват. Аз така една спалня втора ръка с "транспортни дефекти" питам какви са и ми посочват една съвсем малка драскотина. И като се лепна окото ми на нея не мога да го отлепя  А преди това гледам, гледам и не мога да го намеря този транспортен дефект.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Съб Фев 03, 2018 5:34 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
В случая (и не-само) много по-добрият вариант е да се бориш с причината вместо със следствието.
|
| Съб Фев 03, 2018 5:45 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Да, аз знам как се прави, но борбата ще се изразява в нова витрина. Имам нова витрина, но среднотемпературна, за около +5°C, и не се чува, че работи. Наскоро купих друга витрина, вертикална за минусова температура -24°C до -12°C, които като нови са камара пари, и успях да отделя пари като за секънд-хенд от вносител. Компресор 700W, има и вентилатор. Не е чак като трактор, но си е шум, и за клиенти, които влизат за по минута-две наистина може и да не забележат шума, но за хората, които по цял ден са в магазина не е добре. Добавянето на още шум с някаква музика не е решение. Ок, като остане малко време - ще експериментирам със заглушаването. В този честотен диапазон дължините на вълните са по около 10-тина см, че и повече. С един микрофон и обратна връзка от операционния усилвател за елиминиране на самовъзбуждането ми се получи "някакъв" ефект, но сега обмислям да сложа втори микрофон отпред, за компенсация на нивото. Най-много да постигна ефект като на мелодичен звънец, ама засега ми е интересно, и ще почопля още. … Щеше да е хубаво, ако имаше отнякъде готова схема.
|
| Съб Фев 03, 2018 6:31 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Активното подтискане на шума е много интересна тема, но в случая едва ли ще постигнеш някакъв кой знае, какъв положителен резултат (не го казвам с цел да те разубеждавам). Предполагам, че във въпросната витрина, най-сериозният източник на звук е компресорът. Мислил ли си за вариант да го изнешеш на разстояние от витрината - някъде, където няма да досажда толкова?
|
| Съб Фев 03, 2018 6:55 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Да- отдавна говорят за неутрализиране на промишлени инсталации. Основно нискочестотният от вентилатори.
|
| Съб Фев 03, 2018 8:09 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе то и за Free Energy много се говори... Ннам, от проба глава не боли, току-виж намалял поне в част от спектъра. Но според мен се впряга каруцата пред магарето, къде по-правилно (и вероятно по-лесно) е да се отстрани източника. Проблем има ако най-шумен е компресорът, това значи, че е издухан и твърде скоро ще стане безполезен консуматор на електричество. Все пак навремето закачих нещо от хладилните техници.
|
| Съб Фев 03, 2018 8:20 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Това малко ми звучи като : Да се бориш с вятъра на улицата , като пускаш вентилатора насреща му, да го неутрализира 
|
| Съб Фев 03, 2018 9:35 pm |
|
 |
|
pechkov
|
С подходящ вентилатор можеш и да обърнеш посоката на вятъра, но звука представлява трептения. Теоретично тези трептения могат да се неутрализират с еднакви по форма и сила трептения, но с обратна фаза. Проблемите почват от вълновите ефекти, интерферирането и от това, че високоговорителя, който използвам за създаване на обратни по фаза трептения - връщат трептения назад, и всичко се оплесква. За щастие проблемите с вълновите ефекти са по-силно изразени при по-високи честоти, например в светлинния спектър. Звука е с доста по-голяма дължина на вълната, и в случая източника на този звук е затворен в корпус, който отстрани може да се подплати с шумоизолационни материали. Остава да се работи по въпроса с решетката, откъдето преминава основно въпросния звук, но трябва да стане така, че да не се спира конвекцията на въздуха оттам, че иначе страда топлообмена. В огромната пустош между ушите ми преминаха няколко идеи, и развалих опитната постановка, която бях направил засега, ще оставя всичко да отлежи няколко дни, и после ще пробвам пак. После ще пиша тук да разкажа кое не е станало… 
|
| Съб Фев 03, 2018 10:45 pm |
|
 |
|
fred
|
В тонколоните се използва т.н. фазоинвертор. Т.е. звукът от предната страна на високоговорителя се излъчва директно (предна вълна) а от задната му страна (задна вълна) минава през канал с така подбрана дължина, че на изхода на канала /отпред/ излиза във фаза с звука от предната вълна. Още известно е и като басрефлекс.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Съб Фев 03, 2018 11:21 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1512 Местоположение: София
|
Авторите са жънали кинти в две платформи за crowdfunding: > Muzo - State of the Art Vibration Monitoring System (Кickstarter)> Muzo - State of the Art Vibration Monitoring Sys (Indiegogo)Има и коментари, разгледай какви са настроенията. Рекламното видео радва с обещания, но може схемата да се окаже ментак, не съм се задълбавал в изследване.
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Нед Фев 04, 2018 1:18 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Има доста решения, но работещите са за затворени обеми. Демек кола, стая ... Или както някой спомена по-горе активни слушалки. Мисля има един отворен проект с блекфин процесорите. За врата в полето или витрина  едва ли ще намериш решение. Макар че на някои самолетни/хеликоптерни двигатели има механично системи да намаляват шума (предполагам някоя тенекийка бръмчи в противофаза), но това е от раздела "една жена на опашката каза..."
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Фев 04, 2018 2:12 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|