|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:23 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
 Re: Програмируем dc/dc чип
Това при пасивен товар може и да стане, но при активен не е много ясно...
|
| Съб Яну 27, 2018 1:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ицо, това съм го оставил за последен вариант. Миро, панела е обикновен, няма никакви регулатори, а моето устройство трябва да управлява зареждачката, защото в същото време ще е и регулатор за алтернатор и батери мониторинг система, та всички тия неща ще трябва да са синхронизирани, за да не се бият помежду си. Алтернатора би трябвало да работи през цялото време, т.е. панела ще е само за бекап да трикъл чарджва батерията ако по някаква причина алтернатора спре. Демек пасивен/активен товар няма значение за сега. Между другото товара е инвертор, който захранва ел помпа.
|
| Съб Яну 27, 2018 4:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Има значение за управлението на това DC/DC. За да използваш максимално панела трябва толкова ток да цоцаш, че I*U да е на max. Ако товарът ти е пасивен, преценяваш какво напрежение ти трябва и го задаваш. Ако е активен обаче, ти задаваш някакво изходно напрежение на DC/DC-то, товарът обаче при новото напрежение ще има друга консумация, което ще доведе до load response на DC/DC-то. При това напрежението на панела или ще клекне или ще се вдигне и ти наново трябва да бъзикаш DC/DC-то. Може този процес да е сходящ, а може и да влезеш в безкраен цикъл на "иде ми - доде ми"...
|
| Съб Яну 27, 2018 5:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, инвертора и помпата ще работят само, когато и алтернатора работи, т.е. по това време панела няма да прави нищо. Когато само панела и дс/дс конвертора работят ще е само да зареждат батерията. Само с батерията няма опасност да стават такива неща, защото контролера ще контролира изходното на дс/дс конвертора според това в кой чарджiнг стейдж е батерията и каква е температурата и. Т.е. тока от дс/дс ще е функция на всичко това и последното нещо, което ще ме интерисува е дали натоварваме на макс панела. Отделно контролера ще следи всички параметри, така че ако трябва наистина някакво по-специално управление няма да е проблем да се направи. Но аз и затова искам дс/дс чип на който мога да задавам сет пойнта, точно за да не се занимавам да го следя дали е стабилен ли е или не. Такъв на който да му променям фийдбеека с електронен потенциометър ще е някакъв компромис между напълно автономен и такъв, дето да го направя с PWM от контролера. Та за сега ще пробвам първо оня специализирания чип, защото на него могат да му се зададат като параметри всички напрежения и тоци, ако нещо не става ще мина на обикновен конвертос с електронен потенциометър и чак накрая ако се наложи ще правя мой си конвертор с PWM от контролера. Все си мисля обаче че със специализирания чип ще стане въпреки, че има ограничение до 13.8V.
|
| Съб Яну 27, 2018 6:04 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
От това което прочетох , изглежда че ти трябва регулируем източник на ток , а не на напрежение.
|
| Съб Яну 27, 2018 6:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Проблемът на панелите е че като почнеш да ги товариш с ток, напрежението в един момент буквално се срива. На предната страница ти сложиха VA-характеристика може да я разгледаш. В твоя случай е още по-зле, понеже DC/DC като почне да му пада входното ще се опита да вдигне още тока, което ще доведе до още по-голям и необратим срив. Хубавото при теб е, че все пак сривът ще спре на 12V или там колкото ти е батерията. Демек ще има все пак някаква мощност... но ако примерно вместо на 27 свалиш на 12V сваляш КПД-то на панела 2+ пъти. Просто в този режим DC/DC-то се обезсмисля тъй като и с LDO ще имаш същия резултат, даже и LDO не ти трябва ама да кажем че ти трябва защита от високо напрежение в случай че нямаш консумация.
|
| Съб Яну 27, 2018 7:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ако прочете деташита на чипа от първа страница ще видите, че има всичко, дето ми трябва.
|
| Съб Яну 27, 2018 8:18 pm |
|
 |
|
velio
|
|
| Вто Фев 13, 2018 6:10 pm |
|
 |
|
hrpankov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Ное 04, 2014 3:12 pm Мнения: 114 Местоположение: Станке Лисичково
|
 и цялата тази щуротия за някаква си помпа дето да върти някаква си вода? Абе вие работа нямате ли си?
_________________А бе много я обичам Наталия Кобилкина, бе !! .. 
|
| Съб Фев 24, 2018 6:20 pm |
|
|