Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Термостат с UAA2016 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Термостат с UAA2016
Става въпрос за отоплителен радиатор, който си работи прекрасно и без проблеми. Термостатът му е изграден на базата на UAA2016.
Прикачени файлове:
uaa2016-app.gif
uaa2016-app.gif [ 21.55 KiB | Прегледано 7461 пъти ]

Идеята ми е да му добавя таймер, който да го включва и изключва и да го вкарва в икономичен режим в определени дни и часове. Въпросът е къде е най-приемливо да се намеся към оригиналната схема. Реле на захранването не е приемливо решение. Към момента имам два варианта с оптрон за изключване/включване. Единият е на гейта на триака. Става, но не ми допада много, защото схемата продължава да си работи, просто не включва нагревателя. Другият вариант е да прекъсна термистора. Схемата има защита и при отпадане на сензора спира да работи. Колебанието ми тук е, че като му вкарам смущения на висящия първи крак и понякога схемата заработва за момент. Без да я тормозя се държи уж стабилно, но не съм я оставял за по-дълго време да видя как ще работи.

Дайте някакъв акъл, къде е най-приемливата интервенция ?

Чет Дек 07, 2017 7:11 pm
Профил

Мнение Re: Термостат с UAA2016
Нали сензорът е NTC резистор? Вместо да го прекъсваш, го шунтирай или му включвай паралелно някакво съпротивление. Така ще симулираш висока температура и регулаторът не би трябвало да включва.

Не знам какви са ти съображенията за да не искаш да прекъсваш захранването, но аз бих направил именно това, заради по-високата сигурност.

Чет Дек 07, 2017 10:22 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Здрасти според мен също е приемливо на захранването, но също може и на чиновете S и B които в даташита са описани temperature reduction само трябва да погледнеш стойността на RB за да знаеш колко ще ти е сетпойнта след това, но като гледам снежинката на схемата най вероятно е около 5°С

Пет Дек 08, 2017 8:45 am
Профил
Аватар

lcr написа:
... Вместо да го прекъсваш, го шунтирай или му включвай паралелно някакво съпротивление. Така ще симулираш висока температура и регулаторът не би трябвало да включва.
...

Тоя вариант ми се вижда най-приемлив. Аз се заигравах в горната част на делителя и се получава каквото искам, но там трябва да преработвам оригиналната схема, което не ме устройва. А реле не искам, защото подходящото реле е прекалено голямо и щрака все едно си изпуснал нещо на пода.

Относно снежинката на схемата - това е т.н. икономичен режим и смъква температурата с до 5* от предварително зададената т.е. пак си работи, но поддържа по-ниска температура.

Пет Дек 08, 2017 10:37 am
Профил
Аватар

Шунтирането му е майката (с <3 кОма имитираш >40 градуса) поради друга причина: с прекъсване става да изключиш, но като искаш да включиш върху транзистора остават стотина или повече миливолта и това сбръчква температурната скала.

Това NTC 10kOhm най-вероятно ще е Typ 101 . Edit: да, ама не! Нещо са сбръчкали таблицата във викито, едно време не беше такава. Ей този PDF става за ориентиране, ама не е със стандартните сензори за термометри.

Пет Дек 08, 2017 12:36 pm
Профил

Здравейте,

Надявам се да не ми се разсърдите за намесата в темата.
Имам един стар радиатор с механичен термостат и ми писна всеки сезон да сменям термостата. Ако сложа тази схема в него къде ми предлагате да сложа NTC (около копчетата всичко е горещо)?
Благодаря предварително.

Пет Дек 08, 2017 6:46 pm
Профил
Аватар

Най-отдолу на най-студеното / отдалечено от нагревателя място. Но като полезна идея бих ти препоръчал да си измислиш "разклонител" с терморегулатор и после да му ръгаш к'вато печка имаш под ръка. Съответно и термодатчика, сериозно изолиран, може да се изнесе на най-подходящото място.

Пет Дек 08, 2017 8:30 pm
Профил

Има готови външни терморегулатори тип "разклонител", но не са прецизни - самонагрева в тях е достатъчен за да не мерят вярно.
А момента с изнасянето на термодатчика е доста рискован - колкото и да го електро-изолираш винаги има риск някое пълзящо мъниче да се заиграе с висулката. Вариант макс ми се струват термоконтролерите с отдалечен радио сензор ...

Пет Дек 08, 2017 8:47 pm
Профил

И идва жената/бабата/лелята мести радиатора в другата стая и той почва да си се нагрява... нагрява ... нагрява докато не дойде мъничето и не залепне за 120 градусувия радиатор.

Съб Дек 09, 2017 11:17 am
Профил

Айк така се придобива опит, имахме навремето такъв, отгоре яйца да пържеш, брат ми от 2-3 пъти се научи, а на село беше маслен, повече от 40-45 едва ли ставаше, кога щеше да се научи с него

Съб Дек 09, 2017 12:13 pm
Профил

ike написа:
И идва жената/бабата/лелята мести радиатора в другата стая и той почва да си се нагрява... нагрява ... нагрява докато не дойде мъничето и не залепне за 120 градусувия радиатор.

Първо, изброените от тебе усери няма да тръгнат да местят, ами ще се ти се обадят, или ще викнат комшията...
Когато има някакъв риск, опасност свързана с работата на някакъв уред има само едно решение - защита. Т.е. ако се приеме че над 60 градуса е рисковано се слага отделна защита (както на бойлера) и тя не допуска такива температури. Ако някой иска да се топли с радиатор който вдига 100 градуса като нормална работна температура, няма как да му се помогне - в смисъл тоя регулатор за които говорим може да дефектира и не се брои за защитна функция. Мерките тогава са ограда, заграждение, трап, кльон, табела, бодлива тел и тем подобни за надеждно отделяне на потребителя от "умъртвителя"...
Аз изобщо не мога да приема да има такива уреди - в смисъл печка на дърва, или радиатор от който да трябва да се пазиш - има си достатъчно нискотемпературни конвектори, например адакс и подобните, и там съотношението на мощност към площ е такова че няма как да се стигнат опасни температури. Струва ми се че в ЕУ темата е обект на нормативни документи и изисквания, дето обаче не са в полезрението на "нео", "те-си-знаят" и подобни псевдо-производители.
Но точката със защитата си е важна - който прави модификации, или дори само да избира уред, да се съобразява с нуждата от защита.
В конкретния случай бих доуточнил че идеята е отдалечения термостат да е допълнение към вградения, като вътрешния се сложи на висока температура така че да го играе защита. И да се провери че има още поне термопредпазител във въпросния уред.

Съб Дек 09, 2017 4:26 pm
Профил
Аватар

А бе в "малките" зими досега карах на два конвектора за по 25лв и дори те не пареха опасно, а подобен уред без втора (че и трета - стопяема) защита отдавна не съм виждал.
Дори се канех в кутийка на стената да им сложа допълнително тъп електромеханичен регулатор (така беше из гръчко), но не намерих подходящ, а после минах на вълна климатици, но сагата се проточи...
Както и да е, сега съм доволен: при съмнение за студено включвам климатика и той си знае. Настроени са на 20-22 градуса а термометрите показват малко повече. Имат си и функция "следи дистанционното", но не я ползвам.

Съб Дек 09, 2017 5:10 pm
Профил

bongo_x2 написа:
...Имат си и функция "следи дистанционното", но не я ползвам.

Значи си взел Gree? Аз имам един такъв, пробвах "I Feel" функцията и има идея в нея. Кофти е че се ползва инфрачервения канал за да връща дистанционното измерванията, но това е и вид защита за "онзи" случай в който тъщата премества конвектора (като не се "виждат" с дистанционното няма да му ползва измерванията).
Сега са внесли (тая година) едно интересно тяхно моделче - Hansol. Сърбят ме ръцете да сменя единия "старец" в апартамента с такъв, ама 1500лв не ми се дават. Макар че е добро животно (за парите си) - двойнороторен sanyo компресор, 1300 грама фреон на 12-ката. Силна машина и според руснаците тиха и здрава. Преди време като си вземах моето "гре" не внасяха такива, само 2000-лв-овите U-Crown. Иначе сигурно хан-соло щеше да виси сега отвън...

Съб Дек 09, 2017 6:36 pm
Профил
Аватар

Мнье, Midea взех щото бяха единствените с йонен / плазмен филтър на разумна цена, пък и ме зарибиха, че вътре било японско.
Той филтърът нещо бутафорен ми се вижда, а вътре не съм отварял, но засега съм повече от доволен. Дори в по-малката стая ми идва твърде мощна тази девятка, а по-малки нямаше.
А следенето на дистанционното не го ползвам не само заради несигурността на връзката, а и защото удобното място на дистанционното не пасва с мястото за мерене на температура. То е въпрос на монтиране на поставката де, но и така ми е комфортно, пък и по-простото дава по-малко дефекти.
Всъщност номера е да налучкам градусите и после: само On/Off.

A, има и Turbo ако си се прибрал прегрял или премръзнал, пък климатика бил изключен.

Съб Дек 09, 2017 6:49 pm
Профил

Нищо японско няма вътре :D , ама важното е да топли.

Нед Дек 10, 2017 11:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]