Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Машинки за BGA rework 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Машинки за BGA rework
Той Груби като гледам иска да премества чипове (Виртекси). Това пък си е съвсем висш пилотаж с неясен изход от полета :)

Ем трябва да го свали жив, после да се реболва, после позиционирането... Аре ако се слагат на чиста платка е лесно, през стенсила и в печката. Ама ако се монтират на наситена платка е тотално извращение :)

Чет Дек 07, 2017 2:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Искам да пробвам дали може да върши работа,
не ме интересува дали ще се изплати или няма,
дали ще взема едни пари или не. Щом като
никой тук директно не е настъпвал мотиката,
може аз да я настъпя.

Но ако има 10% шанс да проработи, ще се радвам
че аз или някой друг ще научи нещо ново,
и ще има работещ инструмент за спешни и
не-толкова спешни случаи. С Виртексите
приключих отдавна (направих нови платки),
но човек никога не знае.

Не мисля, че е толкова специфично - чипове
за смяна има навсякъде. Ако може да се ремонтира,
ще трябва. Ако е залепено, нищо не може да се направи.

Ако ще е чалга, нека да е рошава :) Ония, огладените - не ми харесват.

Чет Дек 07, 2017 2:44 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
ако ще работиш BGA, трябва да има някаква система за точно позициониране. обикновено става с 2 камери (едната гледа платката отгоре, другата BGA чипа отдолу. съответно имаш 2 линейни и един ъглов манипулатор да наместиш чипа точно...

Имаше и някакъв пиниз с призма - едка камера гледа платката и чипа едновременно. Като си готов, натискаш бутона "аре хоп", и след това всичко се случва автоматично.

Чет Дек 07, 2017 3:32 pm
Профил

E то пиниза е да има и xray inspection, който да се ползва и при плейсмента...
Друг пениз е двойна или разделена камера, за да не се налага да местиш при голямо увеличение.

Чет Дек 07, 2017 4:04 pm
Профил

Ерсата е горе долу като това което описва дедо. Има бленда по х и у да духа само чипа, има оптична система за позициониране и има миктометри по Х и У. Сама си вдига и слага чипа, добре изглежда но според мен не е за мен
: D

Чет Дек 07, 2017 4:24 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Няколко хиляди платки съм минал през машинка подобна първата. Ако някой го интересуват подробности нама проблем да споделя опит.

Чет Дек 07, 2017 5:56 pm
Профил
Аватар

ще пиша на лични, благодаря

Чет Дек 07, 2017 6:32 pm
Профил
Аватар

Успех!
А онова с лаптопското проблемно видео нямаше да стане такава сага ако реболването не беше съизмеримо с цената на шляптопа :)

Чет Дек 07, 2017 10:44 pm
Профил

Купихме подобна по проект. Но колегата ги дава в Микрон да ги монтират платките. Даже отказа да я пробваме. То читаво описание не намерихме. И е с проста Тв камера- няма едновременно да гледа чипа отдолу и площадките, че да се напаснат. Отказа се и да я пробваме- явно са го наплашили там като ги е гледал и не смее :)
Тони искаше да се пробваме, но колегата нещо се размънка и така и си стои за украса.
Още ми е мерак, а и нотбук стои в шкафа и чака. До сега 3 пъти го кърпиха и си мина психологическата граница за поддръжка спрямо нов (на старо), както се и случи.

Съб Дек 09, 2017 4:14 am
Профил WWW

Аз не съм сигурен как точно работи камерата, гледах видео на ерсата и като че ли наместването е спрямо снимка или пък с призми не ми замяза да е с две камери, но може да бъркм. Аз го мислих час два и измислих, че няма смисъл.

Съб Дек 09, 2017 5:08 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Има колеги, които успешно се справят в сервизни условия. Снимките са копирани от форум за ремонт - http://repair-bg.com/index.php
На снимка 1 е опакования борд от телевизор, от който трябва да се свали чипа и след това да се върне на мястото му. На снимка 2 е борда с разпоен чип. На снимка 3 е самия чип - виждат се проблемите. Чипа се реболва и се връща на мястото му и нещата се получават.

Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 79.57 KiB | Прегледано 4621 пъти ]
2.jpg
2.jpg [ 106.86 KiB | Прегледано 4621 пъти ]
3.jpg
3.jpg [ 70.98 KiB | Прегледано 4621 пъти ]
Съб Дек 09, 2017 10:39 am
Профил
Аватар

Дедо това наистина е интересна идея не ми бе хрумвало нещо такова, в случая на видеото не сваля процесора а само паметта която му е поставена отгоре по технология PoP
трябва много точно да знаеш височината на инструмента с който работиш защото работата е за десети от мм колкото са колабиралите топки на BGA-то за да не остържеш и процесора отдолу

колкото за тези машинки, абсолютно безмислени са, независимо колко пари струват и кой ги е правил, виждал съм такива от $500 до $50 000
на времето се набутах сума колкото за една хубава кола на старо ($10К) и да сме разпоили не повече от 10 чипа докато разберем че всичко което тази машина предлага може да го направим и ръчно с една духалка с долу-горе същата успеваемост.

защо има пазар за тях? защото има много хора които не разбират и имат повече пари отколкото акъл (като мен на времето), и си мислят че машината прави нещо, а на практика човека е този който прави нещата да се случват в този процес а не машината.

всеки пич от GSM сервизите по разни гаражи са стигнали до същият извод, всичко е въпрос на практика, ще развалиш 1-2-10 платки докато им хванеш цаката, но накрая се свиква

много е важно да си направиш екранировка около чипа с фолио за да не прегрееш останалите елементи наоколо, подгряването отдолу помага да не се деформира платката от разликата в температурите отгоре и отдолу като нагряваш

Пет Дек 15, 2017 10:26 am
Профил

Всички твърдят, че ИР не е същото като духалото. За разпояването- да. Ако искаш да запояваш си трябва ИР. Нотбука като ми се прецака и го погледнаха, веднага ми казаха, че е мъчен с горещ въздух.

Пет Дек 15, 2017 11:01 pm
Профил WWW
Аватар

bobihot написа:
Всички твърдят, че ИР не е същото като духалото. За разпояването- да. Ако искаш да запояваш си трябва ИР. Нотбука като ми се прецака и го погледнаха, веднага ми казаха, че е мъчен с горещ въздух.

Явно и тук е "до вкус". Преди време си приказвах с един юнак занимаващ се с подобна дейност. Имаше няколко станции - и с топъл въздух и IR. Предпочиташе да бачка на тая с топлия въздух.

Съб Дек 16, 2017 1:37 pm
Профил
Аватар

и етажерка за платките с подгряване си трябва :)
но машинката това вече си го има

Съб Дек 16, 2017 2:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща