|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:18 pm
Управление на големи контактори с релета
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Управление на големи контактори с релета
Страница 21 на това: https://www.maximintegrated.com/en/design/tools/appnotes/6330/MAXREFDES150MAIN_SCH_RA.pdfДобър пример как се прави - е, реклама на чиповете на максим е, но има доста интересни детайли. Входовете ги правят с MAX31913 - на по-горните страници в схемата се виждат реализации на аналогови входове.
|
| Пон Авг 28, 2017 11:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Мммм масата на контролера към корпуса хич не е добра идея, ако може да нямат нищо общо е перфектният вариант, иначе аз лично мога да ти покажа как почти сигурно ще те рестартвам. Филтъра ти също е малко интересно направен, въпреки че ако тов акоето изглежда като предпазител е предпазител тогава е ОК, ако са дросели не е много ОК. Значи с този филтър, в момента в който си вържеш масата към корпуса, сети се какво ще се случи. п.с. най-накрая кокалчетата ми решиха проблема, едно "!" в един if .... гледам го вече 8 часа, и се чудя какво не правя както трябва, написах 3 различни алгоритъма за синхронизация и нито един не работеше за конкретено тези данни, но нито веднъж не разгледах самият код който генерира данните  ехххх друго си е да гадаеш по човешки кокалчета 
|
| Пон Авг 28, 2017 11:31 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
една възглавница ще ти помогне повече от кокалчетата
|
| Вто Авг 29, 2017 12:16 am |
|
 |
|
ToHu
|
след малко ще се срещна с нея, снахраних котьо, сега чакам мен да ме нахранят .. евентуално
|
| Вто Авг 29, 2017 12:26 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Искам да благодаря на Дедо и на Тони за напътствията. Тези дни изчетох де що има за EMI и как се постоява платка за намялаването им! Би трябвало при следващата платка да няма такива ядове, че даже и да може да мине лаборатория ПП: То и сега би трябвало да може понеже източникът на смущението е външен, но някой слънчев ден като се сдобия със спекрален анализатор ще съм 100% сигурен 
_________________www.elkran.com
|
| Пон Сеп 04, 2017 8:32 am |
|
 |
|
ToHu
|
Евентуално ще минеш за излъчване но ще се рестартваш ма всеки разряд  . Да намалиш твоите излъчвания като цяло е по-лесно от това да се предпазиш от чужди, и не само излъчвания разбира се.
|
| Пон Сеп 04, 2017 8:55 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Така! Оказа се, че проблемът няма нищо общо със смущения. Причината се казва Миркон 20, но това е за друг раздел! С прости думи освен другите къси по платката, които намерих е имало и едно м/у два изхода(не съм сигурен дали са само 2), което обаче е звънящо - появява се рядко, но когато се случи успява да свали контролера. Та като оставим това, аз направих нова платка, която се сериозно натоварена с филтри. Сложил съм 2x1000u и 2х330uH след Грец-а, 2х330uH + 4x100n Х2 на входа. Мисля, че съм прекалил доста, но все пак си мислех, че ми трябва яка филтрация. Тексас Инструментс даваха в един техен AN да се използват стойности от около 1u след Грец-а, примерно. Мога ли да попитам какви стандартни и предполагам достатъчни стойности използвате за тези неща? Благодаря!
|
| Нед Сеп 10, 2017 1:50 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хех?!
чак такива работи би трябвало да им се случват значително рядко. ще му звънна на Фори да му обясня случката. би трябвало да са заинтересовани да си проследят случая и най-малкото да си коригират контрола. имаш ли възможност да им пратиш платката, да си я разгледат? не обещавам и аз да се изтъркалям дотам, но ако имам възможност, ще хвърля едно око. правили са ми декари платки и много рядко съм имал неотбелязан дефект (примерно до 5 промила). което мога да помогна, е да не те отсвирят, а да си сложат очилата.
правило за големината на кондензаторите няма. освен, че са задължителни и на входа, и на изхода и трябва да имат някаква минимална стойност. колко да е, е въпрос на конкретния чарк, но по принцип е поне 47uF. повече е по-добре, ама 10,000uF е малко прекалено. и не съжалявай, че си се презапасил с филтри - това е правилния подход за липса на главоболие.
|
| Нед Сеп 10, 2017 3:56 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Изобщо не съжалявам. Аз много левел качих покрай тези неща - опроводяване, смущения от R,L и C по платката и т. н. Просто искам да си приготвя нещо изпитано, което да си го ползвам като стандарт. 47u добре, а за дросел/бобина/индуктивност? Това за след грец-а. А при входните? Гледам тук едни входни филтри, на които пише за медицинска техника, с по 0.8mH и 47n + 2.2n(предполагам 2.2n е Y1 към земя). Да го кажа малко теоретично - какви честоти трябва да филтрира входния филтър(макар че той може да филтрира и изходящи, а това е друга тема) и какви филтъра след Грец-а? ПП: Ами не ги знам какво са правили обаче за мен двете платки са извадени много рано и не са се ецнали добре! Крайно недоволен съм. Те са 2 единични платки и двете са зле. Втората мисля, че ще я спася и ще стане за използване. На първата още има елементи и съм правил всякакви неща - драл съм със скалпер, късал съм дири и т. н. Не знам дали става за feedback. Едва ли ще поръчам втори път.
|
| Нед Сеп 10, 2017 4:56 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Дедо, ти как подбираш варисторите за защита на триаците? При нормални обстоятелства нито пиковете са големи, нито времената. Обаче като вземе да по-остарее контaктора или като се натовари, или като нагорят контактите...
|
| Пет Сеп 15, 2017 3:20 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Момци, тази работа не е като онази работа... Тези хакъли дето ми ги давате не са ОК. Ето какво е положението - изработил съм нова платка, изградена като по учебник. Входен филтър с индуктивност и X/Y кондензатори(всъщност са само X понеже нямаше Y в момента) и варистори, филтър след трафа, импулсен стабилизатор с LC филтър на изхода. Вместо релета съм сложил триаци, с отпоизолация, филтрираща RC група и варистор. Схемата е опроводена по учебник - захранването е звезда, поставени са мъниста и декаплъри, кварцове и т.н. са на безопасно място и няма дири покрай тях, пуснати са GND за намаляване на диполите, отсранени са несвързани острови, другите са с по няколко контактни точки, силовите линии са изолирани с големи отстояния, TVS-и са поставени, където трябва, платката е опроводена 90% на ръка. Консумирам около 500мА от траф 1А, като най-големият ми консуматор е 1 LED 3W, който съм свързал директно след Грец(не минава през стаблизатора). Опитвам се кажа, че каквото мога съм го направил! Въпреки това не е достатъчно! Тествах управлението си на голяма машина - кран с мотор на подема 12kW. При нормални условия всичко е 6, но когато започнеш да включваш многократно подема в дадена посока(примерно опитваш да си нагласиш куката, за да вдигнеш нещо, напрактика помпиш бутона), това, което става, е че при тези резки пускове на големия двигател напрежението на мрежата (230V) яко играе. Няма нужда даже да го меря - светодиода мига като светомузика в такт с двигателя.... И съответно след 10-15 пуска успяваш - събаряш контролера! Това, което съм виждал на едно жабарче(инталианче), е голям кондензатор - примерно 10000uF предполагам след стабилизатора. Това ли е оптималния вариат? Аз съм се подготвил да добавя батерия, но не знам колко ще е ефективно в случая... Отворен съм за предложения! Благодаря! ПП: Само да кажа, че софтуерно решение не е вариант. Не става да огранича броя на пусковете за интервал или скоростта на сканиране. Не го харесват така!
|
| Съб Дек 02, 2017 10:47 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии то това е друга бира, бе. Големият кондензатор по-помага преди стабилизатора. Освен това още при проектирането трябва да приемеш, че мрежовото ще играе 180-250В и няма да сбъркаш (навремето беше 180-242В, ама ся го повдигнаха уж). Ако и това не помогне - не е виновно твоето животно, а някое дето е опъвало жиците.
Друг е въпросът ако има изискване за работоспособност при краткотрайно отпадане на мрежовото - там може и до акумулатор да се опре.
|
| Съб Дек 02, 2017 11:47 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Това, че не е виновно моето у-во, ми е ясно. Подобни сривове на захранването могат да се дължат на хиляди неща - от стара инсталация, до недобре изчислена такава, стар двигател и др. Нищо не може да се направи по този въпрос! Просто трябва някак да се предпазя от тези неща. Аз, както споменах, вече съм опирал до батерия - при захранване шинопровод. Тогава направо се откача захранването за големи интервали. Само че до някъде не го харесвам този вариант, защото при постоянно ползване прави много разряди на батерията и не знам колко време ще изкара така. Може би по-питомния вариант е с голям кондензатор, защото няма да се прецака толкова бързо(предполагам).
|
| Съб Дек 02, 2017 11:57 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Ами виж защо се гипсира контролера. Че ако е WDT, причините са едни, ако е BOR, са други. Не малко от контролерите имат регистър в който се пази какво е предизвикало последния ресет.
|
| Съб Дек 02, 2017 12:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ха че то това трябва да се проверява според мен винаги.
|
| Съб Дек 02, 2017 12:03 pm |
|
|