| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
 Търся FA5331M (PFC IC от Fuji)
Случайно някой да се сеща откъде може да се достави бързо? Иначе го намирам само в ебей и ще отиде месец... У нас го намирам само в DIP корпус а ми трябва smd.
|
| Пон Окт 09, 2017 4:06 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Търся FA5331M (PFC IC от Fuji)
вземи тия от ebay - Англия, и ги питай предварително дали наистина ги имат на склад или ще ги чакат от Китай - прерових тук и там, ама май го няма.
|
| Пон Окт 09, 2017 5:18 pm |
|
 |
|
michev
|
От Али-то "AliExpress Standard Shipping" идва доста бързо - обикновенно в долната си граница, да не казвам че понякога и по-бързо. Та, няма да е месец а половин.
|
| Пон Окт 09, 2017 10:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз поръчах DIP-а да видим дали няма да мога да го лепна за пробата... че не съм сигурен дали е от чепа или трафа. Май трябваше да си купя и LCR метърче 
|
| Вто Окт 10, 2017 9:21 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Да споделя малко практически опит с тоя чип... Вместо дросела на PFC, който традиционно е заврян на някое неудобно за демонтаж място, можеш да използваш, какъвто имаш, няколко милихенри, оразмерен на принципа на М. Пух. Естествено, това е само за тест на PFC - дали потегля и има напрежение в изхода. За тест с компресора, само с неговия си дросел... Въпросният чип се преселва във вечните силиконови полета, след като това направи и силовия ключ на PFC. Та преди да сменяш чипа, виж дали е жив.
|
| Вто Окт 10, 2017 12:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
бах го... реших да позамеря по-подробно платката, включвам и... няма никой. Мосфета си е отишъл и той  Значи аз като ми донесоха платката уж била ремонтирана, само трябвало да се смени транзистора на импулсното. Смених го и без да гледам други работи я включих при което бушона (5А ) цъфна красиво и мосфета на PFC-то беше окъсил. Не знам дали и преди не е бил така или при тоя гаф. Но го смених и след това повече не съм я захранвал директно, а само през 40W ламба. И тъй като ламбата светнa погледнах само какво се случва - PFC-то цъкаше яко, над 90% запълване без видимо да се влияе от входното напрежение. А входното (след греца) пък не можеше да мине 9-10V. Въпреки всичко след дросела и диода си вдигаше до около 250V. По това че вдига толкова заложих че самият дросел е жив още. Като изключа пък тия 250V им трябва мнооого време докато се разредят, демек голямата консумация не е от там, а на входа. Така сведох вариантите до чепа или обратните му връзки... Не открих нищо по връзките и стигнах до извода че трябва да пробвам смяна на чепа. Въпросът е че с ламбата го държах сигурно поне половин час докато мерих... и до последно си щракаше. Днес включвам и ламбата пак свети, ама ключа вече не щрака, направо си е окъсил  Лошото е че нямам повече такива мосфети, но то и новия чеп още не е дошъл така че за днес отпада...
|
| Вто Окт 10, 2017 12:53 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Нещо което забравих в предишното мнение. Навремето, борбата ми около тоя чип беше с едно творение на LG. Изгарянето на ключа и на чипа, се оказа вторичен ефект от прекъсване на резисторите в делителите за високите напрежения - ОВ на PFC, входно напрежение и т.н. Неясно защо, с течение на времето, всички резистори (тру хол) във високоволтовите вериги станаха мегаоми и гигаоми...  Извън темата - едно от нещата които ми харесваха в тъпото LG, беше един корав PTC в силовата част. Като загине PFC, не изгарят предпазители. PTC кротко дърпа шалтера. Няма взривове. Тишина и спокойствие.
|
| Вто Окт 10, 2017 1:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Време ми е за очила... не си е заминал мосфета, аз слагах малко жици и съм окъсил  Иначе чепа дето заръчах от KSP Electronics още го няма... но реших да позамеря и май нещата отиват към дросела. Ето как тръгва: червеното е входа (след греца) синьото е изхода (след диода на PFC-то) Жълтото е гейта на ключа Зеленото е дрейна т.е. дросела... Видимо от картинката напрежението стига докъм 170-180V и чепа почва да щрака. При което входното напрежение (червено) буквално се срива. Малко зум в момента на срива: Първото щракане ОК, второто ОК, третото ОК.... При четвъртото обаче има едно звънене. На следващото - 2 звънкания и нататък доста време има по 2-3 звънеца... Не е нормално да звъни така нали? Освен ако няма окъсени витки. Между другото то не е баш чист дросел, има още една намотка, която се ползва за захранване на чепа. Иначе след време се получава следната картинка: Тук нищо особено. Вижда се че входното не може да дигне повече от 10-на волта. Изходното обаче стабилизира на около 350V. И гейта го държи вече с много по-голямо запълване. Фактът че запълването се променя според напрежението ме кара да си мисля че чепът всъщност може и да е здрав...
|
| Вто Окт 10, 2017 6:18 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Аз да питам за всеки случай - греца на входа нали си го гледал дали е здрав? Отделно 40Вт ламба са много малко за захранване с ПФЦ - вземи поне 100Вт. Аз успях да си взема един 150Вт филипс на времето преди зелените да прецакат нещата ама и той светка по някога с някои ПФЦта дори когато са здрави...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Окт 10, 2017 7:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе пробвах и с 100Вт, пак свети... Между другото картинките са на празен ход. Импулсното има джъмпер на ON-a така че културно е изключено. Остава само един голям кондензатор, който му трябва повече от минута да се разреди след изключване, т.е. видимо няма консуматори след PFC-то. Ако откача мосфета, кондензаторът се зарежда и ламбата изгася много бързо. Но и с PFC кондензатора пак се зарежда и то почти до 350V. Само дето ламбата не ще да изгася...
|
| Вто Окт 10, 2017 8:34 pm |
|
 |
|
Koleto
|
Ам я кажи по-подробно каква платка бориш и какво има точно след това PFC? Иначе при 10В на входа за да стигне 400В в кондензатора е нормално да бичи на 90 и повече % и ламбата да ти свети. А колко е напрежението след греца със 100Вт лампа?
|
| Вто Окт 10, 2017 11:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Платката е от някаква машина, нямам идея каква точно но е от печатница. След пфц-то има импулсно от което прави доста (поне 6-7) напрежения, но за момента съм го изключил. За съжаление има и някакви сигнали, най-вероятно си мерят напреженията и ги пращат към кораба майка с цел диагностика. И заради тях сигурно няма да стане да се замести с друго захранване. А пък за ламбите, значи аз слагам ламба понеже без ламба си топи предпазителя. Така че си има сериозен проблем с консумацията (тока през ключа и дросела). Пробата с 100Вт крушка я направих с цел да видя дали ще има някаква промяна в запълването, т.е. дали чепа реагира при по-голям ток. Разлика в запълването нямаше, но и напреженията останаха почти същите. С две думи не видях нещо за което да се хвана и продължавам да се чудя дали в дросела или в чепа ще да е проблема...
|
| Сря Окт 11, 2017 12:10 am |
|
 |
|
miro_atc
|
@Koleto пак имам да те черпя  Тая сутрин докато си пиех кафето реших пак да мерна с 100Вт и то взе че тръгна. При предишната проба май още не бях откачил импулсното и заради това вероятно е светила ламбата... Нещо напоследък се хващам че ме мързи да мисля  Чакам софтуера да тръгне само с next, next... а хардуера сам да си изпише проблемите 
|
| Сря Окт 11, 2017 9:39 am |
|
 |
|
Koleto
|
А честито! Живи и здрави някой ден ще се черпим 
|
| Сря Окт 11, 2017 11:53 am |
|
|