Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Търся FA5331M (PFC IC от Fuji) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Търся FA5331M (PFC IC от Fuji)
Случайно някой да се сеща откъде може да се достави бързо? Иначе го намирам само в ебей и ще отиде месец... У нас го намирам само в DIP корпус а ми трябва smd.

Пон Окт 09, 2017 4:06 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Търся FA5331M (PFC IC от Fuji)
вземи тия от ebay - Англия, и ги питай предварително дали наистина ги имат на склад или ще ги чакат от Китай - прерових тук и там,
ама май го няма.

Пон Окт 09, 2017 5:18 pm
Профил

От Али-то "AliExpress Standard Shipping" идва доста бързо - обикновенно в долната си граница, да не казвам че понякога и по-бързо. Та, няма да е месец а половин.

Пон Окт 09, 2017 10:09 pm
Профил

Аз поръчах DIP-а да видим дали няма да мога да го лепна за пробата... че не съм сигурен дали е от чепа или трафа. Май трябваше да си купя и LCR метърче ;-)

Вто Окт 10, 2017 9:21 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Аз поръчах DIP-а да видим дали няма да мога да го лепна за пробата... че не съм сигурен дали е от чепа или трафа. Май трябваше да си купя и LCR метърче ;-)

Да споделя малко практически опит с тоя чип...
Вместо дросела на PFC, който традиционно е заврян на някое неудобно за демонтаж място, можеш да използваш, какъвто имаш, няколко милихенри, оразмерен на принципа на М. Пух.
Естествено, това е само за тест на PFC - дали потегля и има напрежение в изхода. За тест с компресора, само с неговия си дросел...
Въпросният чип се преселва във вечните силиконови полета, след като това направи и силовия ключ на PFC. Та преди да сменяш чипа, виж дали е жив.

Вто Окт 10, 2017 12:03 pm
Профил

бах го... реших да позамеря по-подробно платката, включвам и... няма никой. Мосфета си е отишъл и той :-(

Значи аз като ми донесоха платката уж била ремонтирана, само трябвало да се смени транзистора на импулсното. Смених го и без да гледам други работи я включих при което бушона (5А ) цъфна красиво и мосфета на PFC-то беше окъсил. Не знам дали и преди не е бил така или при тоя гаф.
Но го смених и след това повече не съм я захранвал директно, а само през 40W ламба. И тъй като ламбата светнa погледнах само какво се случва - PFC-то цъкаше яко, над 90% запълване без видимо да се влияе от входното напрежение. А входното (след греца) пък не можеше да мине 9-10V. Въпреки всичко след дросела и диода си вдигаше до около 250V. По това че вдига толкова заложих че самият дросел е жив още. Като изключа пък тия 250V им трябва мнооого време докато се разредят, демек голямата консумация не е от там, а на входа. Така сведох вариантите до чепа или обратните му връзки... Не открих нищо по връзките и стигнах до извода че трябва да пробвам смяна на чепа.
Въпросът е че с ламбата го държах сигурно поне половин час докато мерих... и до последно си щракаше. Днес включвам и ламбата пак свети, ама ключа вече не щрака, направо си е окъсил :-(
Лошото е че нямам повече такива мосфети, но то и новия чеп още не е дошъл така че за днес отпада...

Вто Окт 10, 2017 12:53 pm
Профил
Аватар

Нещо което забравих в предишното мнение.
Навремето, борбата ми около тоя чип беше с едно творение на LG. Изгарянето на ключа и на чипа, се оказа вторичен ефект от прекъсване на резисторите в делителите за високите напрежения - ОВ на PFC, входно напрежение и т.н.
Неясно защо, с течение на времето, всички резистори (тру хол) във високоволтовите вериги станаха мегаоми и гигаоми... :D

Извън темата - едно от нещата които ми харесваха в тъпото LG, беше един корав PTC в силовата част. Като загине PFC, не изгарят предпазители. PTC кротко дърпа шалтера. Няма взривове. Тишина и спокойствие.

Вто Окт 10, 2017 1:09 pm
Профил

Време ми е за очила... не си е заминал мосфета, аз слагах малко жици и съм окъсил :-(

Иначе чепа дето заръчах от KSP Electronics още го няма... но реших да позамеря и май нещата отиват към дросела.
Ето как тръгва:

Прикачени файлове:
f1.png
f1.png [ 32.95 KiB | Прегледано 4570 пъти ]

червеното е входа (след греца)
синьото е изхода (след диода на PFC-то)
Жълтото е гейта на ключа
Зеленото е дрейна т.е. дросела...

Видимо от картинката напрежението стига докъм 170-180V и чепа почва да щрака. При което входното напрежение (червено) буквално се срива.

Малко зум в момента на срива:
Прикачени файлове:
f2.png
f2.png [ 34.73 KiB | Прегледано 4570 пъти ]

Първото щракане ОК, второто ОК, третото ОК.... При четвъртото обаче има едно звънене. На следващото - 2 звънкания и нататък доста време има по 2-3 звънеца...
Не е нормално да звъни така нали? Освен ако няма окъсени витки. Между другото то не е баш чист дросел, има още една намотка, която се ползва за захранване на чепа.

Иначе след време се получава следната картинка:
Прикачени файлове:
f3.png
f3.png [ 33.43 KiB | Прегледано 4570 пъти ]

Тук нищо особено. Вижда се че входното не може да дигне повече от 10-на волта. Изходното обаче стабилизира на около 350V. И гейта го държи вече с много по-голямо запълване. Фактът че запълването се променя според напрежението ме кара да си мисля че чепът всъщност може и да е здрав...

Вто Окт 10, 2017 6:18 pm
Профил

Аз да питам за всеки случай - греца на входа нали си го гледал дали е здрав? Отделно 40Вт ламба са много малко за захранване с ПФЦ - вземи поне 100Вт. Аз успях да си взема един 150Вт филипс на времето преди зелените да прецакат нещата ама и той светка по някога с някои ПФЦта дори когато са здрави...

Вто Окт 10, 2017 7:00 pm
Профил ICQ

Koleto написа:
Аз да питам за всеки случай - греца на входа нали си го гледал дали е здрав? Отделно 40Вт ламба са много малко за захранване с ПФЦ - вземи поне 100Вт. .

Абе пробвах и с 100Вт, пак свети... Между другото картинките са на празен ход. Импулсното има джъмпер на ON-a така че културно е изключено. Остава само един голям кондензатор, който му трябва повече от минута да се разреди след изключване, т.е. видимо няма консуматори след PFC-то.
Ако откача мосфета, кондензаторът се зарежда и ламбата изгася много бързо. Но и с PFC кондензатора пак се зарежда и то почти до 350V. Само дето ламбата не ще да изгася...

Вто Окт 10, 2017 8:34 pm
Профил

Ам я кажи по-подробно каква платка бориш и какво има точно след това PFC? Иначе при 10В на входа за да стигне 400В в кондензатора е нормално да бичи на 90 и повече % и ламбата да ти свети. А колко е напрежението след греца със 100Вт лампа?

Вто Окт 10, 2017 11:09 pm
Профил ICQ

Платката е от някаква машина, нямам идея каква точно но е от печатница.
След пфц-то има импулсно от което прави доста (поне 6-7) напрежения, но за момента съм го изключил. За съжаление има и някакви сигнали, най-вероятно си мерят напреженията и ги пращат към кораба майка с цел диагностика. И заради тях сигурно няма да стане да се замести с друго захранване.
А пък за ламбите, значи аз слагам ламба понеже без ламба си топи предпазителя. Така че си има сериозен проблем с консумацията (тока през ключа и дросела).
Пробата с 100Вт крушка я направих с цел да видя дали ще има някаква промяна в запълването, т.е. дали чепа реагира при по-голям ток. Разлика в запълването нямаше, но и напреженията останаха почти същите. С две думи не видях нещо за което да се хвана и продължавам да се чудя дали в дросела или в чепа ще да е проблема...

Сря Окт 11, 2017 12:10 am
Профил

@Koleto пак имам да те черпя ;-)

Тая сутрин докато си пиех кафето реших пак да мерна с 100Вт и то взе че тръгна. При предишната проба май още не бях откачил импулсното и заради това вероятно е светила ламбата...

Нещо напоследък се хващам че ме мързи да мисля :-( Чакам софтуера да тръгне само с next, next... а хардуера сам да си изпише проблемите :-(

Сря Окт 11, 2017 9:39 am
Профил

А честито! :wink:
Живи и здрави някой ден ще се черпим :partyman:

Сря Окт 11, 2017 11:53 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]