| Автор |
Съобщение |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 582 Местоположение: Бургас
|
 Re: Ремонт на Електрожен Фрониус.
В тези случаи е добре лампата да се свърже след електролитните кондензатори на греца (след като се проверят, разбира се).
|
| Пет Авг 18, 2017 7:43 am |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Много благодаря за насоките  Това в смисъл вместо лампа - последователно ли ?
|
| Пет Авг 18, 2017 8:33 pm |
|
 |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
Да
|
| Пет Авг 18, 2017 10:51 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Това 1000W реотан ми се струва доста инертно и малко като съпротивление. Аз ползвам 100-на ват лампа, като е студена почти я няма, ако има проблем светва и си дига съпротивлението доста бързо. Все пак зависи и за какво го ползваш, аз обикновенно ремонтирам импулсни захранвания.
|
| Пет Авг 18, 2017 11:25 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
Да малко е, но не стават фойерверки ако ремонтираното нещо е мощно примерно като електрожен или нещо от подобен калибър. За дребни нещица лампата е по-подходяща. Другия вариант е да се ползват предпазители крива В. Ако има късо в силовата част реотана си грее и няма проблем, обаче с лампата мое и да не стане опита щото не се знае колко е тока на празен ход, може да светне и да те вкара в размисли къде е късото а то няма такова просто тока на покой е повечко.
|
| Съб Авг 19, 2017 12:15 am |
|
 |
|
amdatlon
|
малко развитие: намерих малко време да пробвам някой неща. Пуснах го през лампа 15 вата , със разкачена първична част на силовия траф. Но започнаха да мигат 2 та светодиода по платката : "грешка в захранването" После махнах лампата но го пуснах през разделителен Траф ( два трафа свързани ) и се появи някаква активност по схемата. Релето за плавен старт задейства. Появиха се +5 , -15 и +15 V по платката. ( има контролни точки за тях) Осцилатора Epson 25 MHz започна да "клочи" Всички светодиоди на лицевия панел обаче светят постоянно. Явно силовата част е наред (IGBT ) , Но на изхода на Чипа (Altera EPM7064S - програмируема логика) който подава сигнали на драйверите които са изгорели , няма импулси . Намерих няколко схеми и упътвания но само на силовата част и то за модел ТР1400, но са много близки. Не знам трябва ли да има импулси на изходите на логиката ако е разкачена силовата част. Т.е. има един токов траф за обратна връзка в първичната част на изходния трансформатор, и ако не връща информация , може ли за това да няма импулси на драйверите. дайте идея как да продължа. Мисля да поръчам двата драйвера SG3644 и тогава с тях да го пусна пак. Кофти е че не го намирам по магазините. Само е Е-бей. Ама дали са истински http://www.ebay.co.uk/itm/SG3644M-Integ ... 0290.m3507
|
| Съб Авг 26, 2017 12:37 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
След малкото "развитие", следва малко "завитие"  След няколко проби вече се влоши положението : Релето за плавен старт не задейства вече. Изгуби се +5 V ( стана на 3V ) и почна да грее (логиката) EPM7064S . Направо пари. Явно замина вече и тя. Пък не съм правил нищо конкретно освен да меря по платката с уреда. Има ли шанс вече за ремонт платката? В смисъл ако се смени логиката ще иска да се програмира, нали? Или ако намеря от друг ел-жен повредена платка, да сменя чипа.  Другата ми идея е : Има ли шанс да използвам силовата част и да се сглоби нещо по елементарно за управлението и? В смисъл някоя самоделка на управляваща част. Има ли критерии по които да търся в нета за такава схема.Дали зависят от типа на силовата част IGBT -то е Tyco P281B
|
| Нед Авг 27, 2017 2:46 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Е не че нямаш шанс да го подкараш с някаква DIY електроника ама ще е играчка. Иначе едва ли лесно ще намериш платка - не че няма - има. Само дето никой не дава - аз от няколко месеца се моля на разни хора от евромаркет да даде някоя платка с потенциометри. Даже не е електроника - само лицевата платка на която няма нищо. Щото заради един счупен (не повреден а само с липсваща врътка) ми искат безумна сума за ремонт (+ 60 лв. за отваряне искат гадовете).
|
| Нед Авг 27, 2017 7:00 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Разбираемо е  пазят си хляба, как така ще си го ремонтираш за без пари , като могат да те одерат ! И аз мисля че мисия "много трудна" да се намери платка - повредена. А как се води тази тази схема? Мост , полу мост ..? Не съм се задълбочавал до сега. Четох нещо за резонансен кръг, ама не мога да се ориентирам. Питам за да знам какво да търся, като схема.
|
| Нед Авг 27, 2017 8:38 pm |
|
 |
|
pansim
Ранг: Минаващ
|
Здравейте. Понеже се занимавам основно с ремонт на заваръчна техника, си позволявам да напиша няколко думи по темата. Въпросния инверторен електрожен е с доста сложно управление и работи с ШИМ и ЧИМ в зависимост от зададения ток. Това е резонансен инвертор, пълен мост реализиран с ИГБТ модул в който е вграден и мрежовия ГРЕЦ. По-старите модели /1400/ са с отделни елементи и са по-ремонтопригодни /разбирай по-евтини/ Схема на управлението няма да намерите, а в сервизното описание пише че при повреда на основната платка се заменя цялата такава!!! Допуска се замяна само на целия ИГБТ модул и разни дреболии, реле и т.н. Правени са опити /не от мен/ за смяна на неработеща EPM7064S с работеща такава от друг инвертор. В резултат имаме два НЕработещи Фрониуса Замяната с DIY управление не съм чул някой да е успял. Силовия траф е със секционирани /раздени/ първична и вторична намотки нарочно с цел увеличаване на Ls, която пък индуктивност заедно с кондензаторите в първичната верига правят резонансния кръг, като целта е намаляване на динамичните загуби от превключване на ИГБТ. Работната честота е около 100кХц. За колегата който търси малката платка - имам такава - 0887 60 77 22 обади ми се. Казвам се Панайот Бърдарски. amdatlon - израза с "одирането" е доста спорен. Всеки, /предполагам и ти/ си пази хляба.
|
| Вто Авг 29, 2017 9:28 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Виж сега - невъзможни неща няма. При добро желание може да се направи нещо по въпроса. Хората дето пишат в този форум не са тези дето пишат в бгаудио или бгмама и някой могат а други дори и са си правили подобни неща. Естествено че е най-лесно да се сменя модулно, обаче си е живо дране на кожи когато стане въпрос за смяна на "платка". То е подобно като при колите. В нашата фирма имаме 7-8 линкълна, няколко кемпи-та, есаб 1-2, и май само един фрониус - не му знам модела. Фрониуса скоро ходи на ремонт ама не знам кви пари дадоха - беше изписал Еrr на дисплея и до там съм запознат.
|
| Вто Авг 29, 2017 12:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Тук въпроса е това го правиш за спорта, за да се учиш или с идеята да спестиш някой лев, ако е последното от сега ти казвам отиди си купи нов, ако е за някое от първите две, няма да е лесно и евтино начинание, докато го подкараш, ако го, ще унищожиш доста елементи.
|
| Вто Авг 29, 2017 1:14 pm |
|
 |
|
pansim
Ранг: Минаващ
|
Съгласен че няма невъзможни неща. С удоволствие бих разгледал и тествал въпросния Фрониус направен с управление от човек от този форум. Разбира се с уговорката, че ще работи в режим на ZVS от празен ход до максимален товар, включително и късо на изхода. 
|
| Вто Авг 29, 2017 3:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Но който може и го е правил едва ли ще тръгне да го прави за спорта, за мен това е обречена кауза, не знам колко струва този електрожен като нов, аз купувам само Линкълн и Милър, и бих предпочел да купя нов от колкото да ремонтирам повреден,а този не ми изглежда толкова скъп.
|
| Вто Авг 29, 2017 4:01 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Благодаря на Pansim за включването, от друг форум, знам че много навътре с материята ! От всички по малко  Нов такъв е към 1500 лв Ама явно е обречена кауза и не си струва времето и усилията.
|
| Сря Авг 30, 2017 7:55 am |
|
|