|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:47 am
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
накрая Home Depot ще купи мокрочип и ще им подреди чипчетата на рафта между рендетата и трионите. борбата за куалком/NXP/Freescale е между била и Wallmart. техния рафт ще е между дамските превръзки, саламите и моповете.
а ние ще развием темата за лаптопското видео с тънкости в разсада за домати, краставици и чушки. друго няма да ни оставят да правим.
|
| Вто Май 09, 2017 11:17 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Миро, в шегата имаше лека доза истина. MIPS ядрата и патентите всъщност не са точно собственост на ImgTec, някой сякаш се беше погрижил, но не помня детайли. А за кривия баир не знам - за чий им беше на Мокрочеп Атмел тогава? Не забравяй че само с един играч (и то не особено технически добър) - АРМ, бъдещето отива накриво. Историята има достатъчно примери, за тези които искат да го повтарят пак.
|
| Вто Май 09, 2017 1:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Идея си нямам... казвал съм го и преди. Бе не бих се съгласил, че не са добри... По-скоро можем да кажем, че не са без конкуренция и без алтернатива като технически параметри. И не би следвало (технически) да се превръщат в монополисти, ама явно и други не толкова технически подробности имат значение. В случая обаче това с "единия играч" е много по-голяма опасност за MIPS. Aко отидат в ръцете на Майкрочеп за мен това би означавало че отиват в киреча. По-добрият вариант е да си останат свободни, пък Майкрочеп като заинтересовани винаги могат да ги спонсорират и без друго имат излишни пари 
|
| Вто Май 09, 2017 2:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе при американците не е ясно какво имат излишно, пари или заеми. И други сме виждали дето пазаруваха пък после се чудеха как да продават ...то нещата като опрат до EBIТDA и EBITA .. направо ЕБИЯ ...това са толквоа измамнески инагласени схеми, измислени точно от и за мошенници.
|
| Вто Май 09, 2017 3:13 pm |
|
 |
|
woody
|
Ами не са особено добри, само догонват и то с големи закъснения. "Монополизмът" им е откъм бизнес модел и там добре са си изиграли картите, но и тези неща са временни. Модата идва и си отива, и идва нова. За MIPS единствено се надявам да не отидат в N-та глуха, друго по-сериозно не мога да кажа.
|
| Вто Май 09, 2017 3:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Интересно ми е какво имаш предвид? Според мен, една от причините за успеха им е, че никога не са впускали в пишкомерене. Търсят си и си създават собствени пазарни ниши. Та затова ми е странно като казваш "догонват", според мен е точно обратното - бягат от пряка конкуренция с когото и да е било.
|
| Вто Май 09, 2017 6:38 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Всъщност ARM ... позволиха на семикон-компаниите да съкратят R&D звена, без да намалят продажбите. Събитието е интересно с това, че копира общата тенденция - за намаляване на средствата за продуктивна наука (по моето скромно и- сигурно - погрешно мнение). Резултатът е предсказуем .... застой. Дано скоро се пркне някой гений.
|
| Вто Май 09, 2017 7:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
A MIPS и останалите фаблес какво правиха или те бяха за гъби в гората?
|
| Вто Май 09, 2017 7:36 pm |
|
 |
|
stefan63
|
E, казах , че това е моето скромно мнение Тези, дето ги споменаваш -не са май с такъв бизнес модел .
|
| Вто Май 09, 2017 7:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Идеята на всички фаблес компании е една и съща, да ти спестят развоя...
|
| Вто Май 09, 2017 8:09 pm |
|
 |
|
woody
|
Догонват технологично. Аз от маркетинзи и прочее полюции не разбирам - там си има други кръжоци, пък и отделно ми е съвсем извън радара.
|
| Вто Май 09, 2017 8:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
|
| Вто Май 09, 2017 8:19 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Мисля , че идеята е да печелят naри. Модели всякакви.
|
| Вто Май 09, 2017 8:44 pm |
|
 |
|
woody
|
Бая неща - средна ръка архитектури, средна ръка реализации. Нито най-лошите, нито най-добрите. ARM7 бяха що-годе ок, ама бяха бавни. ARM9 бяха леко недоразумение, фирми-лицензанти (така ли се казва?) взеха че го подобриха, тия пък се юрнаха да ги съдят. Cortex-M е също някакво недоразумение, а M0 направо е смешка. За последното се опитаха да се извинят с M0+, ама дали не стана по-смешно? Опитите да прибутат ARM32 към OoO/суперскаларност бяха посредствени, защото от самото начало архитектурата не е скалируема заради тогавашния си (тесен) фокус. Резултат - повечко силикон, повечко греене, по-ниска ефективност .. което уж трябва да е selling point. С ARM64 се решиха на геройската стъпка да загърбят съвместимостта и да пооправят бакиите, т.е. да догонят в неща които другите практикуват от десетилетки. И по пътя чат-пат някой вземе та реализира нещо на база тяхна ISA (т.н. clean room implementation), пък се получи по-добре от техните ядра.
|
| Сря Май 10, 2017 12:02 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Незнам какво не му харесвате на М куртекса, ама на мен ми е супер удобен за работа. Поне сравнено с ARM7/9 което си беше пълна боза, особенно откъм прекъсвания. Или пък оная тъпотия с двата вида инструкции.
Това е лично мнение де, дадено от занаятчия дето млати с чука. Не претендирам, че имам големи теоретични знания по темата "архитектури".
Просто ми ляга перфектно в 90% от проектите, където си трябва контролер (не процесор).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 10, 2017 9:01 am |
|
|