Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Logic analyzer saleae clone 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Logic analyzer saleae clone
Прикачени файлове:
s1.jpg
s1.jpg [ 103.64 KiB | Прегледано 3238 пъти ]
Прикачени файлове:
s2.jpg
s2.jpg [ 93.83 KiB | Прегледано 3238 пъти ]

Прикачени файлове:
ch1.jpg
ch1.jpg [ 145.46 KiB | Прегледано 3238 пъти ]

за оригинала съм съгласен, че може да постигне спецификацията.
синьото платче обаче ...

Прикачени файлове:
ch2.jpg
ch2.jpg [ 93.84 KiB | Прегледано 3238 пъти ]

или може би това. нямам идея каква мотика е настъпал доктора

Нед Мар 19, 2017 3:38 pm
Профил
Аватар

Слагаме ли бас , че проблема не му е в анализатора? 1 от тия дет миришат на сироп за кашлица. Макар, че и двамата сме едни пиячи...

Салето има много версии. Първата е тая на която има безброй клонинги и има само кипрата на нея. Оригинала си е така. После вече се появиха тия отгоре, последното е с фпга.

Но кипрата не може да му скапва нивата! Той има хардуерен проблем или нещо контролера му е конфигуриран криво. Има конфликт на шината бе хора, нивата му се скапват, за какво му е анализатор?

Нед Мар 19, 2017 4:09 pm
Профил ICQ

Да съгласен съм с Цецо, аз не бях му гледал осцилограмата, това дето го е получил е озадачаващо, направо си е не бинарна ами тернарна система. Това което се получава е странно, но може и да се обясни, ако понякава причина контролера променя типът изход, защо и как не знам. Но примерно става някакъв странен, чието съпротивление заедно с пълъпа дава 1/2 Vdd .... някакъв странен изход или вход, не знам какъв му е чипа за да гадя какъв трябва да е.

Нед Мар 19, 2017 4:39 pm
Профил
Аватар

аз не споря че на човека му е друг проблема.
понеже темата е за LA, затова си разсъждавам по нея.
не съм ги ползвал такива играчки, просто защото си имам по-големи :P

Нед Мар 19, 2017 5:00 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Клоновете на Салеае работят желязно, досега съм нямал никакви проблеми. Има и малко по скъп вариант който има две различни конфигуриуеми нива на компараторите и е дори с 16 канала:
ebay: 331912830928
Този клон си струва всяка стотинка и бачка със софтуера на салеае + има 50V толерантни входове
---------
Относно картикната с осцилограмата:
Нивата на акнолидж са определено кофти. Това което аз виждам е че предавателя не е отпуснал шината в трайстейт и приемника се опитва да я свали. В резултат нивото е половината от захранването. Едва ли пулапа е толвако силен че приемника да не успее да го свали

Нед Мар 19, 2017 5:57 pm
Профил

Абе I2C до дизайн не е ли опен дрейн ? Какво значение има какво прави предавателя, в най-лошият случай може да свали в нула, но не и да го държи на 1/2. Нещо друго не е наред, най-вероянто е точно свързано със състояние на пин, но не е това че просто не е тристейт, може и би по някаква причина се обръща в пуш-пул изход, и там вече не може да бъде свален до нула ... или пък това да е чисто софтуерна имплементация и да се пропуска слагането му в три стейт или правенето му на вход ?

Нед Мар 19, 2017 6:11 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Искам да добвя нещо което в началото не споменах,тъй като въпросът ми беше - до колко може да се вярва на този
модел LA.Тъй като темата малко се разшири искам да уточня и добавя някои неща.За да е по-лесно нека да говорим за взаимодействие между фабричния интерфейс и LA.На този интерфейс вярвам,тъй като е произведен в Канада от филиал на ON Semiconductors през 2012 г.Интерфейсът има няколко КТ,към които по-можещите от мен да си включват съответните уреди и да си правят анализи.Какво забелязах:Когато съединя EEPROM-а с интерфейса всичко работи нормално.Каквото пишеш,това прочиташ.След като съединя LA към КТ на интерфейса,последният започва да работи некоректно,ако не включа и анализатора към някой USB порт.Явно си оказват влияние..Самият интерфейс има някакъв набор от pull-up резистори,които можеш да избираш от терминал по подобие на Bus Pirate интерфейса.В случая аз използувам 2.2к Pull-up при 5V захранване.
От качените снимки на LA моят прилича на синята платка,като е използуван същия процесор но ми се струва,че мойта платка е доста по-бедна на елементи от показаната на снимката.Съжалявам,че не съм в къщи за да я проверя.

Нед Мар 19, 2017 6:35 pm
Профил
Аватар

когато е вързан към УСБ работи защото защитата на входовете не събаря интерфейса.
Ако интерфейса е с 5V нива, защо на картинката имаш по малко от 1 деление при 2V/div? Има нещю не наред или аз недовиждам.
По спомен, най евтините ЛА имаха праг около 1.5V без осезаем хистерезис
Закачи едно лаб захранване на канал 1 и провери при какво напрежение превключва. Също така може да закачиш последователно 10к на двата входа за да не се товари шината когато няма УСБ кабел
Успех
едит: канал 1 има ламба и лесно ще разбереш нивото в реално време. Единсвеният случай който съм имал досега, когато при закачен ЛА устройсвото се държи по различно е заради някой тъп програмист който не си инициализира портовете както трябва и ЛС в качеството на пулл дун 250К вади нула ако някой пин е оставен да плува

Нед Мар 19, 2017 9:48 pm
Профил
Аватар

Значи какво разбрах аз.
1 . има работеща постановка от i2c eeprom и някакъв интерфейс правен от друг. Незнам що си мисля, че говорим просто за програматор, ама нейсе :)
2. Човека иска да направи собствен интерфейс към въпросния еепром със собствен микроконтролер и софтуер. Това не му се получава.
3. Има и някакво салее, което връзва паразитно за да гледа трафика.
4. Когато върже салеето към работещата постановка, но не го връзва към USB то постановката се скапва. Това според мен е нормално, контролера на салеето се храни през входовете, става мазало.
5. Като върже салеето към работеща постановка и си е вързано към USB, постановката си работи. Въпроса тук е какво рапортува тогава салето като трафик, ок ли е?
6. Човека е дал някаква осцилограма, явно на неработещата постановка, ама не е ясно салето къде е в случая. Но на тази осцилограма има явно нередни неща.

Сега ако иска да му помогнем, да надраска една схема, защото е важно как е подпрял шината, както и какви са захранванията от двете страни. Да каже и какъв е контролера и поне отчасти да открехне вратата откъм фирмуер.

Явно има проблем с i2c. Интерфейса е чепат, спор няма. Просто намесата на салето в проблема е неуместна. Отклонява вниманието от истинския проблем.

Нед Мар 19, 2017 10:17 pm
Профил ICQ

Прикачам няколко снимки:

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Отново започна да работи максимум на
16Mhz

IMG_20170320_132812.jpg
IMG_20170320_132812.jpg [ 1.08 MiB | Прегледано 3109 пъти ]
Коментар на файл: Това изписва софтуера когато избера
24Mhz

IMG_20170320_132703.jpg
IMG_20170320_132703.jpg [ 1.54 MiB | Прегледано 3109 пъти ]
Коментар на файл: Тук избирам 24MS/s
IMG_20170320_132645.jpg
IMG_20170320_132645.jpg [ 1.29 MiB | Прегледано 3109 пъти ]
Коментар на файл: Това надявам се е по нормална осцилограма.
IMG_20170320_131813.jpg
IMG_20170320_131813.jpg [ 731.97 KiB | Прегледано 3109 пъти ]
Коментар на файл: Това е снимка на моя LA!
IMG_20170320_131132.jpg
IMG_20170320_131132.jpg [ 989.79 KiB | Прегледано 3109 пъти ]
Пон Мар 20, 2017 9:56 pm
Профил

Тоя твой ЛА не е клонинг на Saleae ами на USBee.. Пробвай с неговия софт - може пък да работи по-стабилно.

Пон Мар 20, 2017 10:04 pm
Профил

Това и аз го видях днес,но на кутийката отгоре пише Saleae!

Пон Мар 20, 2017 10:14 pm
Профил

Това няма да реши проблема, като гледам сега е по-добре от вчера но все така не сваляш както трябва в 0. Сега тук може и да има и съвсем разумна причина, но имайки в предвид предната осцилограма си мисля че не е така ...

Прикачени файлове:
scope1.jpg
scope1.jpg [ 24.31 KiB | Прегледано 3100 пъти ]
Пон Мар 20, 2017 10:19 pm
Профил

п.с. за самият чип нивото в момента може и да е ОК, в смисъл то е под логическата нула, но имайки в предвид предишното като че ли нещо да му пречи, и забележи това е само там, разбира се това може да е от слейва, но все така ... трябва да установиш защо, просто токлова си може, кофти маса, или нещо друго.
п.с.2 настрой ги тия сонди де, тия сигнали все едно си ги минал с пилата .. да не си зъболекар :D

Пон Мар 20, 2017 10:22 pm
Профил

Леко страничен въпрос - на тия ЛА при макс семпъл рейт, колко им е дълбок семпъл буфера? Или е направен кадърно и успяват през УСБто да прехвърлят данните така че напрактика буфера е неограничен или поне ограничен само от РСто?

П.С. Имам един Ант16 той може да семплира на 500мспм, но буфера му е само 2048 семпъла.

Последна промяна t_i_t_o на Пон Мар 20, 2017 10:30 pm, променена общо 1 път

Пон Мар 20, 2017 10:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща