| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Батерии
Здравейте! Трябва да си избера батерии за едно у-во. Имам два варианта - или ААА или плоска(flat) батерия 3,7В li-ion или li-poly. Толкова място има. Предпочитам да има някакъв цокъл, в който да е разположена батерията, и за това ААА е по-лесният избор. Не че няма да направя някакво захващане и за плоската... Проблемът се състои в това, че намирам такива батерии марка Джан-Джун-Тръст-Файър-Ултра... Марки, като Тошиба и Варта, нямат такива... Или поне аз не намирам. Може ли да препоръчате нещо стабилно? Аз нямам много опит с тези. Не е необходимо да е някаква суперстабилна, но да може да си кара примерно година при ежедневна работа. Предполага се, че ще се прави поне по един разряд на седмица(сега може и на повече). При тестовете 600mA изкарват 5 дни при работа само през деня. При денонощна ще падне още... Колко са 600mA не съм мерил! Идеята е да си държи заряда и да не се наложи след 2-3 месеца да се зарежда всеки ден... Има ли стандарт колко трябва да изкрава едно у-во само на батерия, за да са по-нарядко зарежданията и съответно я запази?! Ето това съм харесал - Цък. Не е проблем да сложа нещо по-скъпо. Просто не намирам такова, а някакси да сложа батерия, която се прецаква след 2-3 месеца, блъска на цигания... Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Пон Фев 06, 2017 12:56 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Батерии
ти под батерии разбираш акумулаторни батерии? или неще не съм ти разбрал поста?
потърси из форума, някой беше предлагал heavy duty с хартишка от НАСА, че отговаряли на изискванията
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Фев 06, 2017 1:17 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Виж какво се предлага в ТМЕ...
|
| Пон Фев 06, 2017 1:21 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Ами Li-Ion в размер ААА си е екзотика. По-добре сложи плоска. Обикновено нормират живота като 500 цикъла заряд/разряд до спадане на капацитета до 75% от номиналния. Колко ти харчи дивайса?
|
| Пон Фев 06, 2017 2:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
В тоя размер цилиндричните наистина са екзотика, то реално не е ли 18650 - масовка така или иначе няма. От друга страна имай предвид, че плоските с времето се издуват. Предвиди им поне 20-25% повече място в дебелина, да не стане като със Самсунга. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 06, 2017 2:35 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Това и за китайчетата ли е вярно? Ако изкара толкова всичко е 6. У-вото харчи около 10-15мА. С някои корекции ще сваля още разхода. ААА ми е много по-удобна, защото има готов цокъл, който просто ще залепя вътре. За плоската ще трябва да си принтирам някакви скоби, с които да я закрепя. И като започне да се издува... Трябва да е закрепена здраво, няма вариант да хлопа вътре. Има ли някакви конектори за плоски батерии? Да си принтирам някаква рамка, батерията влиза вътре и опира в конектора?!
|
| Пон Фев 06, 2017 5:40 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Така пишат...китайчетата  . Откажи се от ААА. Не е масово използвана и трудно ще се снабдяваш с нея, а и най-вероятно ще попадаш на стари. Стареенето най-вече ги скапва. Най-лесно се намират Li-Polymer, но те но са извади за запояване, та трябва да използваш кабелче и конектор.
|
| Пон Фев 06, 2017 6:49 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Какво имаш в предвид под конектор? Никъде не намирам конектор за такива батерии. Или имаш в предвид клема? Това със запояването ми се струва много непрофесионално. Да не говорим, че ще направи у-вото трудно за обслужване...
|
| Пон Фев 06, 2017 8:57 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ама ни държиш в напрежение: батерия или акумулатор? Щото бих те посъветвал АА батерия въпреки всичко.
|
| Пон Фев 06, 2017 10:27 pm |
|
 |
|
M_I_T_A_K_A
Ранг: Минаващ
|
|
| Пон Фев 06, 2017 10:36 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами и аз искам да сложа АА обаче не влиза в кутията! Има място само за ААА...
|
| Пон Фев 06, 2017 10:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Тъй, тъй... Много е "професионално" след като си направил дивайса да търсиш батерия според мястото.
|
| Вто Фев 07, 2017 11:07 am |
|
 |
|
Цецо
|
То тия неща се учат в движение.  За друг път да знае - основните краиъгълни камъни на всеки дивайс са: 1. Кутия. 2. Конектори. 3. Батерия. 4. Бутони, ключета и прочие. Всичко друго се нагажда - процесори, софтуери, ала-бала... Обаче ония неща горе, не ги ли вземеш предвид отначало, после мнооого главоболия  Затова от там се почва, електрониката е лесна (в общи линии)  Общо взето един дивайс първо се почва с Солида, после с Алтиума и накрая с компилатора 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Фев 07, 2017 12:19 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Цецо, точно така съм започнал! ОБАЧЕ не винаги с Altium и Solid може да се предвиди всичко. Бях предвидил батерия AA обаче се наложи да направя корекция on fly... И мястото стана кът... Ти да не мислиш, че ми е кеф да слагам някакви куци за монтаж батерии... В интерес на истината мога да го направя на ново и да намеря място за АА. Но ще стане по-голямо(по-дълго) на габарит... Не съм решил. Ще помисля малко.
|
| Вто Фев 07, 2017 2:01 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Споко бе, никой не ти е казал, че си лош конструктор. Настъпването на мотики е ежедневие, мен никой не ме е учил на тия неща - всичко дето знам в областта е свързано с удар по-главата  В тоя ред на мисли, аз не мисля, че АА е "по-стандартен" размер от ААА що се касае за Li акумулатор. Все толкова куцо е. Реално стандарта при цилиндрите си е 18650, всичко друго е пожелателно. От друга страна ако слагаш цяло легло за цилиндрична батерия (с пружинни контакти), това е допълнителна загуба на обем (за самото легло). Реално такова легло се слага, ако батерията трябва лесно да се сменя от юзера, демек имаш капаче с достъп само за нея. Ако случая не е такъв, аз лично бих бягал от леглото и бих търсил решение с готова батерия със защита и кабелче с конектор, която е недостъпна без да се отвори цялата кутия (какъвто усещам, че е твоя случай). Всъщност ти никъде не споменаваш нищо за защитата на батерията - стандартно тя трябва да е вградена във батерията. Ако ползваш гол елемент в пружинно легло и защита след това, май нагазваш лука законово (в последното не съм убеден просто 6-то чувство).
|
| Вто Фев 07, 2017 2:44 pm |
|
|