Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Батерии 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Батерии
Здравейте! Трябва да си избера батерии за едно у-во. Имам два варианта - или ААА или плоска(flat) батерия 3,7В li-ion или li-poly. Толкова място има. Предпочитам да има някакъв цокъл, в който да е разположена батерията, и за това ААА е по-лесният избор. Не че няма да направя някакво захващане и за плоската... Проблемът се състои в това, че намирам такива батерии марка Джан-Джун-Тръст-Файър-Ултра... Марки, като Тошиба и Варта, нямат такива... Или поне аз не намирам. Може ли да препоръчате нещо стабилно? Аз нямам много опит с тези. Не е необходимо да е някаква суперстабилна, но да може да си кара примерно година при ежедневна работа. Предполага се, че ще се прави поне по един разряд на седмица(сега може и на повече). При тестовете 600mA изкарват 5 дни при работа само през деня. При денонощна ще падне още... Колко са 600mA не съм мерил!
Идеята е да си държи заряда и да не се наложи след 2-3 месеца да се зарежда всеки ден...
Има ли стандарт колко трябва да изкрава едно у-во само на батерия, за да са по-нарядко зарежданията и съответно я запази?!

Ето това съм харесал - Цък.
Не е проблем да сложа нещо по-скъпо. Просто не намирам такова, а някакси да сложа батерия, която се прецаква след 2-3 месеца, блъска на цигания...
Благодаря!

Пон Фев 06, 2017 12:56 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Батерии
ти под батерии разбираш акумулаторни батерии?
или неще не съм ти разбрал поста?

потърси из форума, някой беше предлагал heavy duty с хартишка от НАСА, че отговаряли на изискванията

Пон Фев 06, 2017 1:17 pm
Профил
Аватар

Виж какво се предлага в ТМЕ...

Пон Фев 06, 2017 1:21 pm
Профил
Аватар

Ами Li-Ion в размер ААА си е екзотика. По-добре сложи плоска. Обикновено нормират живота като 500 цикъла заряд/разряд до спадане на капацитета до 75% от номиналния. Колко ти харчи дивайса?

Пон Фев 06, 2017 2:25 pm
Профил
Аватар

В тоя размер цилиндричните наистина са екзотика, то реално не е ли 18650 - масовка така или иначе няма. От друга страна имай предвид, че плоските с времето се издуват. Предвиди им поне 20-25% повече място в дебелина, да не стане като със Самсунга. :)

Пон Фев 06, 2017 2:35 pm
Профил ICQ

Desert Leo написа:
Обикновено нормират живота като 500 цикъла заряд/разряд до спадане на капацитета до 75% от номиналния.

Това и за китайчетата ли е вярно? Ако изкара толкова всичко е 6. У-вото харчи около 10-15мА. С някои корекции ще сваля още разхода. ААА ми е много по-удобна, защото има готов цокъл, който просто ще залепя вътре. За плоската ще трябва да си принтирам някакви скоби, с които да я закрепя. И като започне да се издува... Трябва да е закрепена здраво, няма вариант да хлопа вътре.
Има ли някакви конектори за плоски батерии? Да си принтирам някаква рамка, батерията влиза вътре и опира в конектора?!

Пон Фев 06, 2017 5:40 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
Това и за китайчетата ли е вярно? Ако изкара толкова всичко е 6. У-вото харчи около 10-15мА. С някои корекции ще сваля още разхода. ААА ми е много по-удобна, защото има готов цокъл, който просто ще залепя вътре. За плоската ще трябва да си принтирам някакви скоби, с които да я закрепя. И като започне да се издува... Трябва да е закрепена здраво, няма вариант да хлопа вътре.
Има ли някакви конектори за плоски батерии? Да си принтирам някаква рамка, батерията влиза вътре и опира в конектора?!

Така пишат...китайчетата :lol: . Откажи се от ААА. Не е масово използвана и трудно ще се снабдяваш с нея, а и най-вероятно ще попадаш на стари. Стареенето най-вече ги скапва. Най-лесно се намират Li-Polymer, но те но са извади за запояване, та трябва да използваш кабелче и конектор.

Пон Фев 06, 2017 6:49 pm
Профил

Какво имаш в предвид под конектор? Никъде не намирам конектор за такива батерии. Или имаш в предвид клема? Това със запояването ми се струва много непрофесионално. Да не говорим, че ще направи у-вото трудно за обслужване...

Пон Фев 06, 2017 8:57 pm
Профил
Аватар

Ама ни държиш в напрежение: батерия или акумулатор?
Щото бих те посъветвал АА батерия въпреки всичко.

Пон Фев 06, 2017 10:27 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

https://eu.nkon.nl/rechargeable/14500-16340-18350-18490-18500.html

Аз пазарувам от тук има почти всички размери.

Пон Фев 06, 2017 10:36 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Щото бих те посъветвал АА батерия въпреки всичко.

Ами и аз искам да сложа АА обаче не влиза в кутията! Има място само за ААА...

Пон Фев 06, 2017 10:58 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
Какво имаш в предвид под конектор? Никъде не намирам конектор за такива батерии. Или имаш в предвид клема? Това със запояването ми се струва много непрофесионално. Да не говорим, че ще направи у-вото трудно за обслужване...

Тъй, тъй... Много е "професионално" след като си направил дивайса да търсиш батерия според мястото.

Вто Фев 07, 2017 11:07 am
Профил
Аватар

То тия неща се учат в движение. :) За друг път да знае - основните краиъгълни камъни на всеки дивайс са:

1. Кутия.
2. Конектори.
3. Батерия.
4. Бутони, ключета и прочие.

Всичко друго се нагажда - процесори, софтуери, ала-бала... Обаче ония неща горе, не ги ли вземеш предвид отначало, после мнооого главоболия :) Затова от там се почва, електрониката е лесна (в общи линии) :)

Общо взето един дивайс първо се почва с Солида, после с Алтиума и накрая с компилатора :)

Вто Фев 07, 2017 12:19 pm
Профил ICQ

Цецо, точно така съм започнал! ОБАЧЕ не винаги с Altium и Solid може да се предвиди всичко. Бях предвидил батерия AA обаче се наложи да направя корекция on fly... И мястото стана кът... Ти да не мислиш, че ми е кеф да слагам някакви куци за монтаж батерии...
В интерес на истината мога да го направя на ново и да намеря място за АА. Но ще стане по-голямо(по-дълго) на габарит... Не съм решил. Ще помисля малко.

Вто Фев 07, 2017 2:01 pm
Профил
Аватар

Споко бе, никой не ти е казал, че си лош конструктор. Настъпването на мотики е ежедневие, мен никой не ме е учил на тия неща - всичко дето знам в областта е свързано с удар по-главата :)

В тоя ред на мисли, аз не мисля, че АА е "по-стандартен" размер от ААА що се касае за Li акумулатор. Все толкова куцо е. Реално стандарта при цилиндрите си е 18650, всичко друго е пожелателно.

От друга страна ако слагаш цяло легло за цилиндрична батерия (с пружинни контакти), това е допълнителна загуба на обем (за самото легло). Реално такова легло се слага, ако батерията трябва лесно да се сменя от юзера, демек имаш капаче с достъп само за нея. Ако случая не е такъв, аз лично бих бягал от леглото и бих търсил решение с готова батерия със защита и кабелче с конектор, която е недостъпна без да се отвори цялата кутия (какъвто усещам, че е твоя случай).

Всъщност ти никъде не споменаваш нищо за защитата на батерията - стандартно тя трябва да е вградена във батерията. Ако ползваш гол елемент в пружинно легло и защита след това, май нагазваш лука законово (в последното не съм убеден просто 6-то чувство).

Вто Фев 07, 2017 2:44 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща