Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Регулатор или конвертор на напрежение-предложения и идеи 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Регулатор или конвертор на напрежение-предложения и идеи
Здравейте,
преди време направих един генератор с постоянни магнити от автомобилен алтернатор и реално смених целия ротор и премахнах реле регулатора...с други думи нерегулиран...колкото се развърти ротора толкова повече произвежда.
В последствие свързах към трите фази мостов токоизправител, за да получа постоянен ток, но все още ми беше необходимо регулиране....взех си един кит, който върши работа и то не лоша http://www.zahranvane.com/%D0%97%D0%B0%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B8/DC-DC-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B8/XL4016-CC-CV
Идеята е да е регулируем изхода затова взех такъв преобразувател.
Проблема идва от това, че магнитите са силни и при високи обороти на генератора напрежението се покачва до 70-80V. Другия проблем е че бих искал да имам възможност за по-голяма консумация на ток тъй като в момента има възможност за 8А и то с охлаждане.
Та това ми е въпроса: Имате ли предложение за кит или схема , който на входа да поема напрежения в този диапазон и ако е възможно консумирания ток да е 15-20А. Оригиналния алтернатор поне по надписи може да предостави 90А, но предполагам за кратко време, а той също така има и вградена перка на ротора за охлаждане при голям товар, а при моя преработен вариант няма съответно не ми се иска да слагам такива товари....идеята е да мога да зареждам акумулатор(и повече от един) в рамките на този ток и съответно подходящо напрежение 12/24/48V в зависимост от свързването и разреждането им..но последното с акумулаторите е подробност, която не е важна за момента.
Благодаря!

Чет Яну 26, 2017 9:26 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Регулатор или конвертор на напрежение-предложения и идеи
Ами варианти много, въпроса е до колко можеш да се справиш. Аз бих изпозлвал някой контролер от сорта UC 284x

Чет Яну 26, 2017 10:20 pm
Профил

Ами идеята е не да седна да смятам от нулата или нещо от сорта просто, защото не съм ел инженер мога да си направя платка при готова схема...за кит ако има такъв ясно...

Чет Яну 26, 2017 10:39 pm
Профил

Не се сещам за нещо готово с такава мощност при такова входно.

Пет Яну 27, 2017 12:41 am
Профил

Ето ти една идея, направи ако може допълнителни изводи на намотките с по-ниско напрежение и превключвай захранването според напрежението.
Ма тия имали ето го http://www.zahranvane.com/LAN-%D0%B7%D0 ... 0%9018-14H
Цитат:
при нужда от по-голям заряден ток, примерно за акумулатор с по-голям капацитет, може да се включват няколко устройства паралелно.

Какво го върти тоя генератор, бая въртящ момент трябва да има, че да извадиш 90 волта на 20 ампера.

Пет Яну 27, 2017 3:14 am
Профил

Това устройство не го бях видял ама на него проблема пък като гледам ще бъде с по-ниско напрежение тъй като се изключва под опредерена граница...съответно ще тпябва да има някакви минимални определени обороти на които ще работи и под тях ще върти ама като е ниско напрежението нищо няма да стане

Пет Яну 27, 2017 9:59 am
Профил

Е това е 1А къде са 10-12 или 20.... виж някой ТОР контролер дали не може да се използва с външни ключове.

Пет Яну 27, 2017 10:59 am
Профил
Аватар

Обсъжданото генераторче на някоя самоделна вятърна електроцентралка ли е?
От обясненията дотук, оставам с впечатление че си преоткрил мотоциклетните генератори. Напрежението им се регулира по съвсем различен начин.
http://www.google.bg/search?q=%D1%80%D0 ... BhYQ_AUIBQ

Пет Яну 27, 2017 12:10 pm
Профил

itso.t написа:
Обсъжданото генераторче на някоя самоделна вятърна електроцентралка ли е?
От обясненията дотук, оставам с впечатление че си преоткрил мотоциклетните генератори. Напрежението им се регулира по съвсем различен начин.
http://www.google.bg/search?q=%D1%80%D0 ... BhYQ_AUIBQ

Мотоциклетните до колкото знам се дават на късо, в неговия случай не съм сигурен до колко ще е удачно.

На мен ми е интересно, след като искаш зареждаш акумулатор, защо прави цялото упражнение с постоянни магнити в ротора и т.н. а не си остави стандартен алтернатора, та даже можеше да си ползваш и неговата електроника за регулиране на заряда?

Пет Яну 27, 2017 1:24 pm
Профил
Аватар

И аз не съм съвсем убеден че това ще е по-добрия вариант, но конструкцията е точно като мотоциклетните и не пречи да се опита. Друг е въпросът, че мотоциклетните не са по 90А...

Пет Яну 27, 2017 2:30 pm
Профил

Алтернатора е от кола не от мотор...ротора става значително по-лек от оригиналния

Пет Яну 27, 2017 4:26 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Ясно, че е от кола, но си го докарал с магнитите като от мотор. За пробата поне, може да се пробва с регулатор от мотор, без да го претоварваш и с не много големи обороти.

Пон Яну 30, 2017 12:09 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Със LT8705A можеш да направиш buck-boost конвертор за 15 А при входно напрежение 2,8 - 80 волта.

Пон Яну 30, 2017 2:42 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Щом търсиш готов модул:
SD-350B-12 - MEANWELL - подобен на този модул, там вече ти ще си подбереш подходящ. Но, аз не мога да подбера. Няма дефинирани никакви вх./изх. параметри. Поне едно напрежение входно колко е... Филтър имаш ли след изправителя, ако да - какъв? Колко точно ток може да даде това чудо на техниката? На какви максимални обороти може да работи? Какво е минималното напрежение в изхода? Горе - долу това са важните параметри за подбор на стабилизатор. Цената дори не я споменавам. Но да кажем тази серия която ти предлагам са около 170 лв. бройката.
Дано съм помогнал ;)

Пон Яну 30, 2017 5:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]