| Автор |
Съобщение |
|
htopalov
Ранг: Минаващ
|
 Регулатор или конвертор на напрежение-предложения и идеи
Здравейте, преди време направих един генератор с постоянни магнити от автомобилен алтернатор и реално смених целия ротор и премахнах реле регулатора...с други думи нерегулиран...колкото се развърти ротора толкова повече произвежда. В последствие свързах към трите фази мостов токоизправител, за да получа постоянен ток, но все още ми беше необходимо регулиране....взех си един кит, който върши работа и то не лоша http://www.zahranvane.com/%D0%97%D0%B0%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B8/DC-DC-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B8/XL4016-CC-CVИдеята е да е регулируем изхода затова взех такъв преобразувател. Проблема идва от това, че магнитите са силни и при високи обороти на генератора напрежението се покачва до 70-80V. Другия проблем е че бих искал да имам възможност за по-голяма консумация на ток тъй като в момента има възможност за 8А и то с охлаждане. Та това ми е въпроса: Имате ли предложение за кит или схема , който на входа да поема напрежения в този диапазон и ако е възможно консумирания ток да е 15-20А. Оригиналния алтернатор поне по надписи може да предостави 90А, но предполагам за кратко време, а той също така има и вградена перка на ротора за охлаждане при голям товар, а при моя преработен вариант няма съответно не ми се иска да слагам такива товари....идеята е да мога да зареждам акумулатор(и повече от един) в рамките на този ток и съответно подходящо напрежение 12/24/48V в зависимост от свързването и разреждането им..но последното с акумулаторите е подробност, която не е важна за момента. Благодаря!
|
| Чет Яну 26, 2017 9:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Регулатор или конвертор на напрежение-предложения и идеи
Ами варианти много, въпроса е до колко можеш да се справиш. Аз бих изпозлвал някой контролер от сорта UC 284x
|
| Чет Яну 26, 2017 10:20 pm |
|
 |
|
htopalov
|
Ами идеята е не да седна да смятам от нулата или нещо от сорта просто, защото не съм ел инженер мога да си направя платка при готова схема...за кит ако има такъв ясно...
|
| Чет Яну 26, 2017 10:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не се сещам за нещо готово с такава мощност при такова входно.
|
| Пет Яну 27, 2017 12:41 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
Ето ти една идея, направи ако може допълнителни изводи на намотките с по-ниско напрежение и превключвай захранването според напрежението. Ма тия имали ето го http://www.zahranvane.com/LAN-%D0%B7%D0 ... 0%9018-14HКакво го върти тоя генератор, бая въртящ момент трябва да има, че да извадиш 90 волта на 20 ампера.
|
| Пет Яну 27, 2017 3:14 am |
|
 |
|
htopalov
|
Това устройство не го бях видял ама на него проблема пък като гледам ще бъде с по-ниско напрежение тъй като се изключва под опредерена граница...съответно ще тпябва да има някакви минимални определени обороти на които ще работи и под тях ще върти ама като е ниско напрежението нищо няма да стане
|
| Пет Яну 27, 2017 9:59 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е това е 1А къде са 10-12 или 20.... виж някой ТОР контролер дали не може да се използва с външни ключове.
|
| Пет Яну 27, 2017 10:59 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Обсъжданото генераторче на някоя самоделна вятърна електроцентралка ли е? От обясненията дотук, оставам с впечатление че си преоткрил мотоциклетните генератори. Напрежението им се регулира по съвсем различен начин. http://www.google.bg/search?q=%D1%80%D0 ... BhYQ_AUIBQ
|
| Пет Яну 27, 2017 12:10 pm |
|
 |
|
radolin
|
Мотоциклетните до колкото знам се дават на късо, в неговия случай не съм сигурен до колко ще е удачно. На мен ми е интересно, след като искаш зареждаш акумулатор, защо прави цялото упражнение с постоянни магнити в ротора и т.н. а не си остави стандартен алтернатора, та даже можеше да си ползваш и неговата електроника за регулиране на заряда?
|
| Пет Яну 27, 2017 1:24 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
И аз не съм съвсем убеден че това ще е по-добрия вариант, но конструкцията е точно като мотоциклетните и не пречи да се опита. Друг е въпросът, че мотоциклетните не са по 90А...
|
| Пет Яну 27, 2017 2:30 pm |
|
 |
|
htopalov
|
Алтернатора е от кола не от мотор...ротора става значително по-лек от оригиналния
|
| Пет Яну 27, 2017 4:26 pm |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
Ясно, че е от кола, но си го докарал с магнитите като от мотор. За пробата поне, може да се пробва с регулатор от мотор, без да го претоварваш и с не много големи обороти.
|
| Пон Яну 30, 2017 12:09 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Със LT8705A можеш да направиш buck-boost конвертор за 15 А при входно напрежение 2,8 - 80 волта.
|
| Пон Яну 30, 2017 2:42 pm |
|
 |
|
dvrachkov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 8:20 am Мнения: 231 Местоположение: Bansko
|
Щом търсиш готов модул: SD-350B-12 - MEANWELL - подобен на този модул, там вече ти ще си подбереш подходящ. Но, аз не мога да подбера. Няма дефинирани никакви вх./изх. параметри. Поне едно напрежение входно колко е... Филтър имаш ли след изправителя, ако да - какъв? Колко точно ток може да даде това чудо на техниката? На какви максимални обороти може да работи? Какво е минималното напрежение в изхода? Горе - долу това са важните параметри за подбор на стабилизатор. Цената дори не я споменавам. Но да кажем тази серия която ти предлагам са около 170 лв. бройката. Дано съм помогнал 
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Пон Яну 30, 2017 5:49 pm |
|
|