Отговори на тема  [ 135 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Генератор за 77.5kHz (DCF77) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Генератор за 77.5kHz (DCF77)
ike написа:
Я сега сложи един RC филтър между някаквата звукова карта и източника на белия шум.

Няма проблем, но каква идеята на подобен тест? Мога и с активен филтър да резна сигнала. Резултатът ще е същия.
Целта на показаната картинка е да се види, че могат да се дигитализират и сигнали над 20 кила...
Нали от там тръгна дискусията - може ли да се дигитализира директно DCF77. Според мен, ако е с подходяща амплитуда, не би трябвало да има проблем. Въпреки че сигнали с малка амплитуда би трябвало да могат да се обработват през микрофонния вход. Утре ще го пробвам как се държи, но имам спомен че и той не беше ограничен отгоре. Поне не и в дискутирания честотен диапазон. Е, по-шумничък е, и "по-крив", но няма пълно щастие...

ДедоБоре написа:
- ще ти е трудно ли да пуснеш друг сигнал, освен бял шум? и с по-голяма амплитуда, да кажем -10dB. просто ми е интересно. и ако може по-едричка картинка, че на тази трябва да си слага очилата 8O

Утре ще врътна някой по-задълбочен тест. Тоя беше буквално ръг и тръг - каквото покаже. :D

Съб Яну 14, 2017 10:04 pm
Профил

itso.t написа:
Няма проблем, но каква идеята на подобен тест?

Мисля си, че доста от звуковите карти ги карат по една схема още от времето на 44.1К и сега просто са сложили нович чип за 192К, обаче са оставили филтъра да реже всичко над 20К.
И ако има RC филтър на 20К не би трябвало да хване 77К радиото.

Съб Яну 14, 2017 10:29 pm
Профил
Аватар

Само аз ли си спомням, че ако семплираш с 10к (примерно) и се появи сигнал 5.2к (пак примерно) ще стане една боза... като в аналогов смесител...

Съб Яну 14, 2017 10:34 pm
Профил
Аватар

ike написа:
Мисля си, че доста от звуковите карти ги карат по една схема още от времето на 44.1К и сега просто са сложили нович чип за 192К, обаче са оставили филтъра да реже всичко над 20К.
И ако има RC филтър на 20К не би трябвало да хване 77К радиото.

Показах картинка от звукова, карта която очевидно няма филтър на 20kHz. Имам още няколко звукови карти, семплиращи на 192kHz. И при тях положението е същото.
Е, на очите си ли да вярвам или на твоите хипотези? :D

Съб Яну 14, 2017 10:58 pm
Профил
Аватар

Ми пусни чисти тонове, де, той шумът нищо не доказва - пак шум прави.

Съб Яну 14, 2017 11:21 pm
Профил
Аватар

Каква беля си докарах... :D
Е как шума да не доказва нищо. Ако семплиращата честота е 96kHz, на спектрограмата след 48kHz ще е отрязано като с нож.
Апропо, вие нямате ли си компютри със звукови карти? Да си поиграете, да си изясните въпроса, и да спрем да пишем дивотии... :D

Съб Яну 14, 2017 11:26 pm
Профил
Аватар

само не се нервирай. нито се заяждам, нито ехидняча, не го възприемай така.
с честоти под няколкостотин килохерца, да не кажа мегахерц, не съм се занимавал от много отдавна. имам бели петна в аудиото, модата съм я изтървал още преди (въй!) 30 години. затова разпитвам, да напасна някак си другите си познания към звуковите.

не че не мога да премеря АЧХ на нещо издаващо звук. просто до сега съм ползвал железата да си меря АЧХ на обратни връзки ... в захранвания 8)
интереса ми към звуковата карта в компа е колкото към мишката - мести ли курсора, значи е ОК, свири ли МР3 - също. от година-две в къщи на големите самдъци само големия слуша музика. е, поне някой събира праха от аудио апаратурата.

ако ти се обяснява - светни ме, ако ти е лесно да премериш нещо с няколко цъка и 2-3 кабела - добре. ако не ти се занимава, не е чак толкова важно. просто понякога минава някаква информация за 40 битови аудио АЦП-та, 80-битови DSP-та, която ми разбърква душевната хармония и не мога да се сдържа да не я коментирам. пък и по природа съм любознателен. човек е жив докато се учи.

Нед Яну 15, 2017 12:02 am
Профил
Аватар

Естествено че не се нервирам. По един или друг начин ще уточним въпроса дори с Бонго и Айк. С малко повторение и нагледен материал ще стане работата.
Накарах ги сами да разцъкат, та дано като видят с очите си, да ми спестят писане. Ако не, имам идея как ще се уточним с няколко картинки. Едновременно измерване с тежката артилерия и звуковата карта ще приключи спора. :D

Кажи какви сигнали да измеря и ще гледам утре да спретна нещо.

Нед Яну 15, 2017 12:19 am
Профил
Аватар

Ся, естествено че няма да правя калпави постановки с хвърчащи жици за да доказвам неща написани в дебелите книги.
Просто единият говори за ябълки (честотна лента), а другият за круши (смущения от сигнал >f/2).
Понеже отдавна нямам книги пък и съм го учил още по-отдавна, след бързо гуглосване се натъкнах на долното, но не гарантирам, че е най-точното.
https://en.wikipedia.org/wiki/Aliasing
Цитат:
Temporal aliasing is a major concern in the sampling of video and audio signals. Music, for instance, may contain high-frequency components that are inaudible to humans. If a piece of music is sampled at 32000 samples per second (Hz), any frequency components above 16000 Hz (the Nyquist frequency for this sampling rate) will cause aliasing when the music is reproduced by a digital to analog converter (DAC). To prevent this an anti-aliasing filter is used to remove components above the Nyquist frequency prior to sampling.

Пък за любознателните: http://www.analog.com/en/analog-dialogu ... -adcs.html

Нед Яну 15, 2017 1:46 am
Профил

ДедоБоре написа:
...
имаш предвид хоризонтална линия или линейност на изменение на фазата? ...

Стремежът е към хоризонтална линия :) Не знам дали някой има слуховия потенциал да оцени "фазовата характеристика" на един усилвател, всъщност силно се съмнявам.
Интересно Херберт фон Караян на какво ли е слушал музика :)

Нед Яну 15, 2017 8:16 pm
Профил

Всъщност можеш.
Когато чуеш звук от зад теб, знаеш дали идва от горе или от долу или от ляво или от дясно имернно поради малките фазови разлики с които звука достига до ушите ти.

Нед Яну 15, 2017 8:31 pm
Профил

Посоката на звука да, но не и качеството на звука.

Нед Яну 15, 2017 9:57 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

dan написа:
Посоката на звука да, но не и качеството на звука.

Напротив, ако ти е трениран слуха и за една секунда да го чуеш и хващаш разликата. Още по страното е че можеш да хванеш с ухо неща които с уреди трудно можеш да премериш, дори и когато не е чист тон (имам впредвид само една честота). Пробвай с добри слушалки (наистина добри) и ще разбереш колко много ни е дала природата (стига да знаем как да го ползваме :D )
Не помня на каква възраст си (има значение за да разбереш за какво става дума по-нататък и за предпочитане е да си по-стар), но ще ти дам един лесен пример - как се настройва азимут на глава на касетофон - най-лесно на ухо. Пускаш касетка с добър (на който вярваш) запис, взимаш една отверка и след врътване на винчето половин оборот в едната и другата посока веднага разбираш дали азимута е верен или не. За същата процедура с уреди ти трябва задължително тестова касета със запис над 12.5 KHz (колкото по-висока, толкова по-лесно) и осцилоскоп. А и още нещо касетофона трябва да води лентата добре, защото фазата мърда много от воденето. Някой хора ползваха уред за мерене на фазовата грешка и искаха да го изхвърлят в кофата (и дека и уреда :lol: )

Пон Яну 16, 2017 1:22 am
Профил
Аватар

добре де, има ли някакви стандарти по темата или всичко е на ухомер?

като начало, каква е честотната лента при Hi-тралала и има ли нормирано ограничение на високите честоти?

THD как се нормира?
има 2 метода за мерене.

(1) пускаш един много чист сигнал, който с свръх селективен филтър режеш при меренето. всичко останало се счита за изкривяеане (хармоници) и се мери накуп. но ако си с много чувствително 'ухо' и радио София ще влезе вътре и без антена, на дълги или дори на средни вълни. така че е редно да имаш някакъв low-pass филтър на входа.

(2) мериш всички хармоници (до кой?), после ги събираш и получаваш THD. тук вече е важна честотната лента, защото на 20KHz сигнал до кой хармоник трябва да се мери?

очевидно и фазовите изкривявания са чуваеми, щом супер-дупер техниката (домашен CD плеър) я подпират поне с рубидиева опора заради джитера.

апропо,
на някой дали не му е хрумнала идеята сеплирането да се реяолюционализира и да се прави по два канала - условно амплитуден и фазов?

Пон Яну 16, 2017 11:26 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

ДедоБоре написа:
апропо,
на някой дали не му е хрумнала идеята сеплирането да се реяолюционализира и да се прави по два канала - условно амплитуден и фазов?

На физиците редовно им хрумват подобни идеи. Особено на квантовите - като опрат до принципа на неопределността, ползват разни хватки за печелене на амплитуда с цената на фаза (или обратното)
https://en.wikipedia.org/wiki/Squeezed_coherent_state

Доста вода има да изтече, докато някой направи АЦП, което да опре до фундаменталните граници. Това е малко старо проучване, от 99-та, та може да са мръднали леко нагоре точките:
Прикачени файлове:
walden.png
walden.png [ 38.98 KiB | Прегледано 4844 пъти ]

За който много го боли от джитера и е склонен да плати, вече има фотонни АЦП-та и други редки екзотики.

Пон Яну 16, 2017 4:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 135 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща