|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:10 pm
Как да монтирам верижно колело
| Автор |
Съобщение |
|
trakon
|
 Как да монтирам верижно колело
Един (най-вероятно тъп) въпрос свързан с механика - опитвам се да проектирам следната мехатроника - три оси свързани помежду си. Свързването помежду им мисля да става с верига и три верижни колела - Z9 081 ISO ( прибл. 40 мм диаметър, стъпка 7 мм) , за да няма приплъзване . Проблема е ,че осите са ми 13 мм и не се поддават на промяна, а отвора в центъра на хъба на набелязаните от мен вер. колела е 8 мм. Каква е стандартната практика в такива случаи - търсене на верижно колело с готов отвор 13 мм, доразпробиване на фреза от 8 до 13 мм или смяна с вер. колело от тези, които са с адапторна конусна втулка в средата ( последното ми се струва трепане на муха с топ).
|
| Сря Дек 28, 2016 9:42 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Как да монтирам верижно колело
колело с 13мм отвор надали ще намериш. 12 и 14 са стандартните размери, поне за метрични вериги.
какво е зацепването към вала?
аз лично бих гледал много скептично на колело, което да успееш лесно да разпробиеш на по-голям диаметър. пък и само с пробиване няма да е достатъчно - ще трябва и по един зенкер и райбер да минат, иначе колелото кой знае как ще легне на вала.
според мен разглобяване на мотора, престъргване и шлайфане на вала е по-лесно.
|
| Чет Дек 29, 2016 1:16 am |
|
 |
|
trakon
|
Зацепването е с два отвора перпендикулярни на остта - един в колелото, един в оста и болт между тях - знам че не е най-добрия метод, но мех. изисквания към самата система са изключително ниски - прави само 90 градуса полу-завъртане на ляво и 90 на дясно с много ниски обороти.( горе долу оборотите, с които баба Гицка си върти ролките на простора за дрехи). Най-критичното в случая е да няма приплъзване ( на една от осите ще има потенциометър за отчитане на позиция) , иначе дори щях да го направя с три ролки и стоманено въже между тях. Значи -отпада варианта с разпробиване - аз там най-много се зачудих -като гледам верижни колела с големи диаметри и някакъв мижав отвор за ос в средата, си помислих да не би пройзводителя да го е предвидил само като водещ отвор и да предполага последващо разпробиване .  Май няма на пазара това което ми трябва - верижно колело с външен диаметър максимум 40 -50 мм и отвор за ос 13 мм. , и ще се минава на вариант с конусна втулка или пристъргване на остта както казваш. Обаче ако намаля остта до 8 мм, да не вземе да се деформира ( веригата няма да е цяла, а със стоманено въже и обтегач и ще се натяга здраво.
|
| Чет Дек 29, 2016 10:58 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
a вариант със зъбен ремък не те ли устройва?
|
| Чет Дек 29, 2016 11:53 am |
|
 |
|
trakon
|
То и аз на този етап не знам какво ще свърши работа - цялата установка е наклонене под ъгъл и затова движението към две от осите се предава с карета. Непосредствено под пътя на веригата има шпилки, по които вървят дебели снопове сигнални кабели и затова трите оси не са в една линия, а под формата на триъгълник и ще е нужно май и четвърто паразитно колелце да държи веригата прибрана.
|
| Чет Дек 29, 2016 4:45 pm |
|
 |
|
Edesign
|
ако изискванията към системата са ниски - както каза скоростта на баба Гицка, ако има и сила колкото нея то защо не си изработиш каквото ти трябва. Например на лазер да ти изрежат колело за веригата каквато ти трябва или на рутер от полиамид. Е това е като се има предвид изискванията. Ако не е голямо усилието, а е въпрос само на позиция защо не използваш ремъчни шайби от 3д принтер - отвора им е 8мм (или 5) тук трябва да се направи втулка преходник. И отворен зъбен ремък пак от 3д принтер - широк е 6мм
|
| Чет Дек 29, 2016 6:09 pm |
|
 |
|
trakon
|
Да се изреже на файбър лазер е наистина много интересна идея, но след това идва финишната обработка за скосяване на зъба и изработка на хъба за закрепване - т.е. опирам пак до бай Гошо ЦНЦ-то ( това е съпругът на баба Гицка - работещ пенсионер стругар ). Усилието не е чак толкова малко за 8 мм ос - по една от осите ще има ръчка, която може да се блъсне с ръка доста грубичко и е закрепена на 19 мм ос , после след карето оста става 13 мм, и явно ще трябва да се пристърже на 8 мм , което е маа....лко.. знам ли? Наистина не проумявам защо 40-50 мм диаметър зъбчатки или ремъчни шайби са с отвор за ос 8 мм - колкото един пирон?
PS- - значи, оказа се че тези 8 мм са само пайлът бор, т.е. - вариант едно - взима се това и се разпробива до 13 мм за остта, вариант две - взима се готова разпробита зъбчатка на 12 мм ос и се пристъргва остта на 12 мм и вариант три е този с ремъчните шайби.
|
| Чет Дек 29, 2016 11:15 pm |
|
 |
|
trakon
|
Дали ще може да задам още един въпрос (извинявам се за некомпетентността си по механика) Значи - спрях се на зъбчатка с готов отвор 12 мм, която ще бъде инталирана на ос 12 мм. Остта ще се движи вътре в две бронзови втулки(с жълт цвят на картинката), а самите втулки ще са пъхнати в желязна или алуминиева тръбичка. Въпроса е как да подбера размера на бронзовите втулки - трябва ли да има някаква хлабавина между оста и вътрешния диаметър на втулките. Като гледам готовите втулки които се предлагаг, са си точно с вътрешни диаметри колкото осите примерно 12 мм , 14 мм и т.н. , без хлабавина. След което в рамките на един размер - примерно 12 мм се предлагат няколко подвида според дебелината на стената 1.5 , 2.5 , 3 мм , което прави съответно външен диаметър 15 , 17 или 18 мм. Т.е. вътрешен / външен: 12мм/15мм ; 12мм/17мм ; 12мм/18мм . Железните тръби 1/2 теоретично ще са с вътрешен диаметър 17.34 мм. , т.е с 0.34 мм по широки от втулка 12/17мм . Стандартни алуминиеви тръби са с вътрешен диаметър 16 мм максимум , т.е. - с 1 мм по тесни от втулка 12/17мм . При набиване на втулката в тръбата какъв е принципа - по-тясна или по-широка от втулката тръба , или се пристъргва и донаглася на струг? Поздрави
|
| Пет Дек 30, 2016 11:50 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами... то си е ооловин семестър почти тоя въпрос. Сглобка с хлабавост система основен вал. По принцип стругаря ще ти ги направи на база опит, кажи му какво искаш.
|
| Пет Дек 30, 2016 12:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
П.с. В отговор, размера е един допуските, от там и обработките са различни
|
| Пет Дек 30, 2016 12:07 pm |
|
 |
|
trakon
|
Ясно... да говоря първо с човека ,който ще програмира "хардуера" и после с оферта-джиите, ама де да го намеря, че напоследък са кът - изглежда ми по-мъчна работа и от не половин, ами даже цял семестър по механика Аз за сега запразнявам. Весели празници.
|
| Пет Дек 30, 2016 12:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
допуски и сглобки е един семестър (май, изпита беше зимата, отидох по тъмно и излязох по тъмно. потен) ако въпроса касае не само сглобяване, а и лагеруване, намесваме машинни елементи (2 семестъра) като цяло има нужда от ТММ (теория на машините и механизмите), защото това си е механизъм, с предвателни числа -> моменти и всички шукарии разбира се познания по общи положения от механиката и съпромата също са необходими (статика, натоварвания, деформации, коравина). като ще пробиваме колелото, малко знания по металорежещи инструменти ще са необходими също. от там и следва леко засягане на металознанието. може и да пропускам нещо.
като гледам, идеята ти е да ползваш еднакви колела? т.е. няма да промяна на въртящия момент от ръчката към изпълнителното колело. зависи какво правиш, какъв е товара, колко ще е як 'оператора'/мотора. всичко това се смята лесно, просто ти обръщам внимание. спомни си велосипеда.
бай Пешо стругаря, пенсионирания старшина, дето е съпруг на кака Гицка, която работи хигиенистка в НАП? може и да свърши работа, ама по-добре не разчитай на него. намери някой механичен инженер, седнете една сутрин на компа и ще свършите работата. само дето напоследък те са от изчезващия вид бели лястовици, а пък практикуващ такъв...
ако моментите са големи, фрикционно заклинване на колелото към вала няма да е достатъчно. шпонка вероятно също, поради малката дебелина на колелото. просто не ти знам идеята и не мога да дам по-конкретен съвет. това си е относително точна наука, сметка си трябва. шаманския подход обикновено дава неочаквани резултати в най-неподходящия момент.
|
| Пет Дек 30, 2016 1:19 pm |
|
 |
|
dexterJr
Ранг: Новодошъл
|
таз верига под ъгъл нещо иде, от переспективата ли е?
друг вариант е да видиш нещо от колело дали няма да свърши работа. главините на бай стругар останалото може от някоя касета за скорости да разчастиш
|
| Пет Дек 30, 2016 8:38 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тъй де... Един семестър е, исках да кажа полвин ходина май  Дедо уж дърт пък по ги помни, явно бирите са ми били в повече Много зависи от рамото, т.е. колко ти е дълга ръчката, щом ще има оператор смятай едни 800 N и то ако боговете са благосклонни, ако ръчката ти е 40 см има няма 320 нм, но зависи колко го е ядосала жената или шефа. Това съвсем сериозно го пиша, или предвиди нещо което да поема, например еластичен съединител или смятай че оператора целия се е отпуснал на ръчкатата дори и засилка може да има. Та 13 мм е по-добре от 8 но не е много, ни за шпонка ни за шплент, шлици може би най-разумно при този размер, но 13 не е за такива моменти по принцип.
|
| Съб Дек 31, 2016 12:10 am |
|
 |
|
timt
|
Да ме извинявате ама не виждам проблем да стане, още повече ако се пригоди един оптегач. Може да стане всякак. С добавяне на още едно колело се решават всички проблеми.
|
| Съб Дек 31, 2016 1:31 am |
|
|