| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Интерференция на радиосигнали
emilvtc я дай линк към описанието на меш мрежата, че сега само гадаем по преразказ.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Окт 18, 2016 9:46 am |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 |  |  |  | miro_atc написа: Така и не разбрах в какъв смисъл говорите за интерференция... Във физичния смисъл няма начин да няма интерференция, това даже не е съврзано с броя на предавателите. Дори електроните/фотоните да се излъчват един по един, пак може да се получи интерференция. От гледна точка на електротехниката доколкото разбирам идеята е точно да има интерференция, т.е. не се гони един единствен чист сигнал, а боза от сигнали, която горе-долу прилича на оригинала. Очевидно тук важното е да има синхронизация, така че папагалите да не зациклят помежду си и да се получи шумотевица. Предполагам имат някакво времево ограничение, т.е. първия чува "1" от източника и препредава. Втория чува първия и почва да повтаря натататък, но също така и връща сигнал към първия. В края на бита източникът ще спре, обаче първия ще продължи да приема от върнатите сигнали, затова трябва да спре по време... |  |  |  |  |
emilvtc написа, че се работи на пакети.
|
| Вто Окт 18, 2016 9:48 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
пакетите са на малко по-високо ниво 
|
| Вто Окт 18, 2016 10:34 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Пифе, пак си се нагълтал с транскубтони! Доплерово отместване се получава и от отразяващите повърхности на участващи в разпространението обекти - коли, трамваи... За това няма нужда да си завършил радиоехника, а да не си спал в часовете по физика 7-8 клас. Аз съм го написал, но от висотата на твоето транскубтонно величие явно не можеш да ги прочетеш. Останалите ти откровения не заслужават мастилото/битовете за коментар, звучат като бълнуванията на ученик в СПТУ след стаж в Булсат.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Окт 18, 2016 10:56 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
OK, може и да не се наричат пакети, а фреймове примерно (не знам каква им е терминологията). Смисъла беше, че логиката на препредаване не работи бит по бит, а фрейм по фрейм. Със сигурност са направили механизъм, чрез който един и същи фрейм да не се подхвърля напред-назад до безкрайност.
|
| Вто Окт 18, 2016 11:04 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Дал съм линк в последният ми пост на 1-ва страница. Поствам го отново : http://www.virtual-extension.com/products/technology/
|
| Вто Окт 18, 2016 4:17 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
До колкото схванах - в края на първия хоп , всички които са чули фрейма започват да излъчват "едновременно" - примерно 50uS след края на приетия пакет. Т.е синхронизират се по края на приет пакет.
Ако излъчват "синхронно" - всички ще "пеят" в хор едно и също. Така ще се осъществи препредаването на 2-ри хоп и т.н.
|
| Вто Окт 18, 2016 4:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ийй тая интерференция, като неебани ученички пред мензис се ръфате ...
|
| Вто Окт 18, 2016 4:22 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Тя идеята дали не е че като лъчат (повтарят, препредават) заедно ще се уцели все някой някъде в пространството да хване на някой от предаващите данните? Т.е. да напълнят пространството от докъдето е стигнал първия хоп "нататък"? Като репитъри? Не виждам друга смислена логика. Примерно стреля един от София и го чуват в Пловдив и Враца. Тия в Пловдив и Враца грачат да повтарят и се чува - от Врачанската гарга се чува в Калафат, а от Пловдивската в Малко Търново? После и тъй нататък, на всеки километър, и така до края на света?
|
| Вто Окт 18, 2016 4:28 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Струва ми се, че стана някакво объркване. На български интерференция означава това : https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8FА буквалиният превод от английски , кой знае защо, е "смущение". А иначе, по темата за едновременното излъчване - единственият начин, за който аз знам е CDMA, но този метод изисква доста ресурс.
|
| Вто Окт 18, 2016 6:26 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
|
Айде и моите пет стинки по въпроса: Спред мен ако модулацията е амплитудна няма проблем и всичко ще си работи прекрасно. Интерференция (нслагване) която може да навреди, т.е. сигнала в дадена точка да се извади така че да стане нула напрактика клони към нула - ако чуваш само два предавателя то първо амплитудата трябва да им е еднаква и освен това да са в противофаза. Сами се сещате че това напрактика почти няма как да стане. Дори и да стане в един момент, в следващия няма да е така защото на единич предавател все ще му мръдне фазата малко, поради факта че не се клатят от един осцилатор, а всеки от собствен и то не идеални. Еле пък ако чуваш повече предавателя. Да предположим обаче че си спечелил шетица от тотото и точно пък на теб така се е случило, че нищо не получаваш заради изваждането. Това пак не е проблем просто ще си глух за само дадения хоп, но на 100% ще чуеш следващия или ще си чул предния, защото по дефиниция като чуеш нещо пре-предаваш, т.е. ако твоя хоп е Н, то за да го предадеш трябва да си чул Н-1, защото все ще имаш връзка с поне един който е преди теб по веригата. Или ще чуеш Н+1 защото ще имаш пряка връзка с този който е след теб но го е чул от друго място. И те така. Горното няма да работи за фазово/честотна модулация... Сега който е работил на УКВ с ЧМ знае какво става като започнат двама да предават на една честота - боза. Пак на УКВ но за авиовръзките се използва АМ за по голяма надежност, точно защото (така пише в уикито) ако двама говорят един през друг на една честота ги чуваш и двамата!
|
| Сря Окт 19, 2016 12:21 am |
|
 |
|
emilvtc
|
След всичко казано до тук мисля, че синхронизираното "хорово" излъчване на ЕДИН И СЪЩИ ФРЕЙМ е възможно при АМ модулация и приемниците в обхвата на излъчване ще приемат излъчения сигнал. Друг е въпроса дали това е добра идея за меш мрежи или не, но тук не обсъждаме това. CDMA е друга бира при която се използва сприд спектрум излъчване и приемане. НЕ става въпрос за него. Благодаря Ви за коментарите. 
|
| Сря Окт 19, 2016 9:24 am |
|
 |
|
t_i_t_o
|
Идеята си е прекрасна защото прави протокола за комуникация елементарен - мрежата се "саморутира", няма нужда да знаеш адресите на тези около теб, да ретрайваш, да акнолиджвъш и тем подобни глупости...
|
| Сря Окт 19, 2016 9:34 am |
|
 |
|
emilvtc
|
t_i_t_o, ако трябва да се изгради надежден радио канал акнолиджите и ретрайването при липсата им е задължително според мен. Ако и това не помогне на текущия канал - сменя се канала (channel hoping) и опитите за препредаване продължават... Ако нодовете са батерийно захранени и относително често ще си предават статуса - от гледна точка на консумация идеята за подобна мрежа нещо не се връзва с представите и разбиранията ми.
|
| Сря Окт 19, 2016 10:01 am |
|
|