Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Интерференция на радиосигнали 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Интерференция на радиосигнали
emilvtc я дай линк към описанието на меш мрежата, че сега само гадаем по преразказ.

Вто Окт 18, 2016 9:46 am
Профил
Ранг: Почетен член

miro_atc написа:
Така и не разбрах в какъв смисъл говорите за интерференция...
Във физичния смисъл няма начин да няма интерференция, това даже не е съврзано с броя на предавателите. Дори електроните/фотоните да се излъчват един по един, пак може да се получи интерференция. От гледна точка на електротехниката доколкото разбирам идеята е точно да има интерференция, т.е. не се гони един единствен чист сигнал, а боза от сигнали, която горе-долу прилича на оригинала. Очевидно тук важното е да има синхронизация, така че папагалите да не зациклят помежду си и да се получи шумотевица.
Предполагам имат някакво времево ограничение, т.е. първия чува "1" от източника и препредава. Втория чува първия и почва да повтаря натататък, но също така и връща сигнал към първия. В края на бита източникът ще спре, обаче първия ще продължи да приема от върнатите сигнали, затова трябва да спре по време...

emilvtc написа, че се работи на пакети.

Вто Окт 18, 2016 9:48 am
Профил

пакетите са на малко по-високо ниво ;-)

Вто Окт 18, 2016 10:34 am
Профил

Пифе, пак си се нагълтал с транскубтони!
Pif написа:
Дан,
...
Къде видя доплерово отместване при статични приемници/предаватели...

Доплерово отместване се получава и от отразяващите повърхности на участващи в разпространението обекти - коли, трамваи... За това няма нужда да си завършил радиоехника, а да не си спал в часовете по физика 7-8 клас. Аз съм го написал, но от висотата на твоето транскубтонно величие явно не можеш да ги прочетеш.

Останалите ти откровения не заслужават мастилото/битовете за коментар, звучат като бълнуванията на ученик в СПТУ след стаж в Булсат.

Вто Окт 18, 2016 10:56 am
Профил

miro_atc написа:
пакетите са на малко по-високо ниво ;-)

OK, може и да не се наричат пакети, а фреймове примерно (не знам каква им е терминологията). Смисъла беше, че логиката на препредаване не работи бит по бит, а фрейм по фрейм. Със сигурност са направили механизъм, чрез който един и същи фрейм да не се подхвърля напред-назад до безкрайност.

Вто Окт 18, 2016 11:04 am
Профил

ike написа:
emilvtc я дай линк към описанието на меш мрежата, че сега само гадаем по преразказ.

Дал съм линк в последният ми пост на 1-ва страница.
Поствам го отново :http://www.virtual-extension.com/products/technology/

Вто Окт 18, 2016 4:17 pm
Профил

До колкото схванах - в края на първия хоп , всички които са чули фрейма започват да излъчват "едновременно" - примерно 50uS след края на приетия пакет. Т.е синхронизират се по края на приет пакет.

Ако излъчват "синхронно" - всички ще "пеят" в хор едно и също. Така ще се осъществи препредаването на 2-ри хоп и т.н.

Вто Окт 18, 2016 4:21 pm
Профил

Ийй тая интерференция, като неебани ученички пред мензис се ръфате ...

Вто Окт 18, 2016 4:22 pm
Профил

Тя идеята дали не е че като лъчат (повтарят, препредават) заедно ще се уцели все някой някъде в пространството да хване на някой от предаващите данните? Т.е. да напълнят пространството от докъдето е стигнал първия хоп "нататък"? Като репитъри? Не виждам друга смислена логика.
Примерно стреля един от София и го чуват в Пловдив и Враца. Тия в Пловдив и Враца грачат да повтарят и се чува - от Врачанската гарга се чува в Калафат, а от Пловдивската в Малко Търново? После и тъй нататък, на всеки километър, и така до края на света?

Вто Окт 18, 2016 4:28 pm
Профил
Аватар

Струва ми се, че стана някакво объркване. На български интерференция означава това :
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F
А буквалиният превод от английски , кой знае защо, е "смущение".
А иначе, по темата за едновременното излъчване - единственият начин, за който аз знам е CDMA, но този метод изисква доста ресурс.

Вто Окт 18, 2016 6:26 pm
Профил

Айде и моите пет стинки по въпроса:
Спред мен ако модулацията е амплитудна няма проблем и всичко ще си работи прекрасно. Интерференция (нслагване) която може да навреди, т.е. сигнала в дадена точка да се извади така че да стане нула напрактика клони към нула - ако чуваш само два предавателя то първо амплитудата трябва да им е еднаква и освен това да са в противофаза. Сами се сещате че това напрактика почти няма как да стане. Дори и да стане в един момент, в следващия няма да е така защото на единич предавател все ще му мръдне фазата малко, поради факта че не се клатят от един осцилатор, а всеки от собствен и то не идеални. Еле пък ако чуваш повече предавателя.
Да предположим обаче че си спечелил шетица от тотото и точно пък на теб така се е случило, че нищо не получаваш заради изваждането. Това пак не е проблем просто ще си глух за само дадения хоп, но на 100% ще чуеш следващия или ще си чул предния, защото по дефиниция като чуеш нещо пре-предаваш, т.е. ако твоя хоп е Н, то за да го предадеш трябва да си чул Н-1, защото все ще имаш връзка с поне един който е преди теб по веригата. Или ще чуеш Н+1 защото ще имаш пряка връзка с този който е след теб но го е чул от друго място. И те така.
Горното няма да работи за фазово/честотна модулация...
Сега който е работил на УКВ с ЧМ знае какво става като започнат двама да предават на една честота - боза. Пак на УКВ но за авиовръзките се използва АМ за по голяма надежност, точно защото (така пише в уикито) ако двама говорят един през друг на една честота ги чуваш и двамата!

Сря Окт 19, 2016 12:21 am
Профил

След всичко казано до тук мисля, че синхронизираното "хорово" излъчване на ЕДИН И СЪЩИ ФРЕЙМ е възможно при АМ модулация и приемниците в обхвата на излъчване ще приемат излъчения сигнал.

Друг е въпроса дали това е добра идея за меш мрежи или не, но тук не обсъждаме това.

CDMA е друга бира при която се използва сприд спектрум излъчване и приемане. НЕ става въпрос за него.

Благодаря Ви за коментарите. :wink:

Сря Окт 19, 2016 9:24 am
Профил

emilvtc написа:
Друг е въпроса дали това е добра идея за меш мрежи или не, но тук не обсъждаме това.

Идеята си е прекрасна защото прави протокола за комуникация елементарен - мрежата се "саморутира", няма нужда да знаеш адресите на тези около теб, да ретрайваш, да акнолиджвъш и тем подобни глупости...

Сря Окт 19, 2016 9:34 am
Профил

t_i_t_o, ако трябва да се изгради надежден радио канал акнолиджите и ретрайването при липсата им е задължително според мен. Ако и това не помогне на текущия канал - сменя се канала (channel hoping) и опитите за препредаване продължават...
Ако нодовете са батерийно захранени и относително често ще си предават статуса - от гледна точка на консумация идеята за подобна мрежа нещо не се връзва с представите и разбиранията ми.

Сря Окт 19, 2016 10:01 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3