|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:16 pm
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Каква е разликата.
Ся чета ни не мога да разбера каква е разликата между компютър и работна станция, ето пример http://www.kvantservice.com/WorkStation ... w4200.htmlhttp://www.kvantservice.com/Kompyutri_d ... x2200.htmlЯвно има нещо но не го знам, ще съм благодарен ако ми го обясните с думи прости. Та накратко трябва да взема някъв марков уж до стотина лева и да му сложа ХР щото съм му фен. Ще се товари с фесбук, некви филми на монитора без HD истории, ACDSee за снимки и фотошоп. Мисля че правилно съм се ориентирал към Квантсервиз, коректни ли са и как е за предпочитане по куриер или на място в офиса им.
|
| Сря Сеп 14, 2016 2:34 am |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
 Re: Каква е разликата.
Първият вероятно е workstation заради видеокартата. Някога е струвала една чанта пари, защото е професионална - оптимизирана за аутокад и подобни...
|
| Сря Сеп 14, 2016 9:33 am |
|
 |
|
radolin
|
Към 5-10 килограма може да е разликата  . Иначе работна станция ще рече як компютър за бачкане. Обикновено има възможност за 2 процесора, много слотове на дъното за разширителни платки, много слотове за РАМ, сериозна видео карта, много място да дискове и подобни чекмеджета. Аз наскоро си взех един fujitsu siemens celsius, който е с 2хXeon, 32G RAM и тежи 20 кила сигурно. Притеснявах се да не бучи много силно, но дори когато го напъна да компилира на 100% натоварване на процесора не е дразнещо шумен - има поне 5-6 вентилатора. Има и някаква супер видеокарта, с 2Г РАМ и не знам си какъв видео чип, но за сега даже монитор не съм му влючил.
|
| Сря Сеп 14, 2016 10:50 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не си взимай Пентиум 4, ще предизвикаш глобално затопляне. Вземи си някой по-скъп, дето ще си го избиеш от 100 лева на месец по-малко за електричество.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Сеп 14, 2016 1:57 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Wokstationite би трябвало да са и по-стабилни. Обикновено ползват ECC памет. Понякога е за сметка на скоростта- другите ги бичат на макс скорост, тези понякога ги намалят. Като за твоите неща има по 75лв двуядрени и са по-бързи от П-4. Познат с такъв не можа да се справи с фирмено водно охлаждане и се бъзикахме да го върже към парното на сградата да я топли. Гледай и паметта да е поне 4ГБ. Възможност за разширяване е предимство. Квант сервиз са читави в общият случай - взимали сме и ако те видят че си сериозен може и 3-5% отстъпка да ти направят. Ако е тия дни можеш да ме викнеш да помагам. Има и още една подобна фирма на близо- на Коперник и Шипченски. Ако не държиш да е в района, имам и още читави с които работя в Ст.град. От там, мисля това ти е по-добър вариант HP Compaq dc7800 Intel Core 2 Duo E6550 2.33GHz / 2048MB / 160GB / Combo / LAN / 8xUSB 2.0 / SFF http://www.kvantservice.com/Kompyutri_detaili/Artikul_5661_dc7800.html
|
| Сря Сеп 14, 2016 2:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не е задължително workstation да е с ECC, има не малко които не са. ECC обикновенно идва заради изпозлваните процесори, като някои работят само с ECC, но май тич са рядкост, имаше едно време такива чипсети за ксеони .. дори не помня дали се казваше ксеон навремето сървърния на Интел, както и да е. Не винаги са и с два процесора. Обикновенно това е по наточен компютър който изпозлва или ксеон или най-бързия декстоп процесор на интел, има достатъчно рам, много често видеокартата е куадро .. но в крайна сметка всичко е маркетинг.
|
| Сря Сеп 14, 2016 3:38 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Едно време (1991...1999) работих на това: http://www.hpmuseum.net/display_item.php?hw=205#Наричаха я работна станция, а сега - "Technical Desktop". Модела беше 340CH+ (по памет). Списъкът със софта, който поддържаше беше изключително за професионална употреба в сферата главно на науките, а хардуера беше предвиден за работа 24/24 и 365/365. ОС беше HP-UX 7. На картинката е кутията на част от компа - диска (120МВ - мааалиии...  ), картридж устройството и флопитата бяха външни. Графиката се наричаше не карта, а графична подсистема със собствена памет и фиксирана хардурно резолюция 1600х1280. Софта ни беше за 2D/3D CAD – HP ME10/30. Една такава работна станция тогава, заедно с матричен принтер и голям плотер струваше малко под USD100к. Та разликата с PC от същото това време и като възможности и като цена е очеваден.
|
| Сря Сеп 14, 2016 4:28 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Къде си го ползвал това нещо тогава?
_________________ Хайде де!
|
| Сря Сеп 14, 2016 7:13 pm |
|
 |
|
syscop
|
С такива и разни моторолски workstation-и "дялкаха" най-различни гърмящи изделия...
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Сеп 14, 2016 7:19 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Че кво му е на Пентиум 4 освен че топли, идва зима, къв друг е за предпочитане. А коя памет е по-добра, хич ме няма там, важното е да работи. А и забравих да кажа че всичките тия неща се пускат заедно и така доста време, ся имам един дето малко увисва но не е от ХР-то прясно е. За паметта отнася ли се "колкото повече толко по-добре".
|
| Чет Сеп 15, 2016 2:38 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Зависи от ОС с 32 бита колкото и да имаш все тая, иначе колкото повече толкова повече... добре е да има памет. Другото важно е да е бърза. При П4 има значение и как е разпределена. ЕСС е екстра но няма да стане по-бърз от това.
|
| Чет Сеп 15, 2016 4:23 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Във ВМЗ-Сопот. Тъкмо бяха паднали CoCOM-ските ограничения.
|
| Чет Сеп 15, 2016 8:55 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
bobihot ти предложи Intel Core 2 Duo, а аз бих ти предложил да си вземеш поне Intel Core i5-2400. Например: http://www.kvantservice.com/Kompyutri_d ... e+M81.htmlhttp://www.kvantservice.com/Kompyutri_d ... +M91p.htmlОбаче не съм сигурен, че в квант сервиз са най-добрите цени за Intel Core, огледай се и по другите магазини за втора употреба. Освен това не се кефя на марковите машини, защото с тях можеш да правиш само това което ти разрешат.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Сеп 15, 2016 9:29 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не забравяйте, че става дума за XP! 64-битовата е беля на главата, значи 32 бита, т.е. мах 4 гиги от които ще се ползват 3. Друга подробност е, че повечето програми не са оптимизирани за много ядра - значи двуядрен стига, но да се наблегне на гигахерците. Видеокартата също е от значение. Скоро си купих един почти съвременен Делчо само за 100лв... А XP-то непременно да е Black Edition от сигурен източник http://pirateunblocker.com/torrent/1240 ... _2015.9.12
Последна промяна bongo_x2 на Чет Сеп 15, 2016 12:59 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Сеп 15, 2016 12:17 pm |
|
 |
|
pipilica
|
|