|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:53 am
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 VNA - препоръки
Налага се от време на време да се слагат антени тук-там. Не съм никак наясно с RF частта, но стигнах до извода че ако трябва да се съгласуват антените си трябва такъв уред. Някой има ли опит с тези неща? Някой от ефтините джаджи дали биха вършили работа за тая цел? (примерно http://www.megiq.com/products/vna-0440e - произволен евтин VNA). И изобщо дали бих могъл да се справя, или си трябва бая четене първо (едва ли ще стане).
|
| Сря Юни 29, 2016 6:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: VNA - препоръки
Не знам какво визираш под съгласуване, аз под съгласуване разбирам КСВ /VSWR/.
|
| Сря Юни 29, 2016 6:49 pm |
|
 |
|
syscop
|
Кажи поне какви антени ще слагаш ?
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Юни 29, 2016 7:28 pm |
|
 |
|
velio
|
|
| Чет Юни 30, 2016 11:22 am |
|
 |
|
velio
|
Зависи от случая, най-често ползваме антени за GPRS и Блутут. Всъщност това е единственото което ползваме към момента. Но понеже се слагат в най-разнообразни проекти с различно положение върху платките се налага и различно съгласуване (предполагам, досега не сме правили такова нещо). Най-добре ще е ако могат да се ползват печатни антени - директно върху платката. Понякога това е най-евтино, но понякога е невъзможно поради разни ограничения (обикновено на място). Тогава ползваме керамична антена закачена на кабелче. За блутута основно ползваме печатни антени (ако модулите си нямат), там обикновено не е толкова критично и без това разстоянието е 10-на метра, а мощностите малки. Но каквото и да ползваме, обикновено характеристиките му се променят в зависимост от околните неща - кутии, пластмаси, компоненти, железа и т.н. Пак казвам досега не сме задълбавали толкова, но предполагам че е време. П.С. Доста "обикновени" неща написах май 
|
| Чет Юни 30, 2016 11:27 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами за КСВ съгласуване има купища уредчета които си работят идеално, сега никога не съм сугласувал 200-300 мВт антени, винаги са били ватове и нагоре, но едва ли има някаква разлика в уредите. Имам в склада няколко, трябва да погледна каква марка и модел са, не са изпозлвани от години.
|
| Чет Юни 30, 2016 1:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нетуърк анализатора е като жена... може да изпразни и доста добре заредена каса с пари, непрекъснато иска някакви скъпарки шукарийки и все си мислиш, че чуждите са по-добри. за разлика от жената, някое парцалче за 500 кинта не замазва ситуацията. всички аксесоари са скъпи, все нещо не влиза където трябва, или ти трябва женско, или мъжко, а безполовите пък са ужасно скъпи. само калибриращия кит с известни параметри за едно семейство куплунзи излиза колкото прилична каруца втора ръка. и все не си сигурен, че всичко (ти е) вЕрно  пък и молове за NA няма по нашите ширини, дори и бутици няма. самия уред е 50% от разхода в икономичния вариант. комплектацията с кабелчета, преходници и калибратори е почти другата половина. затова уред без аксесоари може би не трябва да ти попада в кръга на интереси, поне не и в началото. има и добра новина. ако се ограничиш до 3GHz, може да се разминеш по-тънко. за описания от теб случай вектори не ти трябват, но пък вече май не се правят нови чисто скаларни NA, така че махането на градусите от уравнението няма да доведе до значително намаление на цената. потапянето в RF-а е скъп и косопаден процес. ако нямаш намерение да правиш чисти RF дизайни, по-добре се опитай да минеш лесно покрай дълбоката вода, макар че ще трябва да се намокриш. дори простичка задачка като 'съгласуване на антенка' става невъзможна без уред. а и това обикновено не е достатъчно. щом иде реч и за GPRS/3G/4G, теста трябва да е по-комплексен и да включва BERT, другото е като да мериш вятър и мъгла с ролетка.
|
| Чет Юни 30, 2016 1:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не се разбираме нещо, ти говориш за антени по платки и др. такива, аз ти говоря за антена дето я съгласуваш към изходно стъпало и изобщо за Ghz не мога да ти кажа как е, масово при нас са в VHF, има разлики, а за NA е съвсем друга бира, Дедо го е описал.
|
| Чет Юни 30, 2016 1:37 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами то е същото, нищо че са по платки, оставят се падове за съгласуващо звено и после се правят измервания след като платката е готова и се подбират елементите на звеното. На теория това съм разбрал. До колкото разбрах, NA измерва return loss в dB, което си е на практика същото като VSWR (КСВ) или поне има пряко преобразуване от едното в другото. С компонентите на съгласуващото звено се натройва return loss да е минимум в средата на обхвата който ни интересува. Така си го представям. 
|
| Чет Юни 30, 2016 2:01 pm |
|
 |
|
syscop
|
То и аз мислех, че за по-големи антенки иде реч. Слушай Дедо-то, мъдър човек е  . Ако е само по платка с известно приближение може да сметнеш механично антената и линията, и да се молиш материала на платката да не ти изиграе някой номер.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Юни 30, 2016 2:27 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Така не се прави. Прочети дейта-шитовете на няколко керамични антенки и ще разбереш защо.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Юни 30, 2016 3:06 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Обърни се към производителя на антената за съвет. Таоглас ни настроиха веригите безплатно на една антенна платка. Също така хвърлиха едно око и на герберите преди да поръчаме проротипи. Те имат интерес да си продават стоката и да работи добре
|
| Чет Юни 30, 2016 3:20 pm |
|
 |
|
velio
|
Да, знам че е грешно, трябва си и маса. Общо взето затова отворих темата, щото мисля че трябва да подобрим нещата. 
|
| Чет Юни 30, 2016 5:33 pm |
|
 |
|
velio
|
Лошото е че средната скорост с която бълваме платки е около 1-2 месечно (такива на които има антена/GSM/блутут), иначе общото количество е повече. Ако за всеки дизайн искаме помощ, нещата много ще се забавят. не можем да си го позволим.
|
| Чет Юни 30, 2016 5:35 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Какво не ви е наред и трябва да се подобрява?
|
| Чет Юни 30, 2016 7:46 pm |
|
|