|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:02 pm
Топлене/охлаждане на вода с Пелтие
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Топлене/охлаждане на вода с Пелтие
И аз с една чуденка - проблема е следния: Солидна метална кутия (натъпкана с разни ел. джаджи, които ще отделат топлина). Да кажем вътрешна(в кутията) температура на въздуха 0 до 50 градуса (Целзиеви)
2 бутилки с воден разтвор (250ml, чието количество ще варира) - охлаждаме/топлим с Пелтие с PLC контролер, който може да реверсира Пелтието. Сензори - платина 100 или 1000. Бутилка едно - 4 градуса / +/-2 градуса Бутилка две - 37 градуса / +/-2 градуса
На пръв поглед изглежда лесно, но има разни усложения, като разбъркване на водата в бутилките, малко място и т.н. Ще трябва може би и да се сметне/симулира нещо. Термокамера имам - ще мога да ги тествам в нужните условия.
На първо място мисля да сложа термо-бушони, ако нещо се случи извън границите. Мисля, че най-добре ще бъде тия бутилки да са затворени в нещо като малък хладилник, и така температурата да се поддържа по-лесно.
Някой ако има някакви идеи, да пише.
|
| Вто Май 17, 2016 2:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: Топлене/охлаждане на вода с Пелтие
А кутията с електрониката какво общо има, или е за отвличане а вниманието ? И при двете бутилки тряябва да внимаваш, особенно тая която топлиш, налягането доста се качва при повишаване на температурата.
|
| Вто Май 17, 2016 2:56 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Електрониката - лаптоп, и разни други дженджурии (тук, там някое Ардуино  ), разни лабораторни машинки - всичко се управлява и логва от от компа. Бутилките ще съдържат разни реагенти - единия не трябва да замръзва, другия да не се свари. Много интересен въпрос е какви ще са бутилките - ако ми разрешат в алуминиеви, като кенчета от кола - може би ще е идеален вариант, иначе Йена стъкло или пластмаса. Ей такива идеи, но с малко по-добър температурен контрол. http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss_ ... USB+fridge
|
| Вто Май 17, 2016 3:09 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ннам, ама съм се сблъсквал с няколко термочанти за автомобил: 50Вт пелтие и по вентилатор вън и вътре. Едва им стигаха силиците за десетина градуса разлика спрямо околната температура, както си бяха празни. Значи, ориентирай се поне на тази мощност и доста добра кутия, с вентилатори разбира се. Отделно може да ти трябва втори сензор и няк'во ПИД регулиране.
П.С.: а бе като гониш само една температура платината не е ли малко изхвърляне? Аз с тъп диод съм го правил и пак стана безупречно. Има си и NTC и евтинджос аналогови които калибрираш еднократно.
|
| Вто Май 17, 2016 5:11 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Пелтието има много малко "КПД" на хладилната мощност! Което ще рече ,че топлия край отделя много повече енергия (топлина) отколкото студения край поема (студ). Освен това при нарастване на температурната разлика , хладилната мощност спада и като абсолютна стойност и то доста бързичко. Изтегли си някакъв пдф на пелтие, разгледай графиките и си пресметни енергийния баланс. Шанса да не се върже сметката е много голям.
|
| Вто Май 17, 2016 5:32 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ами аз затова искам да затворя всичко във "втори" хладилник или изолационна кутия. Погледнах един-два чаршафа и наистина много пада мощността при големи разлики. Други методи, които се регулират относително лесно и са двупосочни, май няма.
|
| Вто Май 17, 2016 7:38 pm |
|
 |
|
jig.tak
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
има, но няма да ти хареса цената, а и не казваш къде ще се ползва това чудо, мощност и т.н. Има едни калибратори, dry block им викат, вътре са със топлинен двигател с хелий, най вероятно някоя разновидност на Стърлинг. Поддържат супер стабилно температурата от -100 до към 120 до хилядни от градуса. Та този драй блок го махаш и натикваш бутилката вътре. За експерименти са чудни
Последна промяна jig.tak на Вто Май 17, 2016 8:33 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Май 17, 2016 8:29 pm |
|
 |
|
4040
|
По-скоро студения край трябва да е изолиран максимално, а топлия обратно - трябва яко да се духа за да се охлажда, иначе се вдига разликата и студовата мощност "се изпарява". Другия начин е чрез външен източник/агрегат и система тип "парно".
|
| Вто Май 17, 2016 8:30 pm |
|
 |
|
radolin
|
Може цялата постановка да я бутнеш в хладилник при температура под 4 градуса и само да топлиш. При добра топлоизолация около бутилките не би трябвало да има нужда от голяма мощност.
|
| Вто Май 17, 2016 8:34 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Не е никаква тайна - някакви био-тестове, и тия два реагента трябва да се поддържат с тия.темп.Всичко е в едно табло, което стои вътре в стая, но може да ходи до Испания и там темп. в стаята може и да стигне 30-40 ако не е климатизирано. Топлите краища(когато са топли, защото контролера сменя посоката автоматично), ще ги изведа отвън.
|
| Вто Май 17, 2016 8:36 pm |
|
 |
|
4040
|
Както е написано в началото се заблудих ,че става въпрос за минус 37оЦ. Ако е +4 и +37 нещата са доста по-лесни. Това с хладилника и дозатоплянето ще е най-лесно.
|
| Вто Май 17, 2016 8:50 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Да, не мога да го редактирам вече +4 и +37, и сз за това си мисля че няма да е адски трудно.
|
| Вто Май 17, 2016 9:19 pm |
|
 |
|
timt
|
Заеби, пробвай с едно 2 пелтиера но топлата част я направи с нагреватели. За сериозна работа пелтиера е несериозен.
П.П. разбъркването като при инкубаторите.
|
| Вто Май 17, 2016 9:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Абе има... преди време гледах разни микрокомпресори, някои са с много съвременни "микро" технологии. Не помня кои си бях харесал, май бяха хитачи... но има много де. Общо взето всички с малки размери като това:  Ползват се за разни хладилни жабки, автоматчета за вода и т.н. Значи компресорчетата се движеха някъде по около 50$ отделно ти трябва вентил, евентуално четирипътник малко тръби, захранване, управление... не е просто но не е ракетно инженерство. Това определено е добро решение когато ти трябва мощност и кпд. Виж за прецизна температура ще трябва да си поиграеш. При всички случаи ако стане с пелтиета ще е по-лесно де...
|
| Сря Май 18, 2016 8:58 am |
|
 |
|
Grubi
|
Брех, харесва ми - ама откъде да му видя чаршафа / или да се продава. Ще се разтърся в гуглето. Иначе планувам да купя един от тия охладители за единично кенче кока-кола, и да го модифицирам с нужното пелтие и контролер. Тези които са със странично охлаждане/затопляне според ме са най-подходящи за бутилка. а второто се оказа някакво маркуЧе, което съдържа 10ml - него може и да го затворя в алуминиево блокче. ето и линкoвете за компресора на Миро http://www.aspencompressor.com/products/http://www.greatcool.net/http://www.cn-vestar.com/
|
| Сря Май 18, 2016 9:36 am |
|
|