|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 1:14 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
като стана въпрос за инженерите, които не работят по специалността... Падна кран вСофияснимки от друг ракурс 1 2жълтите тръби са газ (би трябвало, щом са оцветени така). щеше да стане голяма касапница, ако нещо беше избухнало, а в една бензиностанция има доста такива неща. по това време духаше доста силен вятър на пориви. затворих си прозорците, че крилата тропаха. явно обаче на обекта гонят срокове и някой е наредил да не се спира работата. излезе неофициална информация, че в момента на инцидента крана е носел товар с голяма площ, вероятно кофраж за стена. в 18:30 да работят, явно бързат.
|
| Пет Апр 15, 2016 8:30 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Не мисля че има нещо общо с вятъра, навидеото не се вижда да има силен порив, а товара е ниско долу, поне това което се виждам мисля че са въжетата. По скоро е превишил допустимото тегло. Има много идиоти които изобщо не си дават сметка че товароподомността няма нищо общо с това какъв товар колко далеч от стрелата можещ да изнесеш. Като гледам видеото той прости ти пада повдигайки тежестите. нямаше олуляване, поклащане, изпадане в резонанс, товара си го дърпа и той си пада. Друг вариант е да е изгубил опора от едната страна по някаква причина.
|
| Пет Апр 15, 2016 10:32 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
май си прав, не бях гледал видеото със самото падане.
|
| Пет Апр 15, 2016 10:57 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Дайте някакъв линк към клипчето.
|
| Пет Апр 15, 2016 11:36 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
цъккрана дал на късо, спирачките не спрели и т.н. крановата количка е в самия край на стрелата. вероятно след 15 години разследвания, виновна ще се окаже бензиностанцията, щото е прекалила с гравитацията. пикантна подробност е, че собственика на стрителната фирма е племеник на бившия вече гл. архитект Петър Диков. няма особени данни къде е завършил (архитектура). още няма 30 години. тя цялата фамилия е архитекти, но са с изявени таланти в различни области. не кавам, че това има някаква връзка, просто изреждам факти.
Последна промяна ДедоБоре на Пет Апр 15, 2016 12:00 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Апр 15, 2016 11:44 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Като гледам коментарите по темата, оставам с впечатлението, че кранове падат само в България и то защото българите априори сме идиоти.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 15, 2016 11:54 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не знам цецо...
то сигурно и влакове с 2 локомитива и 6 вагона се случва да се запалят. случаят пак от вчера. 60 пътници за бърз влак. след инцидента хората за София ги качили на автобус, който по-късно катастрофирал на магистралата в някакъв мост.
може и да гледам песимистично на околния свят, но все по-често усещам, че плувам в наситен разтвор от идиоти.
|
| Пет Апр 15, 2016 12:07 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Прекалено песимистично, ако питаш мен. Идиотите винаги са си били тук, просто в момента явно имаш повечко свободно време да ги забележиш  Което ме навежда на мисълта, че ако вместо да гледаш/четеш глупости по медиите, минеш да се видим, няма да имаш тоя проблем.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 15, 2016 12:41 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12905 Местоположение: София
|
То даже не опира до оптимизъм и песимизъм. Такива са новините които се публикуват. Десет спасени не са новина, но десет, които не са успели да спасят са...
|
| Пет Апр 15, 2016 2:05 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Проблемът всъщност е: "Пари нема, действайте!". После резултатите са такива.
|
| Пет Апр 15, 2016 6:24 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
"Проблемът всъщност е: "Пари нема, действайте!"." И сега с 3ма ранени, разрушена бензиностанция и унищожен кран повече пари ли ще имаме?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Апр 15, 2016 6:56 pm |
|
 |
|
HCL
|
Тук преди месец ДедоБоре се блъснаха челно два влака - 80 ранени, 10 загинали. Разследването още върви, но изглежда е поредица от грешки на диспечера. През 98г поради кострукционна грешка се чупи колело на високоскоростен влак и загиналите са 100, още толкова ранени. В България се случват много нелепости, но по света също.
|
| Пет Апр 15, 2016 9:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Всъщност ако се заинтересувате колко индустриални и строителни инциденти се случват в БГ и го вземете на глава от населението или пък процентно към общия тброй строеже ще се учудите колко са малко, колко са леки и че по брой загинали сме някъде в дъното на класацията. Това важи и за пожари и др. подобни, по света се случват много повече инциденти и много от тях са тежки, със доста загинали и ранени. По скоро че това принас се слуват много малко и много рядко ги прави такава новина, но това е нещо нормално. Преди малко повее от седмица падна хеликопер с туристи в Pigeon Forge, всички загинаха, ден преди да падне бяхме тами се чудихме дали да не се повозим и ние, ако това беше в БГ щеше да се споменава поне седмица, тук дорине знам дали го отразиха в медии с национално покритие или само в локалните, и да е имало нещо е било една новина.
Твърде много преиграваме, нещастни случаи има, инциденти се случват, аварии стават, хората правят грешки. Паднал е кран голяма работа, като се стя докато бях ученик ходих и обирах болтове от кранове, говоря за конструкционните болтове с които се заболтват секциите, по 2-3 от всяка секция до където стигам. Бяха хубави, големи, от тях ходех при баща ми и си струговах направляващи за една координатна машина която бях решил да си правя за пробиване на платките, а и за други цели. По това време така ми беше по лесно да си намеря джилезо, ха сега кажи тия крнаове ако бяха паднали пак ли строителят щеше да е виновен ? А няма да ти кажа че като по малък обикалях новостроящите се блокве и им изкормвахме асансьорните уредби, от където каквото може, някъде където бяха добре заключени по малко ... ако някой такъв вземе че тръгне въпреки корменето и после се случи авария пак кой щеше да е виновен, строителя, собственика или позлвателя .. нямаше да е Тони щото никой не знае че Тони го е мародерствал.
|
| Пет Апр 15, 2016 10:30 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Тони строителят ще е виновен, защото крановете би трябвало всяка седмица да минават инспекция. Бас държа че ти ако си кранист докато се качваш ще се оглеждаш навсякъде за нередности и в нормална държава просто ще откажеш да работиш докато не оправят проблема. Главният проблем в БГ е, че дори и да сигнализираш на някой за нередност в 99% от случаите ще те напсуват, най малкото на ум, и никой няма да направи нищо, защото отговорността е ничия. Винаги можеш да се оправдаеш с нещо или някой.
Това което аз виждам от клипа е, че количеството тежести е смешно малко, да не говорим за ширината на основата. Отделно би трябвало да има предупреждение от претоварване. Аз като тъп инженер си мисля че един нормално проектиран и инсталиран кран първо ще поддаде и ще се сгъне, а не да се катурне като стой та гледай
|
| Съб Апр 16, 2016 1:01 am |
|
 |
|
timt
|
Само да спомена че в БГ е много по стриктно всичко от колкото да речем Германия, сега тука ще ми се изсмеят но такива работи съм виждал че и при талибаните ги няма (предполагам). Тука проблема е правосъдие и корупция.
|
| Съб Апр 16, 2016 1:27 am |
|
|