Отговори на тема  [ 255 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Следваща
Китайците пак избиха рибата ESP8266 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Китайците пак избиха рибата ESP8266
Да там някъде, ама защо 2 месеца... аз слагах на една индустриална платка такова през лятото и го четяха през Линукс, а брейкаут бордовете дойдоха за 3 седмици точно по Коледа.

Иначе има и BMP280 без налягане. който е още по евтин, а новия с газовете ще е ВМЕ680, май. Същите изводи и корпус, и една или две фирми освен Бош ги имат под други имена.

Най-скъпия е на Адафруит заради името и щото има изведен SPI и I2C, но и той трябва да е под 30лв според мен.

Пон Яну 18, 2016 12:00 am
Профил

Писах "почти месец", не знам защо говориш за два месеца :D То вярно че днес (неделя!) се е тракнало на митницата в Горна Оряховица и може да станат два месеца оттам дотук.
А цената в ерелемента е такава - че и доставка ако му сложиш излиза цветните 50лв.

Пон Яну 18, 2016 1:07 am
Профил
Аватар

да вземат Комет да вкарат едни 1000 броя и да направим една пробна платка :)
преувеличил съм заради неделята...

а иначе другите сензори - запрашеност, CO2, CO, VOC, разни специфични газове, осветеност, пиранометри, други истории за времето,
EMC замърсяване, магнитно поле, акселерометри и жироскопи, само човек да иска и да има време/финанси

ще драсна по някое време датчиците за прашинки, които ще тествам тази седмица

Пон Яну 18, 2016 11:12 am
Профил

Grubi, какви сензори за прашинки ще тестваш? Оптични ли са?

Интересуват ме сензори за прах, CO2, CO, влажност и температура за Хом-аутомейшън.

Пон Яну 18, 2016 12:10 pm
Профил

emilvtc написа:
Grubi, какви сензори за прашинки ще тестваш? Оптични ли са?

Интересуват ме сензори за прах, CO2, CO, влажност и температура за Хом-аутомейшън.

Аз от любопитство за CO2 (реагира ина други газове) си всех един китайски mq-135. Показва ... нещо. То и дейташита му е такъв. Доста мърдат показанията, за някакви много непретенциозни измервания става. Оставил съм го да бачка сега, че гледам пишат трябвало 1-2 дена 'burn in" - в него има нагревател и някакъв специален материал. Също мърда спрямо темература/влажност, ама точно колко пак не е ясно. Май по-добре си е инфрачервен.

И на мен ми е любопитно за прахови частици, та ако няко има опит ще е полезно.

Който питаше за пиранометър, най-евтиния и за любителски цели ставащ вариант е с фотодиод/фотоволтаична клетка. Естествено, трябва да се мери тока, а не напрежението. Не е чувствителен равномерно към целия спектър, но за хоби измервания след калибрация е достатъчно точен.

Пон Яну 18, 2016 12:32 pm
Профил
Аватар

това ми е нещо като отправна точка (опорни ли им казваха вече...)
https://www.manylabs.org/docs/project/dustComparision/

Тук при мен имам:
www.digikey.com/product-search/en?keywords=425-2896-ND
www.digikey.com/product-search/en?keywords=235-1372-ND
www.digikey.se/product-detail/en/GP2Y10 ... -ND/720164

ще се опитам да ги изтествам паралелно, и така да повторя експеримента от първия линк.

Иначе за скъпите като тези нямам парЕ
http://www.shinyei.co.jp/stc/optical/main_dust_e.html
http://www.dylosproducts.com/learnabout.html

да не говорим за професионални, че там цените са като за нов GHz спектро анализатор

Пон Яну 18, 2016 12:50 pm
Профил
Ранг: Минаващ

gicho написа:
Ардуино и нодемцу са различни неща. Когато направиш скеч в ардуино средата, билднеш го и качиш реално изтриваш предишния фирмуер (нодемцу-то).
Трябва да избереш дали искаш да пишеш на луа или на C++ и съответно да следваш различните документации.
Ако ще е нодемцу можеш да ползваш описанието тук:
https://github.com/nodemcu/nodemcu-firmware
Флашването на нодемцу фирмуера става с този инструмент:
https://github.com/nodemcu/nodemcu-flasher

После можеш да ползваш произволна терминална програма, но също е лесно с това:
https://github.com/4refr0nt/ESPlorer

За да пуснеш веб сървър трябва да обединиш тия два примера:
https://github.com/nodemcu/nodemcu-firmware#connect-to-your-ap
и
https://github.com/nodemcu/nodemcu-firmware#or-a-simple-http-server

Първата част асоциира модула към АП-то на твоята мрежа, а втория пуска TCP сървър и се прави на Http сървър.
Предполагам че има и по-добри примери от това което дадох горе, но тях можеш да ги намериш сам.

Ако тръгнеш с ардуино средата следвай описанието тук:
https://github.com/esp8266/Arduino/
и по-точно:
https://github.com/esp8266/Arduino#installing-with-boards-manager
Обърни внимание че това описание работи с ардуино 1.6.5 среда, не слагай по-нова защото не работи. След като добиеш опит можеш да пробваш и инсталирането през git понеже там влизат новите неща и би трябвало да работи с 1.6.7 на ардуино IDE.
Ако всичко мине успешно избираш от Tools->Board най-близката до твоята платка (nodemcu dev kit, Olimex ESP8266, ESP-01 или какъвто хардуер ползваш), настройваш COM порта на който е закачена и от File->Examples->ESP8266WebServer->HelloServer или някой от другите (AdvancedWebServer, ...). Сменяш SSID и парола и качваш. Ако мине без грешки би трябвало да заработи.

Пробвал съм и двата варианта, всичко минава нормално без никакви грешки. Закача си се нормално към мрежата. Отново нямам достъп до адреса, който е получил. Явно модула е бъгав.

Пон Яну 18, 2016 1:33 pm
Профил

Брей, те много поветинели. Аз си мислех, че са към $100/бр някъде, като гледах преди много време. А задължително ли е да има принудително движение на въздуха, както е показано в линка ти, или мога да го сложа на покрива просто?

Пон Яну 18, 2016 2:20 pm
Профил

@mcankov, пробвай с АТ командите е най лесно да го подкараш.

Прикачени файлове:
ESP8266_Config.rar [180.4 KiB]
293 пъти
Пон Яну 18, 2016 3:57 pm
Профил
Аватар

Ами според мен е добре да е дефинирано, т.е. да имаш някакъв вентилатор. А и ако има постоянна вентилация,
може и конденза да е по-малък. А това е важното ако електрониката не е херметична или залята,
особено на открито.

Професионалните отсяват частичките на гравитационен принцип, и обикновено ги събират
със тръба по-нависко където има повече движение.

Виж на manylabs линка - ако направиш един такъв тунел,
и го сложиш на покрива може би ще е най-добре.
Аз още не съм пробвал...

Пон Яну 18, 2016 4:24 pm
Профил

Цитат:
Пробвал съм и двата варианта, всичко минава нормално без никакви грешки. Закача си се нормално към мрежата. Отново нямам достъп до адреса, който е получил. Явно модула е бъгав.

Пробвал ли си с друг клиент (например смартфон, или ПЦ) - да не е нещо огнени стени или подобни щуротии? Чак такава омазвация да се закачи, да не дава грешки и пак да не реагира не ми се вярва. Можеш да пробвал и при приятел/офис в друга мрежа да изолираш нещата извън модула. А и кой е модула?
Ако искаш качи някъде кой с който пробваш да го пробвам направо, но доколкото разбирам ти пробваш директно с примерите?

Пон Яну 18, 2016 11:42 pm
Профил

gicho написа:
Цитат:

Пробвал ли си с друг клиент (например смартфон, или ПЦ) - да не е нещо огнени стени или подобни щуротии? Чак такава омазвация да се закачи, да не дава грешки и пак да не реагира не ми се вярва. Можеш да пробвал и при приятел/офис в друга мрежа да изолираш нещата извън модула. А и кой е модула?
Ако искаш качи някъде кой с който пробваш да го пробвам направо, но доколкото разбирам ти пробваш директно с примерите?

Модула е ESP -01. Последните наблюдения са, че се закача за 5-10 сек. и след това разпада връзката, през това време се достъпва. Пробвах да подам външно (по-стабилно) захранване, без резултат. Почнах да се замислям дали рутера не го игнорира?
Различните клиенти ги пробвах (windows, android), без резултат. Кода е от примерите и няма как да е проблемен.

Вто Яну 19, 2016 4:24 pm
Профил

Затова предложих да го пробваш някъде другаде, например в офиса или при приятел, или просто с друго АП.

Вто Яну 19, 2016 11:34 pm
Профил

Пробвай първо да заредиш на адрес 0х000000
АТ и след това нодемцу фърмуера и смятам че няма да имаш проблем.

Прикачени файлове:
New folder.rar [395.1 KiB]
264 пъти
Сря Яну 20, 2016 2:45 pm
Профил

Проблема е решен! При проба с друго АП работи безупречно. Оказа се, че е проблемно свързването към рутер с DD-WRT firmware.
Благодаря за оказаната помощ!

Чет Яну 21, 2016 1:06 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 255 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Следваща