|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:05 pm
Печатни платки - примери и приложения
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Печатни платки - примери и приложения
Айде и аз да пусна една от моите тогава 10 слоя, импеданс контрол, слепи и зарити виа, странично плейтване, и т.н. Всички 'екстри'. Изключил съм полигоните и силка за картинката, защото иначе съвсем нищо не се вижда.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Яну 15, 2016 6:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Колега, това което казваш за импеданса е ОК, просто аз казвах че такива неща имат смисъл при доста високи честоти, а ако загледаш компютърни дъна там няма такива пътеки, т.е. съвременните DDR и други, включително SATA и мати си работят и без криви пътеки. Няма нищо лошо ако рутера ти ги криви, на мен просто ми изглеждат доста неестетично но .... иначе за ауторутер, едиственият който съм изпозлвал и съм доволен е тозина спектра, има го аддон към протела, с алтиума не знам дали работи и дали изобщо този продукт е жив. предполагам на Дедо менторските чудесии имат добър авторутер, но иначе да очакваш добро рутиране от алтиум или оркад за мен е доста оптимистично очакване. За мен е добре ако успяват да правят съгласувани линии и да докарват импеданс при ръчен рутинг, не искам да мислят. Верно че скоро не съм правил нищо което да иска да му гоня импеданс, USB 3 и HDMI са най-бързите с които съм се занимавал напоследък, и по принцип си искат но си го прави на ръка, просто си смятам линията и дращя, изравнявам дължини ... с тези не съм имал проблеми, с по сериозни скоро не съм се занимавал.
|
| Пет Яну 15, 2016 6:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Две BGAли са това .. че нищо се невиди 
|
| Пет Яну 15, 2016 6:17 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
BGA-та (няколко, едно от тях с 0.3мм растер) 
|
| Пет Яну 15, 2016 6:38 pm |
|
 |
|
radolin
|
Това е малко като тест за далтонисти  . Аз виждам 3 BGA-та, но може и повече да са.
|
| Пет Яну 15, 2016 7:14 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Като гледам тази платка, ще ти е по-евтино да ти го опекат на ASIC да ти го пакетират в DIP 40 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Яну 15, 2016 7:19 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Не го плагиатствам бре. И по-горе писах че платката не е моя. Това е негова платка. 
|
| Пет Яну 15, 2016 11:31 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Това - догодина. Ще отворя цех в БГ 
|
| Пет Яну 15, 2016 11:45 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
ела отвори тук, поне има бели стаи 
|
| Съб Яну 16, 2016 2:28 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за целите на Signal Integrity (SI) рутера трябва да знае много неща - стекъпа, материалите, ограниченията по импеданс и време на всеки сигнал и т.н.
най-опасни са всякакви нееднородности в линията. най-очевидната е промяната в ширината на пистата, може да се види дори и с осцилоскоп. при писта с ъгъл 90 градуса, промяната е значителна и затова трябва да се избягва изобщо. при 45 градуса пак има промяна, но е много по-малка и е обществено приемлива. при обли писти няма промяна, затова всякакви акордеони, тромпети и подобни, е хубаво да се правят със завойчета.
RF-а е отделна бира, там си има съвсем други правила и софтуери.
ТОПОР-а е по-скоро топологичен рутер (каквото е едното тълкувание на името). целта е по-скоро повишаване на гъстотата и процента на рутиране. подозирам, че за DDR, PCI и подобни относително ВЧ цифрови сигнали, резултата ще е като да подостриш молив с брадва, или в най-добрия случай с банциг. (за които не знаят руски - топор значи брадва). от картинките не виждам да има каквито и да е заченки на SI контролирани параметри.
от описанието виждам, че има трансфер на дизайна само в посока КЪМ топора? прави ли обратна анотация? виждам, че би могъл да си говори с ментора, но май ще е голямо предизвикателство да се натамъни всичко. пък и не виждам особен келепир, просто инструментите на ментора са достатъчно развити.
един интересен детайл също ми заостри вниманието. топора прави експорт в гербер и dxf. при завойчести писти, има значение вида на кривата. в RF-а предпочитат сплайнове. гербера обаче има само кръгче и е много трудно да се докара друг вид крива. още повече, ако след това гербера с пусне на растерен RIP, обикновено се минава през безие (квадратична крива), а сплайновете съвсем се загубват в превода. единствено на векторен RIP (тип BARCO) може да се говори за достоверност при предаването на криви.
altium, разбирам, че имаш качен топор? може ли да нарисуваш една по-изчнчена крива и да качиш тук гербера, просто ми стана интересно как го правят руснаците.
|
| Съб Яну 16, 2016 3:08 pm |
|
 |
|
altium
Ранг: Минаващ
|
Това беше един от акцентите. И за RF съм съгласен - за там си има специализирани софтуери. Тази е просто малък леко нестандартен и интересен рутер. Е, малко са се изложили с името де, не са искали да има аналогия с грубото сечиво.  Аз се сетих за една аналогия: да играеш шах с тъпа програма е лесно, но доколкото знам, вече всички сериозни шах програми винаги побеждават гросмайсторите. И занапред човекът ще е още по-слаб в тези неща... За Signal Integrity контролирани параметри и аз не знам да има опции (не съм се интересувал всъщност), но това ще е първият въпрос, който ще ги питам. Принципно може само диференциалните двойки и змейки, както си е в Алтиум и е оптимизиран за висока плътност. С Mentor Graphics и др. софтуери от най-висок клас не съм се занимавал, те вече са съвсем друго нещо. Един познат, който работи с Ментор в Англия във военната индустрия споделяше, че е може би най-професионалната, но с много дървен и гаден интерфейс, но като няма избор я ползва. Разкажи малко повече за нея? Да, импорт-експорта между Алтиум и Топор е двустранен и то без загуби. Другите съвмстими формати PCAD ASII, Expedition, Eagle и т.н. май са със загуби (зависят от самите им експортъри, не от топора). Качвам гербер от Топор (.gbr). Доста интересно ми стана за вида на кривите, а Ментор и Алтиум какъв тип криви генерират и въобще кои са за предпочитане, с какви софтуери за гербер се отварят най-често? Имам една молба към модераторите: налага се да преправя поста си от предната страница относно инсталирането на девелопъра. Кой ще помогне с редактирането? Пишете на лично да не качвам промените тук.
|
| Нед Яну 17, 2016 3:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ако Дедо тръгне да разказва за ментора Омировата одисея ще бледнее а по обем ще надмине война и мир неколкократно.
|
| Нед Яну 17, 2016 5:18 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Това само за частта без нецензурните думи... 
|
| Нед Яну 17, 2016 5:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хм .. в тоя случай обема може и да спадне значително ...
|
| Нед Яну 17, 2016 6:50 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами... върши работа 
|
| Нед Яну 17, 2016 7:11 pm |